Levenslicht

Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om u te betrekken bij dit oorlogsverleden plaatsen wij op drie verschillende plekken in Nissewaard het 'Levenslicht'. Dit kunstwerk kunt u bewonderen in Spijkenisse bij de Dorpskerk op 22 januari, in Heenvliet op De Markt op 24 januari en in Zuidland, naast de kerk, op 30 januari. Het Levenslicht is die avonden te zien tussen 19:00 en 21:00 uur.

Het Levenslicht werd door kunstenaar en innovator Daan Roosegaard ontworpen. In diverse gemeenten wordt een deel van dit kunstwerk geplaatst. Het Levenslicht bestaat uit stenen die blauw licht geven. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. In gesprek met Holocaustoverlevenden en hun familie kwam hij tot het ontwerp van LEVENSLICHT. Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust.

Na een landelijke onthulling wordt in de gemeenten die zich hebben aangemeld voor het Levenslicht een deel van de stenen tentoongesteld. In het donker lichten de herdenkingsstenen op. De stenen 'ademen' in licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven. Daan Roosegaarde: "Het is een eer om gevraagd te worden voor dit project en een openbaar kunstwerk te maken over de Holocaust. Het is geen traditioneel statisch monument waarin de mens puur een observant."