Verhuizing bomen officiële start woningbouwproject Centrumpoort in Spijkenisse

In het centrum van Spijkenisse verrijst Centrumpoort, een woningbouwproject dat het centrum nieuwe allure geeft. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang en vandaag (woensdag 1 december 2021) stond het verhuizen van acht bomen centraal. Wethouder Mijnans kwam daarbij een handje helpen op uitnodiging van projectontwikkelaar Haagsebaan Vastgoed (een samenwerking van Nissevast en Stevast Ontwikkeling). Dit moment markeert de officiële start van de realisatie van 222 appartementen.

"Het verhuizen van bomen klinkt eenvoudig, maar is het niet", zegt wethouder Igor Bal (Ruimtelijke ontwikkeling en Duurzaamheid) die ook aanwezig was bij de aftrap van Centrumpoort. "De verplaatsing is gelukt dankzij een intensieve samenwerking tussen de projectontwikkelaar, de gemeente en groendeskundigen en natuurlijk het goede jaargetijde. Daardoor krijgen acht kerngezonde platanen nu de kans verder te groeien op hun nieuwe adres in Park Braband in de wijk De Akkers", vertelt Bal. "Dit is belangrijk, want we weten dat bewoners het fijn vinden als bomen een tweede kans krijgen en we daardoor onnodig kappen voorkomen."

Nissewaard naar 2040

"We zijn trots dat we weer met een project van start kunnen gaan dat aansluit op onze ambitie", zegt wethouder Jan Willem Mijnans (Nissewaard naar 2040 en Wonen). Centrumpoort is namelijk onderdeel van het meerjarig programma Nissewaard naar 2040 waarmee het college werkt aan meer groen, goede bereikbaarheid, fijn wonen en ruimte om te werken. "Dit project laat zien hoe we oplossingen vinden voor de leegstand van winkels en de toenemende vraag naar woningen. Met Centrumpoort transformeren we namelijk een winkelgebied in een woongebied. Een transformatie die ook op financiële bijstand van de provincie Zuid-Holland mocht rekenen", legt Mijnans uit. 

"Wij plaatsen ook weer hoogwaardig groen met bomen terug op deze locatie, precies zoals de gemeente met Nissewaard naar 2040 voor ogen heeft", zegt Arco Smit van Haagsebaan Vastgoed. "Wonen gaat namelijk niet alleen om gebouwen, maar ook om de omgeving en zorg voor het leefklimaat. Daar hoort ook groen bij, dat vinden wij belangrijk."

Over het project

In het eerste halfjaar van 2022 start de bouw van de eerste fase, dit zijn 96 huurwoningen. Daarna volgen meerdere fasen. Eind 2026 staat de oplevering van de laatste fase van Centrumpoort op de planning. Er komen appartementen in verschillende prijsklassen. Het gaat om zowel huur- als koopwoningen. Op het Kolkplein komen drie bouwblokken met in totaal 150 appartementen en parkeerplaatsen. Blok 45 ligt tegenover het Kolkplein op de hoek van Schenkelweg en de Dr. J.M. den Uyllaan. Hier komen twee bouwblokken met 72 appartementen en parkeerplaatsen.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over het project Centrumpoort op www.nissewaard.nl/centrumpoort.

Wethouder Mijnans verplaatst een plantaan Wethouder Mijnans verplaatst een plantaan

De bomen worden met een speciaal transport naar Park Braband gebracht. De bomen worden met een speciaal transport naar Park Braband gebracht.

De platanen hebben een mooie plek in Park Braband gekregen. De platanen hebben een mooie plek in Park Braband gekregen.