Vaccinatie tegen het coronavirus

Vaccineren is een belangrijke stap naar een samenleving zonder coronamaatregelen. Volgens de planning heeft begin juli 2021 iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik gehad.

Wilt u weten wanneer u aan de beurt bent? Bekijk de volgorde van vaccinatie voor mensen die niet in de zorg werken en de volgorde van vaccinatie voor zorgmedewerkers.

Kijk op voor meer informatie over het vaccineren, het vaccinatiebeleid op Rijksoverheid.nl/coronavaccinatie.

Vaccinatie van jongeren van 12 tot en met 17 jaar

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen zich laten vaccineren tegen het coronavirus als zij dat willen. Jongeren van 12 tot en met 17 jaar, die op 16 augustus of later hun afspraak voor de tweede prik hadden staan, kunnen hun afspraak met 2 weken versnellen. Zij krijgen hierover een SMS van de GGD.

Vanaf 16 jaar geen toestemming ouders nodig

Is uw kind 16 jaar of 17 jaar? Dan mag uw kind zelf beslissen of het zich wil laten vaccineren. Is uw kind jonger dan 16 jaar? Dan beslist u samen met uw kind over vaccinatie. U en uw kind kunnen zich op allerlei manieren goed laten informeren voordat jullie een keuze maken.

Is uw kind het niet met u eens? Dan is de mening van uw kind doorslaggevend als het goed weet waar vaccinatie over gaat.

HPV- en meningokokkenvaccinatie gaan voor

Heeft uw kind een uitnodiging gekregen voor een HPV-vaccinatie of een Meningokokkenvaccinatie? Haal deze prik dan eerst. Zorg dat de coronavaccinatie minstens 2 weken later is. Heeft uw kind al een afspraak staan voor een corona-vaccinatie? Dan moet u de afspraak voor coronavaccinatie uitstellen: Bel daarvoor met de GGD via telefoonnummer: 0800-7070.

Vragen? Stel ze via de chat voor jongeren op jouwggd.nl

Heeft uw kind vragen over de coronavaccinatie voor jongeren? Dan kan uw kind die vragen stellen via de chat voor jongeren tot 23 jaar van www.jouwggd.nl. Dat kan ook anoniem. De chat is geopend van maandag tot en met vrijdag van 14:00 uur tot 20:00 uur en in het weekend van 18:00 uur tot 20:00 uur.

Meer lezen over vaccineren van jongeren

Tijdschema vaccinatiestrategie

Kijk voor het tijdschema met toelichting op rijksoverheid.nl/coronavaccinatie.

 Kijk voor meer informatie over de vaccinatiestrategie op rijksoverheid.nl

Lees ook