Testlocatie corona in Zuidland

Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus (hoesten, verkoudheid en/of koorts) kan getest worden of hij/zij het virus bij zich draagt. De GGD test op verschillende externe testlocaties. Eén van die locaties is in Zuidland. Bij mensen die ernstig ziek zijn, test de GGD ook thuis. Ook maakt de GGD gebruik van mobiele testlocaties.

Testlocatie Zuidland

De voormalige milieustraat aan de Raadsheerenhoek 9 in Zuidland is testlocatie voor het coronavirus. De testlocatie is geopend:

  • van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur.
  • op zaterdag van 9:00 tot 17:00 uur.
  • op zondag kan en mag ook getest worden.

Aanmelden

Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus kan zich aanmelden voor een test:

  • via het landelijke telefoonnummer: 0800 - 1202.
    Het telefoonnummers is elke dag bereikbaar tussen 8:00 en 20:00 uur. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
  • via coronatest.nl (hiervoor heeft u uw DigiD nodig).

Over testen en wachttijden

De laatste tijd is er veel te doen over het testen, de capaciteit bij de GGD, de prioriteiten bij het testen en de bezetting van de laboratoria. Hoe gaat het eigenlijk in Zuidland?

 

Testen en wachttijden

In Zuidland test de GGD dagelijks tussen de 150 en 300 mensen. De wachttijden lopen inderdaad op. Het kan vanwege enorme drukte een paar dagen duren voordat mensen terecht kunnen. Of voor een test naar een andere regio moeten. Dat is heel frustrerend. Zowel voor de mensen die zich willen laten testen als voor de medewerkers van de GGD. Door alle betrokkenen, de minister voorop, wordt gezocht naar meer laboratoria die de analyses kunnen doen, nu nog de bottleneck in de procedure. Zelfs in Duitsland wordt gezocht. Wat ook helpt is dat alleen mensen met klachten zich laten testen.

Zodra er meer capaciteit is, kan de GGD zijn plan voor opschaling uitvoeren.

 

Doelen

Bij het bestrijden van het virus streeft de GGD drie doelen na:

  • zicht houden op het virus;

  • beschermen van kwetsbare groepen;

  • de zorgcapaciteit op peil houden.

Bij het eerste punt wringt het. De GGD staat gesteld om verder op te schalen en de testcapaciteit uit te breiden, maar heeft ook last van de beperkte capaciteit bij laboratoria. De GGD kan dus niet zo snel opschalen als die zou willen. Dit is een landelijk probleem, waar de medewerkers mee moeten dealen.

 

Alleen testen bij klachten

Ook wil de GGD de juiste mensen zien op de testlocatie. Er zijn heel veel aanvragen voor een test, maar ook van mensen die geen klachten hebben. Daarom het nadrukkelijke verzoek aan mensen om zich alleen te laten testen als men klachten heeft. Daarnaast moet het testen geen vrijbrief zijn, om zich niet te houden aan de basisregels, dus: afstand houden, handen wassen, zoveel mogelijk thuis werken en drukte vermijden. Dit is belangrijker dan ooit.

 

Prioritair testen

Sinds maandag 21 september 2020 zijn er nu elke dag in totaal 200 plekken speciaal beschikbaar voor zorg- en onderwijspersoneel in drie van de testlocaties in de regio Rijnmond. In het Topsport Centrum en de Koperstraat in Rotterdam en de Fokkerstraat in Schiedam is er tussen 11 en 12 uur voorrang ingeregeld. Deze tijd is zo afgesproken, om te zorgen dat leraren en zorgmedewerkers ook sneller hun testuitslag kunnen krijgen. Zorg- en onderwijspersoneel kan telefonisch een afspraak maken via een speciaal telefoonnummer. Lees meer over het met voorrang testen van zorg- en onderwijspersoneel op rijksoverheid.nl.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over het testen op