Avondklok

In heel Nederland geldt sinds zaterdag 23 januari 2021 een avondklok. De avondklok geldt sinds 31 maart 2021 van 22:00 tot 04:30 uur. Dat betekent dat iedereen tussen 22:00 uur 's avonds en 4:30 uur 's ochtends binnen blijft.

Het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. Bent u zonder geldige reden toch buiten, dan kunt u een boete krijgen. De boete is € 95.

Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen en printen.

Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een Werkgeversverklaring avondklok kunnen laten zien. Uw werkgever bepaalt dit en vult dan voor u de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in.

U kunt de formulieren downloaden en invullen op rijksoverheid.nl/avondklok.

Wat valt er onder 'buiten'?

De regel is dat u tijdens de avondklok niet in de openlucht mag zijn. Dat betekent dat u niet buiten mag zijn, ook niet in de auto of in de trein. U mag wel in uw eigen tuin zijn of op uw balkon. U mag dus niet:

  • buitenshuis zijn;

  • in uw eigen auto zitten;

  • in het OV zitten;

  • in de taxi zitten;

  • in bedrijfsmatig personenvervoer zitten.

Dit mag alleen als u een geldige reden heeft om buiten te zijn.

Meer weten?

Lees meer over de Avondklok op rijksoverheid.nl/avondklok.

Avondklok: blijf binnen. Het is van 21:00 uur 's avonds tot 4;30 uur ’s ochtends verboden om buiten te zijn. Kijk op www.rijksoverheid.nl/avondklok voor meer informatie.