Bezorgde gemeenten vragen provincie om steun voor regionale culturele sector

Veertien gemeenten in Zuid-Holland, waaronder Nissewaard, hebben een noodoproep naar de provincie Zuid-Holland gestuurd. De gemeenten wijzen daarin de provincie op de enorme schade die de culturele sector lijdt door de maatregelen vanwege de coronacrisis.

De druk op de culturele instellingen is gigantisch. Als we willen voorkomen dat straks de ene na de andere instelling haar deuren moet sluiten, moeten we nu met steun over de brug komen. De gemeenten kunnen dat echter niet alleen. Daarom vragen we de provincie om in onderling overleg te onderzoeken hoe de provincie daarin bij kan dragen.
Léon Soeterboek, wethouder cultuur in Nissewaard

Noodklok

Behalve Nissewaard hebben ook de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis, Krimpen a/d IJssel, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Maassluis, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Vlaardingen, Wassenaar, Westland en Westvoorne de brief aan de provincie ondertekend. De theaters en schouwburgen hebben eerder in een brief aan de provincie zelf al de noodklok geluid, daarin gesteund door de gemeenten. De brief die de veertien gemeenten in navolging van de vier grote steden en diverse regiogemeenten nu sturen, is dan ook een extra steun in de rug van de culturele sector.

Aantrekkelijke woonomgeving

Nissewaard beschikt over een fantastisch theater en nog veel meer elementen met een rijk sociaal cultureel aanbod, zoals het Centrum voor de Kunsten en tal van organisaties in het sociaal-culturele veld. Vergeet hierbij ook niet de migrantenorganisaties. Zij bieden met hun vrijwilligers een massieve culturele ondergrond in stad, wijk en dorp. Het is ook dat aanbod aan diverse culturele activiteiten en instellingen die het wonen in Nissewaard zo aantrekkelijk maakt.
Wethouder Soeterboek

Bedrijven die zich hier willen vestigen, willen hun medewerkers een aantrekkelijke omgeving bieden. Een regionale voorziening als een theater met het kaliber van De Stoep hoort daarbij, vindt Soeterboek.

Een bloeiende culturele sector heeft ook nog eens een positief effect op de werkgelegenheid in bijvoorbeeld de horeca en detailhandel. De culturele en creatieve sector draagt alleen 3,7 % bij aan de Nederlandse economie, wat goed is voor 4,5 % van de totale werkgelegenheid. Deze sector is iets kleiner dan de bouwnijverheid, maar twee maal zo groot als de landbouw om een vergelijking te maken. Goed voor 320.000 banen. Reden genoeg om op te komen voor de belangen van de culturele sector in Nissewaard, maar ook in Nederland in z’n geheel.
Wethouder Soeterboek

Coronamaatregelen komen hard aan

Gemeenten hebben fors geïnvesteerd in gebouwen, theaters en musea. Andere culturele instellingen willen daarin meegaan en proberen met hun programmering en commerciële activiteiten een groter publiek te bereiken.

Daarom komen de coronamaatregelen voor de culturele sector ook zo ongelooflijk hard aan. De sector leeft immers van publieksactiviteiten, die nu vanwege de coronacrisis niet plaats mogen vinden. Toch zien we ook in de culturele sector een enorme creativiteit om toch dat publiek te bereiken en dat is natuurlijk fantastisch. De verbondenheid met de cultuur in de directe leefomgeving blijft zo gelukkig nog enigszins in stand. Al is het duidelijk dat deze activiteiten geen structurele oplossing bieden.
Wethouder Soeterboek

Regionale culturele infrastructuur overeind houden

Provincies hebben al aangegeven dat ze in regionaal verband samen met gemeenten willen onderzoeken welke instellingen direct steun nodig hebben. Met de brief reiken de veertien gemeenten de hand naar de provincie om daarover mee te denken. Met als doel de regionale culturele infrastructuur op korte én langere termijn overeind te houden.