Druktemeter geeft actueel beeld van drukte in Stadhuispassage

De gemeente Nissewaard en de BIZ stadscentrum Spijkenisse hebben samen een druktemeter laten plaatsen in de Stadshuispassage in het centrum van Spijkenisse. Deze camera meet de actuele hoeveelheid mensen die de Stadhuispassage binnenkomen en verlaten. Aan de hand van deze meetgegevens komt er op shoppeninspijkenisse.nl/druktemeter een zogenoemde druktethermometer beschikbaar. Zo kunnen bezoekers van zowel binnen als buiten Nissewaard vooruitlopend op een bezoek aan het stadscentrum een indicatie krijgen van de drukte in de Stadhuispassage.

 

Vermijd drukte

Omdat in het kader van de landelijke coronamaatregelen nog steeds het devies is 'vermijd drukte', hebben de gemeente en het BIZ de handen ineen geslagen om er voor te zorgen, dat er in het stadscentrum verantwoord gewinkeld kan worden. Wethouder Léon Soeterboek zag in de afgelopen weken na versoepeling van de maatregelen de drukte in het centrum weer toenemen:

Het is natuurlijk goed om te zien dat de mensen de weg naar het centrum weer weten te vinden. De winkeliers en wij zijn daar uiteraard erg blij mee. We moeten wel proberen te voorkomen dat die toeloop ten koste gaat van de veiligheid en de gezondheid van mensen. Daarom willen we met de druktemeter ervoor zorgen dat de toeloop in tijd en locatie zoveel mogelijk wordt verspreid.
wethouder Léon Soterboek

Druktethermometer

De druktemeter kunnen bezoekers voorafgaand aan hun bezoek raadplegen. De meter geeft een actueel beeld van de Stadshuispassage, doorgaans het drukste punt in het stadscentrum, en laat aan de hand van vier kleuren zien hoe druk het op dat moment in de Stadhuispassage is. De groene kleur op de 'druktethermometer' geeft aan dat het op dat moment rustig is in de Stadhuispassage. De gele kleur geeft aan dat het gezellig druk is en dat er nog geen bijzonderheden te melden zijn. Bij oranje is het zo druk, dat de 1,5 m afstand niet altijd goed gehanteerd kan worden. Geadviseerd wordt dan het bezoek aan de Stadhuispassage even uit te stellen en elders in het centrum te starten met het bezoek aan het centrum. Tussentijds kan men altijd via de telefoon kijken of de kleur is veranderd. Ook kunnen bezoekers er voor kiezen, hun auto in een van de andere parkeergarages te zetten en vanuit daar naar het centrum te lopen. Kleurt de druktethermometer rood, dan wordt in de Stadhuispassage in z'n geheel eenrichtingsverkeer ingesteld om de toeloop beter te reguleren.  De meter registreert overigens alleen de bewegingen en geen persoonlijke kenmerken. De meter is dus AVG-proof.

 

Veilig winkelen

De gemeente Nissewaard en de BIZ vinden het belangrijk dat bezoekers van het centrum van Spijkenisse op een veilige manier hun boodschappen kunnen doen en kunnen winkelen.

We bevinden ons met elkaar nu eenmaal in een bijzondere tijd. We willen onze bezoekers natuurlijk niet de toegang tot het centrum ontzeggen, want iedereen is hier van harte welkom. Maar als we ons aan de coronamaatregelen houden, ontkomen we er niet aan ons zo nu en dan aan te passen aan de situatie. Dat is niet altijd even leuk, maar wel noodzakelijk om verdere en snellere verspreiding van het virus te voorkomen. Daarom bieden we onze bezoekers met de druktemeter de gelegenheid, zelf de afweging te maken of het verstandig is via de stadhuis-passage naar het centrum te komen of via een andere route het centrum te bezoeken
wethouder Léon Soeterboek