Klimaatburgemeester krijgt informatie over klimaatadaptatie

Schematische doorsnede van een gevulde wadi Schematische doorsnede van een gevulde wadi

Op bezoek bij de afdeling stedelijk water van de gemeente Nissewaard, vertelt Quino Kraak wat er in Nissewaard zoal gebeurt aan het waterbeheer.

Door klimaatverandering neemt de kans op wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen toe. Daarom is Ria Berkhout benieuwd: “Hoe bereidt Nissewaard zich voor op de risico’s van het veranderende klimaat en welke aanpassingen doet zij op dit gebied?” De antwoorden op deze vragen zijn veelal te vinden het Deltaplan Ruimtelijke Adaptie, dat is 2018 is opgesteld. Het is een plan van Nederlandse overheden om wateroverlast, hittestress, droogte en de gevolgen van overstromingen te beperken. Het doel van het plan is dat Nederland in 2050 klimaatbestendig en water-robuust is ingericht.

Een overzicht van de aanpassingen

  • Door extreme regen in Nissewaard in de jaren ‘90 was er na overstort van rioolwater grote vissterfte in de sloten. Naar aanleiding daarvan heeft men op 19 plaatsen in de gemeente ‘bergbezinkbassins’ aangebracht. Dit zijn grote betonnen bergingskelders waar overtollig riool- en hemelwater kan worden opgeslagen zodat sterk vervuild water niet meer in het open water terechtkomt. Deze zijn o.a. in de Schenkel-Wupperpad, Oranjelaan, Maaswijk-Maria Klein-Gartmanstraat en in Noord-Willemshoevenlaan te vinden.
  • Door het aanleggen van gescheiden rioleringen (regenwater en rioolwater) hoeft men minder water af te voeren naar de zuivering. Het water kan daardoor beter gezuiverd worden en de kosten nemen af. Deze gescheiden rioleringen liggen in alle wijken van Schenkel en Maaswijk. De wijken Sterrenkwartier en Noord staan op de planning.
  • Waterdoorlatende verharding kan water op een natuurlijke manier afvoeren, zodat er geen straatkolken (putten) nodig zijn. Voorbeelden zijn te vinden in het Landgoed in de vorm van grasbetontegels en Hansegrand (natuurlijke half verharding) bij het fietspad J. de Baanlaan en het Apollopark.
  • Op sommige plekken loopt het wegdek schuin af en is de stoeprand verlaagd, zodat het water richting het oppervlaktewater kan stromen. Voorbeelden zijn: Oprelseweg begraafplaats en de Borgtweg.
  • Operatie ‘Steenbreek’ (in wijk de Hoek), is een project waarbij bewoners gebruik kunnen maken van adaptieve maatregelingen in hun achtertuin. Hier biedt de gemeente via een aannemer regentonnen, insectenhotels of bloemzaad aan, wanneer verharding (tegels) uit de tuin wordt verwijderd.
  • Nieuw aangelegde wadi’s in Zuidland bij de ontwikkeling van Krekenpark. Dit zijn de eerste wadi’s in Nissewaard. Een wadi is een beplante greppel met een doorlatende bodem. Bij een wadisysteem stroomt het water van de daken en de wegen niet in de riolering, maar via bovengrondse goten en greppels in de wadi. In de grond zit een ruimte gevuld met lavasteen. Onderin bevindt zich een drainbuis die het water binnen 24 uur of door waterdruk afvoert naar het oppervlakte water.
  • In dezelfde wijk in Zuidland zijn ook (als pilot) natuurvriendelijke oevers aangelegd om meer water te kunnen opslaan in de overgang van de sloot naar het land. Dit helpt ook om de biodiversiteit te vergroten.

En dit is nog maar het begin

Er kunnen nog tal van andere maatregelen getroffen worden zoals de vergroening van daken, het aanleggen van water-robuuste daken, de binnenstad Spijkenisse ontstenen en vergroenen, waterpleinen plaatsen, waterberging onder gebouwen aanleggen, bomen planten, groene gevels installeren, infiltratiekratten en infiltratieputten onder wegen en sportvelden aanbrengen, of parkeerplaatsen met groen plaatsen. Klimaatburgemeester Ria Berkhout vindt het interessant om te ontdekken wat er in Nissewaard allemaal wordt gedaan en wat er verder op de planning staat om te zorgen dat deze mooie gemeente niet onder water komt te staan.