Nieuwjaarstoespraak burgemeester Foort van Oosten

Beste Nissewaarders,

We kunnen er niet omheen: ook 2021 was een heel bijzonder en uitdagend jaar. Voor ons allemaal, zowel persoonlijk als zakelijk.

Voor het eerst voor velen van ons, was er een avondklok. Ook werd het corona toegangsbewijs ingevoerd bij evenementen, sportverenigingen en restaurants. En op dit moment zitten we weer in een harde lockdown vanwege de zorgen om de omikronvariant.

Ondanks de pandemie die ons allemaal raakt, zijn er het afgelopen jaar ook mooie dingen gebeurd in Nissewaard.

Zo bestaat er sinds 1 december een Spoedplein. De Huisartsenpost en het Spijkenisse Medisch Centrum werken daar als één team samen, zodat voor patiënten met een spoedvraag direct kan worden bepaald welke arts ze nodig hebben. Een unieke stap in Nederland.

Ook hebben we in het afgelopen jaar voor het eerst een officiële stadsfotograaf benoemd, die net als de nieuwe stadsdichter op geheel eigen wijze onze lokale samenleving portretteert.

Er zijn prachtige resultaten gehaald op sportgebied. Robine de Ridder uit Zuidland speelt in de selectie van de Feyenoord vrouwen en Lesley Pattinama-Kerkhove haalde de tweede ronde op Wimbledon

Een paar evenementen konden, ondanks corona, in 2021 gelukkig doorgaan. Zoals Magisch Heenvliet, een spectaculaire lichtshow op landgoed Ravesteyn in Heenvliet. En Beleef Bernisse, waarbij werd gevierd dat we al meer dan 40 jaar van dat prachtige gebied kunnen genieten. Dat gebied langs die fraaie dorpen die onze gemeente zo veel completer maken.

Heeft u trouwens gekeken naar Heel Holland Bakt? Dan weet u dat de winnares uit Nissewaard komt en echt heerlijke taarten bakt. Nog zoiets leuks: er ligt er een boek van een Spijkenisser schrijver in de landelijke boekhandels. Walter Dornstedt is zijn naam en zijn nieuwe boek wordt een roman over Spijkenisse.

In Geervliet is 640 jaar stadsrechten gevierd. Daarbij is de 300 jaar oude klok (die het al 75 jaar niet meer deed) vervangen. Ook zijn er nieuwe wapenborden gekomen, die het verleden van dit prachtige stadje levend houden.

Ik spring van vroeger naar nu, en van kleine naar grote dingen. Een voorbeeld van een 'groot ding' is de bereikbaarheid van ons eiland. In het najaar hebben we de minister van Infrastructuur en Waterstaat en enkele Kamerleden ontvangen om hier aandacht voor te vragen. Landelijke aandacht hiervoor is een voorwaarde voor oplossingen.

 

Het is goed om in een terugblik als deze ook aandacht te vragen voor plekken in onze gemeente die minder of niet bekend zijn, maar waar we zo veel aan hebben.

Ik noem Evides Waterbedrijf op de Berenplaat, waar water uit de Maas gezuiverd wordt waarna het getransporteerd wordt naar klanten in onder andere onze gemeente. Hierdoor beschikken we het hele jaar door over drinkwater van hoge kwaliteit, dat gewoon uit de kraan komt. Daar mogen we trots op zijn.

Ik noem ook de Hartelkering in het Hartelkanaal. We rijden er heel vaak voorbij. En staan er dus letterlijk niet bij stil dat deze kering onderdeel is van de Deltawerken die ons beschermen tegen overstromingen. Net als die veel bekendere keringen als de Maeslantkering en de Oosterscheldekering. De laatste keer dat de Hartelkering vanwege storm en hoog water dicht moest, was op 3 januari 2018.

Nog zon plek waar we als samenleving zo veel aan hebben: De Hartelborgt, een Rijks Justitiële Jeugdinrichting waar jongens tussen 12 en 24 jaar om strafrechtelijke redenen zijn opgenomen. Er is een afdeling voor ernstige crisis en een afdeling voor ernstige psychiatrische problematiek. Het hele jaar door zetten medewerkers zich hier in om deze jongens op het goede pad te krijgen. Ga er maar aan staan.

 

Iets heel anders, maar ook de moeite waard, is Sterrenwacht De Tweelingen. Vrijwilligers van deze kleine huiskamervereniging nemen elke week vol passie mensen mee in de wondere wereld van sterren, planeten en supernova's. Je kan hier met een telescoop naar sterren en planeten kijken. Een bijzondere ervaring om nooit te vergeten.

Van de kosmos weer terug naar de aarde: bent u wel eens op bezoek geweest bij de boerderij van de familie Van Leeuwen in Abbenbroek? U kunt hier vers gemolken melk kopen, de koeien bekijken én vergaderen met uitzicht op de koeienstal. Steeds weer bedenken zij iets nieuws om mensen te interesseren voor het leven van de boer. Dat enthousiasme tot mooie dingen leidt, bewijst deze familie keer op keer. Echt een aanrader.

Ook komend jaar zal corona nog een rol van betekenis blijven spelen in ons leven. Hoe graag we het ook willen, we kunnen dat virus niet wegdenken. Maar natuurlijk, weerhoudt ons dat er niet van om van 2022 een mooi jaar te maken. Een jaar waarin we de kansen die op ons pad komen en die we zelf creëren, zo goed mogelijk benutten.

Blijf gezond. En tot ziens!