Nieuwjaarstoespraak burgemeester Foort van Oosten

Burgemeester Foort van Oosten hield tijdens de nieuwjaarsreceptie op 6 januari 2020 in het stadhuis in Spijkenisse de volgende toespraak:


Dames en heren,

Welkom allemaal op onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie.

U heeft het wel gezien toen u binnenliep, op de gevel van ons gemeentehuis, maar ook hier, om u heen. We vieren dit jaar feest. Nissewaard bestaat alweer vijf jaar. Ik kom hier dadelijk nog even op terug. Net als een ander bijzonder moment dat we komend jaar met elkaar gaan vieren: 75 jaar vrijheid.

Eerst een persoonlijke noot. Voor u staat een andere burgemeester dan toen ik eind februari begon. De tien maanden dat ik nu uw burgemeester ben hebben me ongeveer vijf extra kilo's opgeleverd. Nissewaard is namelijk een zeer gastvrije gemeente en eigenlijk wordt altijd bij een bezoek wel gebak, cake of iets anders lekkers aangeboden. Dat betekent dat ik komend jaar echt weer eens wat meer moet gaan sporten, want zo kan dat natuurlijk niet doorgaan.

Sporten is bij ons in Nissewaard overigens geen probleem. Je kunt hier prachtig fietsen of lopen in de natuur. Langs het Spui of het Haringvliet, door het Bernissegebied met de nieuwe fluisterboot die afgelopen jaar in de vaart is genomen of - dat vind ik ook heel mooi - langs het voedingskanaal richting Geervliet en Heenvliet. Dat er zoveel kan en wordt gesport in onze gemeente blijkt ook uit de vele prestaties die worden geleverd. Zal binnenkort weer blijken tijdens het sportgala.

Nissewaard bestaat nu vijf jaar. Het is een gemeente met een hoop potentie. Ik tref ambitieuze gemeenteraadsleden, een college dat elkaar iets gunt, professionele ambtenaren en inwoners die het hier meestal zeer naar hun zin hebben. Want al die bezoeken het afgelopen jaar hebben naast heel veel gebak ook een heleboel gesprekken over onze gemeente met onze inwoners opgeleverd. Natuurlijk blijft er altijd nog iets te wensen over, maar eigenlijk hoor ik telkens van iedereen dat men het een prettige en praktische gemeente vindt om te wonen.

Natuurlijk, het is helaas niet elke dag feest. Ook niet bij ons. Ook hier hebben we nare incidenten beleefd het afgelopen jaar. Zo hebben we bijvoorbeeld te maken gehad met steekincidenten waar jongeren of volwassenen bij betrokken zijn. Het meenemen van steekwapens naar buiten mogen we nooit normaal gaan vinden. Als u het nieuws een beetje volgt weet u ook wel dat dit vraagstuk heus niet uniek voor Nissewaard is, het komt spijtig genoeg overal in Nederland voor. Wel is het uniek hoe Nissewaard daarmee is omgegaan. Het is hier gelukt een intensieve samenwerking op te zetten tussen alle Voortgezet Onderwijs scholen, de politie, jongerenwerk en de gemeente. Komend jaar bouwen we die samenwerking verder uit. Ik verwacht daar veel van. Alhoewel de aanleiding dus treurig is, is het resultaat wel iets om trots op te zijn.

Met elkaar de schouders zetten onder maatschappelijke en veiligheidsvraagstukken, aandacht hebben voor inwoners en ondernemers die slachtoffer zijn van onacceptabel gedrag en niet te laf om zonodig de grenzen op te zoeken als dat nodig is om onze gemeente een aangename plek te houden. Ook dat is Nissewaard en ik proef bij u allen veel steun voor die lijn. Die zet ik dan ook graag zo voort.

Onze gemeente zie ik intussen steeds zelfbewuster worden. Dat is een goede zaak en kan ik alleen maar aanmoedigen. Het past ook bij onze omvang en schaal.

De fusie ligt inmiddels alweer vijf jaar achter ons, komend jaar wordt de gemeentelijke organisatie getransformeerd tot een platte organisatie met korte interne lijnen zodat de inwoners maximaal kunnen worden bediend. Zal veel inzet vergen, maar ik heb alle vertrouwen in de koers.

De gemeenteraad en het college participeren ondertussen actief in allerlei regionale netwerken en we zetten nieuwe initiatieven op. We laten ons horen, zien en praten actief mee. Dat deden we vorig jaar en dat gaan we komend jaar met minstens zoveel enthousiasme doen. Op allerlei gebied en niveau's zolang het maar iets voor onze inwoners kan opleveren. Dus we gaan naar Den Haag om te praten met Kamerleden en gedeputeerden, we initiëren ideeën binnen de Metropoolregio op het gebied mobiliteit en economie, werken aan plannen op het gebied van woningbouw met andere verstedelijkte gebieden in de Randstad, vragen aandacht voor de positie van ons ziekenhuis, we investeren in de Zuid-Hollandse Delta, een nieuwe samenwerking tussen de eilanden Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Voorne-Putten en halen de banden aan met Rotterdam en Hoogvliet.

Dat is belangrijk, want als je wordt gezien, word je ook gehoord. Daar komt het op neer. Dus komende jaren zullen we met elkaar blijven werken aan onze bekendheid. Zodat politici en ambtenaren die over ons besluiten of voorstellen maken weten waar ze het over hebben, rekening met ons houden. Werken aan die bekendheid is overigens hartstikke leuk. Het is bij uitstek iets wat we met zijn allen kunnen doen. Met de 85.000 ambassadeurs die Nissewaard rijk is. Past ook prima bij het vieren van ons eerste lustrum.

Daarom laten we komend jaar filmpjes opnemen met inwoners en ondernemers. Ook komt er een fotowedstrijd waaraan iedereen die in Nissewaard woont, mee kan doen. Wij gaan onze inwoners uitdagen een foto te maken van wat in hun ogen de mooiste plek van Nissewaard is. De mooiste foto's gaan we meenemen in een expositie, die op meerdere plekken in onze gemeente te zien zal zijn, zo maken we onze eigen ontdekkingstocht. Zodat al onze ambassadeurs in hun eigen kring doorvertellen dat het hier fijn wonen is. Dat onze ondernemers aangegeven dat het hier goed ondernemen is. En dan, daar geloof ik absoluut in, dan wordt dat echt wel opgepakt. Ook buiten onze gemeentegrens. Het maken van films en foto's zal natuurlijk niet het enige zijn in het kader van vijf jaar Nissewaard. We zijn nog een aantal activiteiten aan het verkennen, deze zullen we tijdig publiceren op de website en via social media. Zo ben ik vanochtend op bezoek geweest bij de eerste Nissewaarder: Seb Torenvliet. U raadt het al, hij is op 1 januari vijf jaar geworden.

Tenslotte, en daarmee rond ik af, vieren we komend jaar naast vijf jaar Nissewaard ook 75 jaar vrijheid. In Nissewaard zullen er - met name in april en mei - diverse momenten zijn die stilstaan bij dit bijzondere moment. Via de lokale media en de gemeente kanalen zullen we iedereen tijdig informeren. De initiatieven zijn merendeels - en dat is juist weer zo mooi - initiatieven die door vrijwilligers gedragen worden. Ook hebben ook meebetaald aan een nationaal monument, het lichtjes monument, dat binnenkort ook in Spijkenisse, Heenvliet en Zuidland te bezoeken valt. U heeft eerder een aankondiging hiervan in de krant kunnen lezen.

Kortom, we gaan een druk jaar tegemoet. Met mooie momenten om met elkaar beleven. Sommige zaken zullen ons verrassen. Positief of negatief. Laten we ervoor zorgen dat we daar volgend jaar - bij deze gelegenheid - ook weer trots op terug kunnen kijken. In elk geval hoop ik u dan te kunnen vertellen dat mijn vrouw, onze zoon en ik tegen die tijd alweer een aantal maanden met veel plezier in uw midden wonen. Wij kijken daar erg naar uit!

Ik wens u een voorspoedig jaar toe.

Dank u wel.