Nissewaard vangt Oekraïense vluchtelingen op

Vertaal deze pagina naar Oekraïens: Перегляньте цю сторінку українською мовою

Opvang in Nissewaard

Nissewaard gaat 175 Oekraïense vluchtelingen opvangen. Het Rijk heeft alle veiligheidsregio’s in Nederland verzocht om opvangplekken voor te bereiden voor vluchtelingen uit Oekraïne. In de regio Rotterdam-Rijnmond komen in totaal 2.000 opvangplekken.

Hieronder vindt u meestgestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Op rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de ondersteuning van Oekraïners in Nederland. Heeft u nog een vraag? Neem dan met ons contact op via oekraine@nissewaard.nl.

Het Rijk heeft alle veiligheidsregio’s in Nederland verzocht om opvangplekken voor te bereiden voor vluchtelingen uit Oekraïne. De burgemeesters van de Veiligheidsregio Rotterdam hebben vorige week afgesproken dat de regio op zoek gaat naar 2000 opvangplekken. Daarvan neemt Nissewaard 175 plekken voor haar rekening.

Het kan gebeuren dat je op straat of op het station vluchtelingen tegenkomt die vragen waar ze terecht kunnen voor opvang.

In onze regio kunnen vluchtelingen zich voor tijdelijke opvang melden bij het regionale coördinatiepunt aan de Max Euwelaan 1 in Rotterdam. Vandaar uit gaan zij naar andere opvanglocaties in Rotterdam of in andere gemeenten in de regio. Vluchtelingen kunnen op vertoon van hun Oekraïense paspoort gratis met het OV reizen van het regionale coördinatiepunt naar de opvanglocatie.

Voor hulp kan er contact opgenomen worden met de politie via telefoonnummer 0900-8844.

De gemeente Nissewaard zal de komende tijd voorlopig 300 vluchtelingen opvangen. Dit is zonder de particuliere opvang.

Gelet op de onzeker situatie is dit nog niet duidelijk en hangt af van de ontwikkelingen in Oekraïne.

De vluchtelingen worden opgevangen in het pand Bliekstraat 5 (150 plaatsen) en op het terrein van Spijkenisse Medisch Centrum (75 plaatsen). Vanaf eind oktober 2022
staan er woonunits op de voormalige tennisvelden in Zuidland (72 plaatsen).

Dit zijn locaties die op loopafstand liggen van voorzieningen. De gemeente Nissewaard inventariseert nog eventuele verdere mogelijkheden.

Dat hangt af van de ontwikkelingen in Oekraïne en het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt. De regio Rotterdam-Rijnmond kan altijd nog opschalen om meer vluchtelingen op te nemen.

Er is een regeling voor vluchtelingen uit de Oekraïne die de kosten van hun medische zorg dekt. De zorgverlener kan de kosten declareren. Kijk voor meer informatie op www.zorgverzekeringslijn.nl/ukrainian.

Dierenhulporganisaties in Nederland werken samen om hulp te bieden aan dieren die slachtoffer zijn van de oorlog in Oekraïne. De Dierenbescherming, DierenLot, IFAW en de NFDO hebben de handen ineengeslagen om één meldpunt op te zetten en hulp te coördineren. Het telefoonnummer (088) 811 33 33 en mailadres: info@hulpvoordierenuitoekraine.nl is opengesteld voor gevluchte Oekraïners die hulp voor hun huisdieren nodig hebben.

Dieren kunnen dan geholpen worden met de nodige vaccinaties en medische hulp, praktische zaken als mandjes en voer of eventueel tijdelijk onderdak.

GGD Rotterdam-Rijnmond is o.a. betrokken bij de eerste zorg voor vluchtelingen. Heb je vragen over de gezondheidszorg voor Oekraïense vluchtelingen in de regio, lees hier meer over op de website van de GGD.

Voorlichtingsavond huisartsenzorg (Nederlands ondertiteld)

Voorlichtingsvideo tandartsenzorg (Nederlands ondertiteld)

Voorlichtingsvideo spoedzorg (Nederlands ondertiteld)

Voorlichtingsvideo medicijngebruik (Nederlands ondertiteld)

Voorlichtingsvideo zwangerschap (Nederlands ondertiteld)

Voor Nederlandstalige voorlichtingsvideo's: Zo werkt de zorg in Nederland (Oekraïens ondertiteld)

Lees de informatie op deze pagina.

Read this information.

Прочитайте інформацію на цій сторінці.

Kijk voor meer informatie ook op de volgende website / More information is available on the website / Для отримання додаткової інформації також відвідайте наступний веб-сайт

https://www.refugeehelp.nl/

Ook is er een WhatsApp-hulplijn van het Rode Kruis waar u vragen kunt stellen in het Engels en Oekraiens.

You can also contact the Red Cross helpline via WhatsApp in English, Ukrainian and Russian.

Ви також можете зв’язатися на гарячу лінію Червоного Хреста через WhatsApp англійською, українською чи російською мовами. Номер телефону:

+31 6 48 15 80 53

Hoe u kunt helpen

De website refugeehelp.nl is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. Hier vindt u algemene informatie over organisaties die kunnen helpen bij opvang en begeleiding, transport, vertaling, financiën en meer.

Veel slachtoffers van het conflict die in Nederland aankomen, hebben geen idee waar ze terecht kunnen voor hulp. Ze spreken de taal niet en kennen de weg niet. Daarom kunnen ze bij praktische vragen contact opnemen met de Rode Kruis Informatielijn. Deze werkt via WhatsApp. Mensen kunnen via WhatsApp een (voice-)bericht sturen naar +31 6 48 15 80 53. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met hen opgenomen door een vrijwilliger in de gewenste taal. Kijk voor meer informatie in Oekraïens op rodekruis.nl/ukrainian.

Wil jij slachtoffers van het conflict helpen? Bijvoorbeeld door een kamer aan te bieden of op een andere manier? En heb je praktische vragen of wil je advies? Bel dan de Rode Kruis Informatielijn op (070) 44 55 888 (maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 21:00 uur).

Vooral het aanbod van zelfstandige woonruimten is welkom, zodat vluchtelingen daar wat langer zelfstandig kunnen verblijven. Heeft u één of meerdere opvangplekken beschikbaar? Meld u dan aan als gastgezin bij Takecarebnb via takecarebnb.org/gastgezin.

Gemeenten werken hier sinds kort mee samen. Bij deze organisatie kunt u uw woonruimte aanbieden door een aanmeldformulier in te vullen. Takecarebnb neemt dan contact met u op voor een screening. Als uw woonruimte geschikt en nodig is, zullen zij u matchen met de vluchtelingen. Takecarebnb heeft nu veel aanbod. Het kan even duren voordat u gescreend wordt.

Ben je een bedrijf, organisatie of instelling met meer dan 10 opvangplekken beschikbaar? Of ben je een bedrijf dat iets kan betekenen in het opvangen van vluchtelingen? Meld het bij Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond via https://oekraine-vrrr.zendesk.com/hc/nl/requests/new.

Heeft u een vluchteling uit Oekraïne in huis of overweegt u om dit te doen? De Rijksoverheid heeft een handreiking opgesteld met veel relevante informatie, over waar u op moet letten.

GGD Rotterdam-Rijnmond is betrokken bij de eerste zorg voor vluchtelingen. Heeft u vragen over de gezondheidszorg voor Oekraïense vluchtelingen in de regio, kijk dan op ggdrotterdamrijnmond.nl.

Via Giro555 kunt u met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is een van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555.

Er zijn ruim voldoende vrijwilligers. Er worden geen nieuwe vrijwilligers gezocht.

ideeën of een activiteit aanbieden kan via oekraine@nissewaard.nl.

Hieronder staan een aantal relevante websites waarop u meer informatie kunt vinden:

 • Rijnmondveilig.nl (Rijnmond Veilig: aanmeldformulier opvangplaatsen vluchtelingen Oekraïne en veelgestelde vragen over opvang)
 • Giro555.nl (Giro555: Samen in actie voor Oekraïne)
 • Rijksoverheid.nl (Rijksoverheid: Hulp aan Oekraïne, wat kan ik doen)
 • Vluchtelingenwerk.nl (Vluchtelingenwerk: Steun Oekraïnse vluchtelingen)
 • Rodekruis.nl (Rode Kruis: Hoe kun je Oekraïne helpen)
 • Ind.nl (IND: verblijf en aanvragen Oekraïners en Russen)
 • ggdrotterdamrijnmond.nl (Voor vragen over de gezondheidszorg voor Oekraïense vluchtelingen)

Leefgeld

Ja. Er is wel een verschil in hoogte per opvang locatie (gastgezin of opvanglocatie) en leeftijd.

Volwassenen en kinderen krijgen elke maand leefgeld. Het leefgeld bestaat uit:

 • Kleedgeld
  Alle vluchtelingen krijgen geld voor kleding en persoonlijke uitgaven.
 • Eetgeld
  Vluchtelingen krijgen alleen geld voor eten als ze geen maaltijden krijgen in een opvanglocatie van de gemeente. Kleine gezinnen krijgen per persoon meer eetgeld dan grote gezinnen.
 • Extra toelage
  Vluchtelingen krijgen alleen een extra toelage als ze bij een gastgezin wonen. Dit bedrag komt bovenop het geld voor eten en het geld voor kleding. Vluchtelingen kunnen dit geld gebruiken voor bijvoorbeeld openbaar vervoer, familiebezoek of sport. Of om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin. Maar dit is niet verplicht. Vanaf 1 oktober 2023 is de extra toelage €80,91 omdat de gemiddelde maandelijkse kosten voor gas, water en elektra zijn gedaald volgens het Nibud, een onafhankelijk centrum dat consumenten voorlicht over geldzaken.

Geen leefgeld bij werk of uitkering

Als een vluchteling van 18 jaar of ouder gaat werken, wordt het leefgeld van het hele gezin stopgezet. Dit gebeurt ook als iemand van 18 jaar of ouder een uitkering ontvangt van de Nederlandse overheid. Bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering of een uitkering voor arbeidsongeschiktheid. Werken levert meer op. Wie 3 dagen per week werkt tegen het minimumloon, verdient meer dan het leefgeld.

Bedragen leefgeld vanaf 1 oktober 2023

In de tabel hieronder leest u de bedragen voor kleedgeld, eetgeld en de extra toelage. De hoogte van de bedragen hangt af van de leeftijd van de vluchteling en van de grootte van het gezin.

Tabel bedragen kleedgeld, eetgeld en extra toelage per vluchteling per maand
Leeftijd vluchteling en grootte van het gezin Kleedgeld Eetgeld Extra toelage
Alle leeftijden, individuele vluchteling zonder gezin €60,71 €242,48 €80,91
Vluchteling is 18 jaar of ouder, gezin bestaat uit 2 personen €60,71 €242,48 €80,91
Vluchteling is 18 jaar of ouder, gezin bestaat uit 3 personen €60,71 €193,98 €80,91
Vluchteling is 18 jaar of ouder, gezin bestaat uit 4 personen €60,71 €169,74 €80,91
Vluchteling is jonger dan 18 jaar, gezin bestaat uit 2 personen €60,71 €200,65 €80,91
Vluchteling is jonger dan 18 jaar, gezin bestaat uit 3 personen €60,71 €160,64 €80,91
Vluchteling is jonger dan 18 jaar, gezin bestaat uit 4 personen €60,71 €140,34 €80,91

Op de gemeentelijke opvanglocaties (GOO) is het aanvraagformulier aanwezig en is er hulp geboden bij de aanvraag. Vluchtelingen die in een gastgezin verblijven kunnen de aanvraag doen via het aanvraagformulier met bijbehorende verklaring van de hoofdbewoner. De ingevulde formulieren kunnen worden gemaild naar inkomenoekraine@nissewaard.nl.

Formulieren

Vluchtelingen ontvangen het leefgeld van de gemeente waar zij ingeschreven staan. Dit kan op een Nederlandse bankrekening. Deze bankrekening kan aangevraagd worden bij de meeste grote banken en een aantal online banken. Het is (vaak) nodig om een BSN te hebben, hiervoor is het belangrijk dat de vluchteling zo snel mogelijk inschrijft in de Basisregistratie Personen (BRP) bij de gemeente.

Er is een onderscheid tussen de gemeentelijke opvang (GOO) en particuliere opvang (POO). Voor de gemeentelijke opvang geldt dat er vanaf 1 april 2022 leefgeld betaald wordt. Over de periode waarin de vluchteling eten en persoonlijke spullen vanuit de gemeente heeft ontvangen, wordt geen leefgeld verstrekt.

Voor de particuliere opvang zal er met terugwerkende kracht worden uitbetaald, vanaf het moment dat de vluchteling in de gemeente is gearriveerd en opgevangen. Hierbij zal niet verder worden teruggegaan dan 4 maart 2022. De verklaring van de hoofdbewoner is leidend. Dit formulier is tevens te downloaden op de website. Zie vraag "Hoe kunnen vluchtelingen leefgeld aanvragen?"

Vluchtelingen kunnen een betaalrekening aanvragen bij nagenoeg alle consumentenbanken en enkele andere betaaldienstverleners in de EU. Aanvragers bij een Nederlandse aanbieder krijgen een betaalrekening met een Nederlands IBAN.

Veel banken vragen om een BSN. Bij een enkele online aanbieder kunnen Oekraïners terecht zonder BSN, of kunnen zij hun BSN binnen 3 maanden alsnog doorgeven. Sommige banken vragen Oekraïners langs te komen bij het dichtstbijzijnde bankkantoor, bij andere aanbieders gaat de aanvraag volledig online of via een mobiele app.

Voor meer informatie zie: betaalvereniging.nl

Wanneer de vluchteling leefgeld ontvangt en er zijn wijzigingen in de situatie dan moet de vluchteling dit direct doorgeven.

Voorbeelden van wijzigingen zijn:

 • Verhuizing (vertrek naar andere woonplaats)
 • Verkrijgen van inkomen door middel van werk
 • Wijziging in gezinssituatie, bijvoorbeeld de geboorte van een kind

Vluchtelingen kunnen wijzigingen doorgeven via het e-mailadres inkomenoekraine@nissewaard.nl.

Via dit formulier kunnen wijzigingen worden doorgegeven:

Vanaf 1 juni 2022 houdt de gemeente rekening met de hoogte van de inkomsten uit werk voor het bepalen van de hoogte van het leefgeld. Dit houdt in dat wanneer de vluchteling minder verdient dan het leefgeld waar recht op is, een aanvulling zal krijgen vanuit de gemeente. Verdient de vluchteling meer dan het leefgeld waar recht op is? Dan wordt het leefgeld beëindigd vanaf de eerste dag van de maand die volgt waarop is gestart met werken.

Nee, gemeenten moeten de extra toelage (officieel: wooncomponent) uitbetalen aan de vluchtelingen die bij het gastgezin wonen. Vluchtelingen kunnen het geld gebruiken om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin, maar dit is niet verplicht. Er wordt aangeraden hier onderling afspraken over te maken. Gastgezinnen hebben namelijk extra kosten door de overheid in rekening gebracht (bijv. afval, energiekosten, waterverbruik etc.).

Nee, gasthuishoudens ontvangen geen vergoeding van de overheid.

Voor vragen over het leefgeld of het doorgeven van wijzigingen, zijn de medewerkers beschikbaar tijdens een inloopspreekuur. Dit vindt plaats elke woensdag tussen 10:00 en 12:00 uur op P.J. Bliekstraat 5 te Spijkenisse. Vragen kunnen ook worden gemaild naar inkomenoekraine@nissewaard.nl.

Bijzondere bijstand

Per 1 april 2023 wordt er een wijziging doorgevoerd betreft de reiskostenvergoeding. Momenteel wordt er ongeacht de afstand van het onderwijs €36,- per maand verstrekt aan elk schoolgaand kind. Dit zal gewijzigd worden.

Leerplichtigen van 4 tot en met 18 jaar ontvangen een reisvergoeding per maand, mits de afstand tot de school en het woonadres langer is dan 5 kilometer. Met deze vergoeding kunnen zij bijvoorbeeld een OV-abonnement aanschaffen.

Is het onderwijs van het schoolgaande kind binnen 5 kilometer van het woonadres, dan heeft het schoolgaand kind geen recht op reiskostenvergoeding. Hierbij vervalt de huidige reiskostenvergoeding van €36 per maand. Het schoolgaand kind heeft géén recht op extra vergoeding van de gemeente.

Naast de afstand van de school en het woonadres wordt er ook naar het inkomen van de voogd/ouder(s) gekeken. Hierbij wordt gekeken naar de draagkracht van de voogd/ouder(s) overeenkomstig wat bepaald is met het participatiewet. Dit wordt bepaald aan de hand van salarisspecificatie van 3 maanden. Dit is alleen van toepassing bij de voogd/ouder(s) die werken.

Wij berekenen de hoogte van de reiskosten aan de hand van het aantal kilometers tussen het woonadres en het adres van het onderwijs. Hiervoor maken we gebruik van de routeplanner van de ANWB. Wij kijken naar de goedkoopste route per fiets.

Per 15-07-2023 zal de reiskostenvergoeding stoppen voor het schooljaar 2022/2023. Maar u kunt als voogd/ouder weer een aanvraag indienen voor komend schooljaar 2023/2024. De reiskostenvergoeding voor het schooljaar 2023/2024 zal per 15 augustus 2023 weer uitbetaald worden als wordt voldaan aan onderstaande voorwaarden.

Door middel van het onderstaande aanvraagformulier, kunnen vluchtelingen reiskostenvergoeding aanvragen. Dit kan ook tijdens de spreekuren van team Leefgeld. Die vinden plaats elke woensdag tussen 10:00 en 12:00 uur op P.J. Bliekstraat 5 te Spijkenisse. Ingevulde aanvraagformulieren kunnen ook bij locatiemanagers overhandigd worden.

Voor vragen over de reiskostenvergoeding of het doorgeven van wijzigingen, zijn de medewerkers beschikbaar tijdens een inloopspreekuur. Dit vindt plaats elke woensdag tussen 10:00 en 12:00 uur op P.J. Bliekstraat 5 te Spijkenisse. Vragen kunnen ook worden gemaild naar inkomenoekraine@nissewaard.nl.

Werken

Ja, vanaf 1 april mogen vluchtelingen in loondienst te werken. Dit geldt voor vluchtelingen die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie vallen. De werkgever heeft dan geen tewerkstellingsvergunning nodig.  De werkgever moet wel een melding doen bij het UWV.

Vluchtelingen mogen vrijwilligerswerk doen, als zij onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie vallen. Hiervoor is geen tewerkstellingsvergunning nodig, maar UWV toetst wel of het gaat om vrijwilligerswerk. De organisatie moet daarom een vrijwilligersverklaring invullen.

Sinds 1 december is de regeling gewijzigd voor vrijwilligerswerk op de opvanglocaties. Het is mogelijk dat personen die vrijwilligerswerk verrichten op de opvanglocatie(s) hier een vrijwilligersvergoeding van € 14,- per week voor krijgen. Dit is in overleg met de locatiemanagers.

Om te kunnen werken hebben vluchtelingen een document nodig waaruit hun verblijfsstatus als tijdelijke beschermde blijkt en een Burgerservicenummer (BSN). Als een vluchteling zich inschrijft bij de gemeente waar hij/zij (tijdelijk) verblijft, wordt de verblijfsstatus vastgelegd en krijgt de vluchteling een BSN. Het kost wel enige tijd om documenten voor alle vluchtelingen beschikbaar te stellen waar hun verblijfsrecht uit blijkt. Daarom geldt een overgangsperiode van 4 maart tot en met 30 mei 2022.

Tijdens deze overgangsperiode geldt de vrijstelling van de tewerkstellingsvergunningsplicht voor alle Oekraïense onderdanen, die hun nationaliteit aan de hand van documenten kunnen aantonen. Daarnaast wordt gestreefd om deze overgangsperiode per medio april 2022 uit te breiden, en toe te passen op staatlozen en onderdanen van andere derde landen dan Oekraïne die kunnen aantonen dat zij op 23 februari 2022 in Oekraïne internationale bescherming genoten of in het bezit waren van een geldige verblijfsvergunning die overeenkomstig Oekraïens recht is afgegeven.

Ja, zij mogen in de gemeentelijke opvang blijven. Als ze het willen, mogen ze zelf een andere opvang vinden. Zoals verblijf bij een gastgezin, vrienden, familie of in een hotel.

Vanaf 1 juni 2022 houdt de gemeente rekening met de hoogte van de inkomsten uit werk voor het bepalen van de hoogte van het leefgeld. Dit houdt in dat wanneer de vluchteling minder verdient dan het leefgeld waar recht op is, een aanvulling zal krijgen vanuit de gemeente. Verdient de vluchteling meer dan het leefgeld waar recht op is? Dan wordt het leefgeld beëindigd vanaf de eerste dag van de maand die volgt waarop is gestart met werken.

Inschrijving Basisregistratie Personen

Personen met de Oekraïense nationaliteit kunnen worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) op aangifte van verblijf en adres bij de gemeente waar zij (tijdelijk) verblijven. De gemeente hoeft geen verblijfsrechtelijke toets te doen. Zij hebben rechtmatig verblijf op grond van de vrije verblijfstermijn van 180 dagen.

Voorwaarde voor inschrijving is dat de gemeente de identiteit moet kunnen vaststellen aan de hand van een paspoort of ander identiteitsbewijs. Daarnaast moet de gemeente kunnen vaststellen dat het een persoon is met de Oekraïense nationaliteit.

Personen van wie de gemeente niet de identiteit kan vaststellen of van wie de gemeente niet kan constateren dat zij de Oekraïense nationaliteit hebben, worden niet ingeschreven. Over de te volgen procedure, zowel voor wat betreft het verblijfsrecht als de inschrijving in de BRP, volgt zo spoedig mogelijk informatie. Deze personen kunnen nog geen aangifte doen van verblijf en adres.

Vanaf 17 maart mag de gemeente naast de gedocumenteerde Oekraïners ook de derdelanders gaan inschrijven. Het gaat om personen die:

 • een andere nationaliteit bezitten dan de Oekraïense;
 • hun identiteit en nationaliteit kunnen aantonen;
 • kunnen aantonen dat zij op 23 februari 2022 in het bezit waren van een geldige (tijdelijke of permanente) Oekraïense verblijfsvergunning.

Hiervoor kan een afspraak worden gemaakt bij burgerzaken. Het vestigingsformulier en alle in het bezit zijnde documenten (reisdocumenten en geboorte of huwelijksakten moeten worden meegenomen bij de afspraak).

Wanneer iemand binnen de gemeente gaat verhuizen moet deze de verhuizing naar een nieuw adres doorgeven aan de gemeente Nissewaard. Dit kan door middel van het invullen van het verhuisformulier. Dit kan samen met een kopie ID-bewijs worden afgegeven of toegezonden aan de gemeente.

Wanneer iemand vertrekt naar het buitenland moet er aangifte van het vertrek worden gedaan door middel van het invullen van een formulier. Dit kan samen met een kopie ID-bewijs worden afgegeven of toegezonden aan de gemeente.

Iemand die naar een andere gemeente in Nederland verhuist kan in deze nieuwe woongemeente diens verhuizing doorgeven. Kijk voor de werkwijze op de website van de gemeente waar u naar toe verhuist.

Gerelateerd nieuws