Nissewaard vangt Oekraïense vluchtelingen op

Vertaal deze pagina naar Oekraïens: Перегляньте цю сторінку українською мовою

Opvang in Nissewaard

Nissewaard gaat 175 Oekraïense vluchtelingen opvangen. Het Rijk heeft alle veiligheidsregio’s in Nederland verzocht om opvangplekken voor te bereiden voor vluchtelingen uit Oekraïne. In de regio Rotterdam-Rijnmond komen in totaal 2.000 opvangplekken.

Hieronder vindt u meestgestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Op rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de ondersteuning van Oekraïners in Nederland. Heeft u nog een vraag? Neem dan met ons contact op via oekraine@nissewaard.nl.

Waarom opvang in regio Rijnmond?

Het Rijk heeft alle veiligheidsregio’s in Nederland verzocht om opvangplekken voor te bereiden voor vluchtelingen uit Oekraïne. De burgemeesters van de Veiligheidsregio Rotterdam hebben vorige week afgesproken dat de regio op zoek gaat naar 2000 opvangplekken. Daarvan neemt Nissewaard 175 plekken voor haar rekening.

Wat moet ik doen als vluchtelingen vragen waar ze terecht kunnen voor opvang?

Het kan gebeuren dat je op straat of op het station vluchtelingen tegenkomt die vragen waar ze terecht kunnen voor opvang.

In onze regio kunnen vluchtelingen zich voor tijdelijke opvang melden bij het regionale coördinatiepunt aan de Max Euwelaan 1 in Rotterdam. Vandaar uit gaan zij naar andere opvanglocaties in Rotterdam of in andere gemeenten in de regio. Vluchtelingen kunnen op vertoon van hun Oekraïense paspoort gratis met het OV reizen van het regionale coördinatiepunt naar de opvanglocatie.

Voor hulp kan er contact opgenomen worden met de politie via telefoonnummer 0900-8844.

Hoeveel vluchtelingen worden er in Nissewaard opgevangen?

De gemeente Nissewaard zal de komende tijd voorlopig 300 vluchtelingen opvangen. Dit is zonder de particuliere opvang.

Hoe lang worden vluchtelingen opgevangen?

Gelet op de onzeker situatie is dit nog niet duidelijk en hangt af van de ontwikkelingen in Oekraïne.

Waar in Nissewaard worden vluchtelingen opgevangen?

De vluchtelingen worden opgevangen in het pand Bliekstraat 5 (150 plaatsen) en op het terrein van Spijkenisse Medisch Centrum (75 plaatsen). Vanaf eind oktober 2022
staan er woonunits op de voormalige tennisvelden in Zuidland (72 plaatsen).

Dit zijn locaties die op loopafstand liggen van voorzieningen. De gemeente Nissewaard inventariseert nog eventuele verdere mogelijkheden.

Wat doet Nissewaard als er meer opvang nodig is?

Dat hangt af van de ontwikkelingen in Oekraïne en het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt. De regio Rotterdam-Rijnmond kan altijd nog opschalen om meer vluchtelingen op te nemen.

Zijn vluchtelingen verzekerd tegen medische kosten?

Er is een regeling voor vluchtelingen uit de Oekraïne die de kosten van hun medische zorg dekt. De zorgverlener kan de kosten declareren. Kijk voor meer informatie op www.zorgverzekeringslijn.nl/ukrainian.

Welke hulp is er voor dieren uit Oekraïne?

Dierenhulporganisaties in Nederland werken samen om hulp te bieden aan dieren die slachtoffer zijn van de oorlog in Oekraïne. De Dierenbescherming, DierenLot, IFAW en de NFDO hebben de handen ineengeslagen om één meldpunt op te zetten en hulp te coördineren. Het telefoonnummer (088) 811 33 33 en mailadres: info@hulpvoordierenuitoekraine.nl is opengesteld voor gevluchte Oekraïners die hulp voor hun huisdieren nodig hebben.

Dieren kunnen dan geholpen worden met de nodige vaccinaties en medische hulp, praktische zaken als mandjes en voer of eventueel tijdelijk onderdak.

Informatie voor inwoners over gezondheidszorg voor vluchtelingen

GGD Rotterdam-Rijnmond is o.a. betrokken bij de eerste zorg voor vluchtelingen. Heb je vragen over de gezondheidszorg voor Oekraïense vluchtelingen in de regio, lees hier meer over op de website van de GGD.

Kan de vluchteling vergoeding ontvangen voor het openbaar vervoer?

Schoolgaande kinderen van 4 tot en met 18 jaar ontvangen een vergoeding om met het openbaar vervoer naar school te kunnen gaan. De vergoeding bedraagt € 36,- per maand. Dit is gelijk aan de kosten van een busabonnement voor één zone.

Voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar kan één ouder mee als begeleiding. De ouder kan op hetzelfde formulier een vergoeding aanvragen. De vergoeding bedraagt € 55,- per maand.

Verblijft u in één van de opvanglocaties van de gemeente (aan de Bliekstraat, de Boeg of in de woonunits bij het ziekenhuis)? Dan is het niet mogelijk een vergoeding voor begeleiding aan te vragen. De locatiemanagers hebben buskaarten beschikbaar waarmee elke rit twee ouders mee kunnen als begeleiding. Voor meer informatie kunt u terecht bij de locatiemanager.

Ga je in Rotterdam naar school, dan krijgt uw kind reiskostenvergoeding van de school. Er is geen recht op een vergoeding vanuit de gemeente.

De vergoeding loopt van juni 2022 tot en met augustus 2022. Wanneer de regeling op dezelfde manier wordt voortgezet, zal deze einddatum automatisch worden verlengd mits u nog steeds aan de criteria voldoet.

Voorlichtingsvideo's

Voorlichtingsavond huisartsenzorg (Nederlands ondertiteld)

Voorlichtingsvideo tandartsenzorg (Nederlands ondertiteld)

Voorlichtingsvideo spoedzorg (Nederlands ondertiteld)

Voorlichtingsvideo medicijngebruik (Nederlands ondertiteld)

Voorlichtingsvideo zwangerschap (Nederlands ondertiteld)

Voor Nederlandstalige voorlichtingsvideo's: Zo werkt de zorg in Nederland (Oekraïens ondertiteld)

Ben je op de vlucht? Are you on the run? Вам довелося тікати?

Lees de informatie op deze pagina.

Read this information.

Прочитайте інформацію на цій сторінці.

Kijk voor meer informatie ook op de volgende website / More information is available on the website / Для отримання додаткової інформації також відвідайте наступний веб-сайт

https://www.refugeehelp.nl/

Ook is er een WhatsApp-hulplijn van het Rode Kruis waar u vragen kunt stellen in het Engels en Oekraiens.

You can also contact the Red Cross helpline via WhatsApp in English, Ukrainian and Russian.

Ви також можете зв’язатися на гарячу лінію Червоного Хреста через WhatsApp англійською, українською чи російською мовами. Номер телефону:

+31 6 48 15 80 53

Hoe u kunt helpen

Waar kunnen vluchtelingen voor informatie terecht als ze in Nederland aankomen?

De website refugeehelp.nl is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. Hier vindt u algemene informatie over organisaties die kunnen helpen bij opvang en begeleiding, transport, vertaling, financiën en meer.

Veel slachtoffers van het conflict die in Nederland aankomen, hebben geen idee waar ze terecht kunnen voor hulp. Ze spreken de taal niet en kennen de weg niet. Daarom kunnen ze bij praktische vragen contact opnemen met de Rode Kruis Informatielijn. Deze werkt via WhatsApp. Mensen kunnen via WhatsApp een (voice-)bericht sturen naar +31 6 48 15 80 53. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met hen opgenomen door een vrijwilliger in de gewenste taal. Kijk voor meer informatie in Oekraïens op rodekruis.nl/ukrainian.

Wil jij slachtoffers van het conflict helpen? Bijvoorbeeld door een kamer aan te bieden of op een andere manier? En heb je praktische vragen of wil je advies? Bel dan de Rode Kruis Informatielijn op (070) 44 55 888 (maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 21:00 uur).

Ik wil mijn vakantiewoning, huis of een kamer ter beschikking stellen voor Oekraïense vluchtelingen. Hoe doe ik dat?

Vooral het aanbod van zelfstandige woonruimten is welkom, zodat vluchtelingen daar wat langer zelfstandig kunnen verblijven. Heeft u één of meerdere opvangplekken beschikbaar? Meld u dan aan als gastgezin bij Takecarebnb via takecarebnb.org/gastgezin.

Gemeenten werken hier sinds kort mee samen. Bij deze organisatie kunt u uw woonruimte aanbieden door een aanmeldformulier in te vullen. Takecarebnb neemt dan contact met u op voor een screening. Als uw woonruimte geschikt en nodig is, zullen zij u matchen met de vluchtelingen. Takecarebnb heeft nu veel aanbod. Het kan even duren voordat u gescreend wordt.

Ben je een bedrijf, organisatie of instelling met meer dan 10 opvangplekken beschikbaar? Of ben je een bedrijf dat iets kan betekenen in het opvangen van vluchtelingen? Meld het bij Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond via https://oekraine-vrrr.zendesk.com/hc/nl/requests/new.

Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners (POO)

Heeft u een vluchteling uit Oekraïne in huis of overweegt u om dit te doen? De Rijksoverheid heeft een handreiking opgesteld met veel relevante informatie, over waar u op moet letten.

Waar kan ik terecht met vragen over de gezondheidszorg voor Oekraïense vluchtelingen?

GGD Rotterdam-Rijnmond is betrokken bij de eerste zorg voor vluchtelingen. Heeft u vragen over de gezondheidszorg voor Oekraïense vluchtelingen in de regio, kijk dan op ggdrotterdamrijnmond.nl.

Ik wil graag geld doneren. Waar kan ik dit doen?

Via Giro555 kunt u met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is een van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555.

Ik wil helpen als vrijwilliger. Waar kan ik mij aanmelden?

Er zijn ruim voldoende vrijwilligers. Er worden geen nieuwe vrijwilligers gezocht.

Ik wil graag een idee delen of een activiteit aanbieden. Hoe doe ik dat?

ideeën of een activiteit aanbieden kan via oekraine@nissewaard.nl.

Op welke websites kan ik nog meer informatie vinden?

Hieronder staan een aantal relevante websites waarop u meer informatie kunt vinden:

 • Rijnmondveilig.nl (Rijnmond Veilig: aanmeldformulier opvangplaatsen vluchtelingen Oekraïne en veelgestelde vragen over opvang)
 • Giro555.nl (Giro555: Samen in actie voor Oekraïne)
 • Rijksoverheid.nl (Rijksoverheid: Hulp aan Oekraïne, wat kan ik doen)
 • Vluchtelingenwerk.nl (Vluchtelingenwerk: Steun Oekraïnse vluchtelingen)
 • Rodekruis.nl (Rode Kruis: Hoe kun je Oekraïne helpen)
 • Ind.nl (IND: verblijf en aanvragen Oekraïners en Russen)
 • ggdrotterdamrijnmond.nl (Voor vragen over de gezondheidszorg voor Oekraïense vluchtelingen)

Leefgeld

Krijgen Oekraïense vluchtelingen leefgeld?

Ja. Er is wel een verschil in hoogte per opvang locatie (gastgezin of opvanglocatie) en leeftijd.

Hoeveel leefgeld ontvangen vluchtelingen uit Oekraïne?

Vanaf 1 februari 2023 verandert het leefgeld voor eten, kleding en de extra toelage bij een gastgezin (wooncomponent). Zo past het beter bij het leefgeld voor andere groepen in Nederland, zoals asielzoekers, statushouders en mensen met een bijstandsuitkering. Hiervoor is gekeken naar de regelingen die voor hen gelden en naar het adviesbedrag van het Nibud voor gas, water en licht voor één extra persoon in een gastgezin.

 • Het bedrag voor eten (voorheen € 205,- per persoon) wordt afhankelijk van de grootte van het gezin. Hoe meer mensen in het gezin, hoe lager het bedrag per persoon:

  • Bestaat het gezin uit 1 of 2 personen, dan ontvangt elk volwassene of alleenstaande minderjarige € 215,06 en per minderjarige € 178,36 per maand.
  • Bestaat het gezin uit 3 personen, dan ontvangt elk volwassene € 171,99 en per minderjarige € 142,57 per maand.
  • Bestaat het gezin uit 4 personen of meer, dan ontvangt elk volwassene € 150,45en per minderjarige € 124,97 per maand.
  • Woont een vluchteling in een gemeentelijke opvanglocatie? Dan kan de gemeente ervoor kiezen om maaltijden te verzorgen. Dan wordt er geen geld verstrekt voor eten.
 • Het bedrag voor kleding en persoonlijke uitgaven (voorheen € 55,- per persoon) wordt verhoogd naar € 56,12 per persoon per maand.
 • Wordt een vluchteling particulier opgevangen, bijvoorbeeld door een gastgezin? Dan wordt er ook een extra toelage voor wonen (voorheen € 215,- per volwassene en € 55,- per minderjarige) van € 93,- per persoon per maand verstrekt.

Hoe kunnen vluchtelingen leefgeld aanvragen?

Op de gemeentelijke opvanglocaties (GOO) is het aanvraagformulier aanwezig en is er hulp geboden bij de aanvraag. Vluchtelingen die in een gastgezin verblijven kunnen de aanvraag doen via het aanvraagformulier met bijbehorende verklaring van de hoofdbewoner. De ingevulde formulieren kunnen worden gemaild naar inkomenoekraine@nissewaard.nl.

Formulieren

Hoe ontvangen de vluchtelingen leefgeld?

Vluchtelingen ontvangen het leefgeld van de gemeente waar zij ingeschreven staan. Dit kan op een Nederlandse bankrekening. Deze bankrekening kan aangevraagd worden bij de meeste grote banken en een aantal online banken. Het is (vaak) nodig om een BSN te hebben, hiervoor is het belangrijk dat de vluchteling zo snel mogelijk inschrijft in de Basisregistratie Personen (BRP) bij de gemeente.

Wanneer krijgen de vluchtelingen het leefgeld?

Er is een onderscheid tussen de gemeentelijke opvang (GOO) en particuliere opvang (POO). Voor de gemeentelijke opvang geldt dat er vanaf 1 april 2022 leefgeld betaald wordt. Over de periode waarin de vluchteling eten en persoonlijke spullen vanuit de gemeente heeft ontvangen, wordt geen leefgeld verstrekt.

Voor de particuliere opvang zal er met terugwerkende kracht worden uitbetaald, vanaf het moment dat de vluchteling in de gemeente is gearriveerd en opgevangen. Hierbij zal niet verder worden teruggegaan dan 4 maart 2022. De verklaring van de hoofdbewoner is leidend. Dit formulier is tevens te downloaden op de website. Zie vraag "Hoe kunnen vluchtelingen leefgeld aanvragen?"

Hoe kan een vluchteling een Nederlandse bankrekening openen?

Vluchtelingen kunnen een betaalrekening aanvragen bij nagenoeg alle consumentenbanken en enkele andere betaaldienstverleners in de EU. Aanvragers bij een Nederlandse aanbieder krijgen een betaalrekening met een Nederlands IBAN.

Veel banken vragen om een BSN. Bij een enkele online aanbieder kunnen Oekraïners terecht zonder BSN, of kunnen zij hun BSN binnen 3 maanden alsnog doorgeven. Sommige banken vragen Oekraïners langs te komen bij het dichtstbijzijnde bankkantoor, bij andere aanbieders gaat de aanvraag volledig online of via een mobiele app.

Voor meer informatie zie: betaalvereniging.nl

Moeten wijzigingen in een situatie worden doorgegeven?

Wanneer de vluchteling leefgeld ontvangt en er zijn wijzigingen in de situatie dan moet de vluchteling dit direct doorgeven.

Voorbeelden van wijzigingen zijn:

 • Verhuizing (vertrek naar andere woonplaats)
 • Verkrijgen van inkomen door middel van werk
 • Wijziging in gezinssituatie, bijvoorbeeld de geboorte van een kind

Vluchtelingen kunnen wijzigingen doorgeven via het e-mailadres inkomenoekraine@nissewaard.nl.

Via dit formulier kunnen wijzigingen worden doorgegeven:

Wat gebeurt er met het leefgeld wanneer de vluchteling werkt?

Vanaf 1 juni 2022 houdt de gemeente rekening met de hoogte van de inkomsten uit werk voor het bepalen van de hoogte van het leefgeld. Dit houdt in dat wanneer de vluchteling minder verdient dan het leefgeld waar recht op is, een aanvulling zal krijgen vanuit de gemeente. Verdient de vluchteling meer dan het leefgeld waar recht op is? Dan wordt het leefgeld beëindigd vanaf de eerste dag van de maand die volgt waarop is gestart met werken.

Kunnen gemeenten geld uitkeren aan gastgezinnen?

Nee, gemeenten moeten de extra toelage (officieel: wooncomponent) uitbetalen aan de vluchtelingen die bij het gastgezin wonen. Vluchtelingen kunnen het geld gebruiken om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin, maar dit is niet verplicht. Er wordt aangeraden hier onderling afspraken over te maken. Gastgezinnen hebben namelijk extra kosten door de overheid in rekening gebracht (bijv. afval, energiekosten, waterverbruik etc.).

Krijgen gastgezinnen een vergoeding voor de opvang van vluchtelingen?

Nee, gasthuishoudens ontvangen geen vergoeding van de overheid.

Andere vragen?

Voor vragen over het leefgeld of het doorgeven van wijzigingen, zijn de medewerkers beschikbaar tijdens een inloopspreekuur. Dit vindt plaats elke woensdag tussen 10:00 en 12:00 uur op P.J. Bliekstraat 5 te Spijkenisse. Vragen kunnen ook worden gemaild naar inkomenoekraine@nissewaard.nl.

Werken

Mag een vluchteling uit Oekraïne werken in Nederland?

Ja, vanaf 1 april mogen vluchtelingen in loondienst te werken. Dit geldt voor vluchtelingen die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie vallen. De werkgever heeft dan geen tewerkstellingsvergunning nodig.  De werkgever moet wel een melding doen bij het UWV.

Mag een vluchteling uit Oekraïne vrijwilligerswerk doen?

Vluchtelingen mogen vrijwilligerswerk doen, als zij onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie vallen. Hiervoor is geen tewerkstellingsvergunning nodig, maar UWV toetst wel of het gaat om vrijwilligerswerk. De organisatie moet daarom een vrijwilligersverklaring invullen.

Sinds 1 december is de regeling gewijzigd voor vrijwilligerswerk op de opvanglocaties. Het is mogelijk dat personen die vrijwilligerswerk verrichten op de opvanglocatie(s) hier een vrijwilligersvergoeding van € 14,- per week voor krijgen. Dit is in overleg met de locatiemanagers.

Welke documenten heeft een vluchteling uit Oekraïne nodig om te kunnen werken?

Om te kunnen werken hebben vluchtelingen een document nodig waaruit hun verblijfsstatus als tijdelijke beschermde blijkt en een Burgerservicenummer (BSN). Als een vluchteling zich inschrijft bij de gemeente waar hij/zij (tijdelijk) verblijft, wordt de verblijfsstatus vastgelegd en krijgt de vluchteling een BSN. Het kost wel enige tijd om documenten voor alle vluchtelingen beschikbaar te stellen waar hun verblijfsrecht uit blijkt. Daarom geldt een overgangsperiode van 4 maart tot en met 30 mei 2022.

Tijdens deze overgangsperiode geldt de vrijstelling van de tewerkstellingsvergunningsplicht voor alle Oekraïense onderdanen, die hun nationaliteit aan de hand van documenten kunnen aantonen. Daarnaast wordt gestreefd om deze overgangsperiode per medio april 2022 uit te breiden, en toe te passen op staatlozen en onderdanen van andere derde landen dan Oekraïne die kunnen aantonen dat zij op 23 februari 2022 in Oekraïne internationale bescherming genoten of in het bezit waren van een geldige verblijfsvergunning die overeenkomstig Oekraïens recht is afgegeven.

Hebben vluchtelingen uit Oekraïne nog wel recht op opvang als zij betaald werk doen?

Ja, zij mogen in de gemeentelijke opvang blijven. Als ze het willen, mogen ze zelf een andere opvang vinden. Zoals verblijf bij een gastgezin, vrienden, familie of in een hotel.

Wat gebeurt er met het leefgeld wanneer de vluchteling werkt?

Vanaf 1 juni 2022 houdt de gemeente rekening met de hoogte van de inkomsten uit werk voor het bepalen van de hoogte van het leefgeld. Dit houdt in dat wanneer de vluchteling minder verdient dan het leefgeld waar recht op is, een aanvulling zal krijgen vanuit de gemeente. Verdient de vluchteling meer dan het leefgeld waar recht op is? Dan wordt het leefgeld beëindigd vanaf de eerste dag van de maand die volgt waarop is gestart met werken.

Inschrijving Basisregistratie Personen

Kunnen vluchtelingen zich inschrijven als ingezetene?

Personen met de Oekraïense nationaliteit kunnen worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) op aangifte van verblijf en adres bij de gemeente waar zij (tijdelijk) verblijven. De gemeente hoeft geen verblijfsrechtelijke toets te doen. Zij hebben rechtmatig verblijf op grond van de vrije verblijfstermijn van 180 dagen.

Wat heeft een Oekraïense vluchteling nodig om in te schrijven in de BRP?

Voorwaarde voor inschrijving is dat de gemeente de identiteit moet kunnen vaststellen aan de hand van een paspoort of ander identiteitsbewijs. Daarnaast moet de gemeente kunnen vaststellen dat het een persoon is met de Oekraïense nationaliteit.

Wat als de identiteit niet vastgesteld kan worden?

Personen van wie de gemeente niet de identiteit kan vaststellen of van wie de gemeente niet kan constateren dat zij de Oekraïense nationaliteit hebben, worden niet ingeschreven. Over de te volgen procedure, zowel voor wat betreft het verblijfsrecht als de inschrijving in de BRP, volgt zo spoedig mogelijk informatie. Deze personen kunnen nog geen aangifte doen van verblijf en adres.

Kan een vluchteling zich inschrijven als deze oorspronkelijk uit een ander land afkomstig is?

Vanaf 17 maart mag de gemeente naast de gedocumenteerde Oekraïners ook de derdelanders gaan inschrijven. Het gaat om personen die:

 • een andere nationaliteit bezitten dan de Oekraïense;
 • hun identiteit en nationaliteit kunnen aantonen;
 • kunnen aantonen dat zij op 23 februari 2022 in het bezit waren van een geldige (tijdelijke of permanente) Oekraïense verblijfsvergunning.

Hoe schrijft een Oekraïense vluchteling zich in bij de gemeente Nissewaard?

Hiervoor kan een afspraak worden gemaakt bij burgerzaken. Het vestigingsformulier en alle in het bezit zijnde documenten (reisdocumenten en geboorte of huwelijksakten moeten worden meegenomen bij de afspraak).

Wanneer moet een Oekraïense vluchteling zich uitschrijven?

Wanneer iemand binnen de gemeente gaat verhuizen moet deze de verhuizing naar een nieuw adres doorgeven aan de gemeente Nissewaard. Dit kan door middel van het invullen van het verhuisformulier. Dit kan samen met een kopie ID-bewijs worden afgegeven of toegezonden aan de gemeente.

Wanneer iemand vertrekt naar het buitenland moet er aangifte van het vertrek worden gedaan door middel van het invullen van een formulier. Dit kan samen met een kopie ID-bewijs worden afgegeven of toegezonden aan de gemeente.

Iemand die naar een andere gemeente in Nederland verhuist kan in deze nieuwe woongemeente diens verhuizing doorgeven. Kijk voor de werkwijze op de website van de gemeente waar u naar toe verhuist.

Gerelateerd nieuws