Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer.

Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt. Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is ook belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten voorkomt besmettingen. Zo kan er sneller meer.

Huidige maatregelen blijven gelden tot openingsplan

Op z'n vroegst wordt de eerste stap in het openingsplan gezet op 28 april 2021. Tot die tijd blijven de huidige coronamaatregelen gelden.

Wel gaat de buitenschoolse opvang (bso) per 19 april 2021 weer voor alle kinderen open. Voor het hoger onderwijs geldt nog steeds, zoals eerder aangekondigd, dat studenten vanaf 26 april 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dat kan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten.

Openingsplan: eerste stap

In de eerste stap in het openingsplan:

  • gaan de terrassen en winkels open onder voorwaarden;

  • vervalt de avondklok; en

  • mag iemand 2 mensen thuis ontvangen in plaats van 1.

Dit kan op z'n vroegst 28 april 2021 en alleen als het aantal ziekenhuisopnames van mensen met corona duidelijk afneemt. Op 20 april wordt bekend of deze stap op 28 april gezet kan worden.

Openingsplan: vervolgstappen

Op z’n vroegst wordt 11 mei 2021 de tweede stap in het openingsplan gezet. Ook dan moet het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten weer duidelijk verder zijn afgenomen. Dan kan er bijvoorbeeld weer meer als het gaat om sporten. Daarna volgt de derde stap waarin nog meer binnen mag, zoals het onder voorwaarden openen van restaurants, bioscopen en musea. Hiervoor geldt dan nog wel een maximaal aantal gasten of bezoekers. In de stappen die volgen, wordt dit aantal verhoogd. Welke maatregelen vanaf wanneer worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, zie je ook in het openingsplan.

Toegangstesten

Met toegangstesten kunnen we hopelijk sneller nog meer mogelijk maken. Met pilots wordt nu onderzocht hoe toegangstesten straks op een veilige en verantwoorde manier grootschalig kunnen worden ingezet. Bijvoorbeeld op meer locaties en bij evenementen. Waar dat precies is, wordt nog verder uitgewerkt.

Vaccinatie

Vaccineren is een belangrijke stap naar een samenleving zonder coronamaatregelen. Volgens de planning heeft begin juli 2021 iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik gehad.

Wilt u weten wanneer u aan de beurt bent? Bekijk de volgorde van vaccinatie voor mensen die niet in de zorg werken en de volgorde van vaccinatie voor zorgmedewerkers.

Basisregels

De basisregels helpen om besmetting van uzelf en anderen met het coronavirus te voorkomen. Ook als u al gevaccineerd bent.

Om besmetting te voorkomen, blijft het belangrijk om het volgende te doen:

Was je handen

Goede hygiëne voorkomt de verspreiding van virusdeeltjes. Was vaak uw handen goed met water en zeep. Zeker als u thuiskomt of als u ergens op bezoek komt. Raak uw gezicht zo min mogelijk aan. Hoest of nies in uw elleboog. Draag binnen in publieke ruimtes een mondkapje. Zo geeft u de verspreiding van het coronavirus geen kans.

Houd 1,5 meter afstand

Ook van familie of vrienden. Als mensen dicht bij elkaar zijn, kan het coronavirus heel snel aan anderen worden gegeven. Beperk daarom ook uw contacten en vermijd drukke plekken.

Laat je testen

Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u direct testen. Ook bij milde verkoudheidsklachten zoals een loopneus. Blijf ook thuis totdat u de testuitslag heeft. Zo weet u zeker dat u geen andere mensen besmet met het coronavirus.

Meer lezen

Lees ook:

Overzicht van maatregelen vanaf 23 maart 2021. Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl