Parkeren met uw kenteken in Nissewaard

Medio december 2019 gaat de gemeente Nissewaard de parkeerautomaten op straat vervangen. Tot en met 27 december 2019 kunt u nog van de oude parkeerautomaten gebruik blijven maken. Daarna worden deze buiten gebruik gesteld.

Vanaf 2 januari 2020 worden de nieuwe parkeerautomaten in gebruik genomen. Als u op straat gaat parkeren, moet u in Nissewaard uw kenteken op de parkeerautomaten invoeren. Wat betekent dat voor de kortparkeerders, voor u als inwoners en uw bezoek? Hieronder kunt u meer informatie vinden over de diverse groepen die van straatparkeren gebruik maken. Overigens wijzen wij u er nog op, dat de parkeertarieven in de garages aanmerkelijk gunstiger zijn, dan die op straat.

A. Kort op straat parkeren

Via de automaat

Parkeert u uw auto voor korte tijd op straat binnen het 'betaald-parkeren gebied', dan kunt u bij de automaat parkeergeld betalen. U voert het kenteken van uw auto in, kiest de gewenste parkeertijd en rekent met uw pinpas af. Dat kan ook contactloos. U krijgt geen parkeerticket meer die u zichtbaar op uw dashboard moet plaatsen. Dat is niet meer nodig. U kunt direct na betaling nog wel op de parkeerautomaat een betaalbewijs laten afdrukken.

Bij parkeercontrole wordt uw kenteken gescand. Aan de hand van het ingevoerde kenteken op de parkeerautomaat kan de parkeercontroleur zien of er voor het parkeren betaald is.

 

Via de mobiel

De mogelijkheid om het straatparkeren met uw mobiel te betalen (belparkeren), blijft gehandhaafd. Vanaf 2 januari 2020 zijn alle aanbieders van bel- en sms-parkeren aangesloten op het parkeernetwerk in Spijkenisse. U kunt dus parkeren met de belparkeerprovider die u wenst, zoals Yellowbrick, ANWB Onderweg, Parkmobile, Parkline, Easypark etc..

B. Straatparkeervergunning bij woning

Als u een vergunning heeft om uw auto in het 'betaald-parkeren gebied' bij uw woning op straat te parkeren, dan ontvangt u voor 2020 geen vignet meer voor achter de voorruit. Wij voeren uw kenteken in het nieuwe systeem in. In plaats van uw vignet te controleren, scannen de parkeercontroleurs vanaf 2 januari 2020 uw kenteken. Het systeem controleert of u een vergunning heeft.

Vergunninghouders wordt verzocht het vignet van 2019 nog tot 1 maart 2020 achter de voorruit van hun voertuig te laten zitten.

Als u daar recht op heeft, ontvangt u van ons nog steeds de vergunning, maar geen vignet meer. De vergunning wordt niet meer jaarlijks vernieuwd, maar blijft geldig tot, bijvoorbeeld vanwege verhuizing, anders blijkt. Dit geldt naast de vergunningen voor bewoners ook voor de vergunningen die recht geven op gratis parkeren in het 'betaald-parkeren gebied', zoals auto's van huisartsen, verloskundigen, etc..

C. Straatparkeren bezoekers

Als u een vergunning heeft zoals beschreven onder B., of een abonnement voor een van de parkeergarages en u krijgt bezoek, dan kan uw bezoeker tegen gereduceerd tarief op straat parkeren. Met de web-app (eigenlijk een webpagina) die u kunt downloaden, kunt u als vergunning-/abonnement-houder het kenteken van de auto van uw bezoeker aanmelden. Het gereduceerde tarief betaalt u uit het tegoed dat u via de web-app heeft opgeladen (€ 10, € 15 of € 20). De parkeerkosten voor bezoekers bedragen per uur of een deel daarvan € 0,50. Als u voor de eerste keer in de web-app inlogt, krijgt u een wachtwoord dat u zelf kunt aanpassen. De inlogcode krijgt u van de gemeente, evenals het startsaldo van € 10.

 

NB: Als u uw bezoek via de web-app aanmeldt, hoeft hij of zij dus niet meer naar de parkeerautomaat. En ook het kaartje achter de voorruit is niet meer nodig.

 

Als u als vergunning- of abonnementhouder geen smartphone heeft, kan uw bezoeker ook zelf bij de automaat betalen. U kunt uw gegevens uit de brief ook doorgeven aan uw bezoeker, die zich dan zelf via de web-app kan aan- en afmelden.

D. Straatparkeren mantelzorgers

Als u mantelzorg ontvangt en uw mantelzorger bezoekt u in het 'betaald-parkeren gebied', dan kan hij of zij gratis op straat parkeren. U kunt als de zorgontvanger, net als bij de bezoekersregeling onder C., via de web-app de mantelzorger aanmelden. De speciale code die u van ons binnenkort per brief ontvangt, zorgt ervoor dat u geen parkeerkosten voor de mantelzorger hoeft te betalen. U hoeft als ontvanger van de mantelzorg ook geen saldo via de web-app op te laden.

 

NB: U kunt maar één mantelzorger tegelijk aanmelden en gratis laten parkeren. Als u uw mantelzorger via de app aanmeldt, hoeft hij dus niet meer naar de parkeerautomaat. En ook het kaartje achter de voorruit is niet meer nodig.

 

Geen smartphone of web-app?

Als u, als de ontvanger van de zorg, geen smartphone of web-app heeft, kan de mantelzorger ook zelf bij de automaat betalen. Hij parkeert dan echter niet gratis, maar betaalt dan het reguliere tarief voor straatparkeren.

U kunt uw gegevens uit de brief ook doorgeven aan uw mantelzorger, die zich dan zelf via de web-app kan aan- en afmelden.

E. Parkeren met invalideparkeerkaart

In dit geval verandert er nog niets voor u. Het systeem van de invalide parkeerkaarten gaat wel veranderen, maar voorlopig blijft alles bij het oude.

F. Vergunning voor bedrijfswagen en langparkeerterrein

Ook hiervoor worden geen vignetten meer verstrekt. Het kenteken wordt net als bij de straatparkeervergunningen onder B., in het nieuwe systeem ingevoerd. De vergunninghouders, in de meeste gevallen uw werkgever of uzelf als ondernemer, krijgen jaarlijks een factuur van de gemeente.

Ik heb geen smartphone

In voorkomende gevallen kunt altijd nog aan de betaalautomaat parkeergeld betalen. Als u niet in het bezit bent van smartphone en geen web-app kunt downloaden, kunt u in het uiterste geval ook via de Stadswinkel van de gemeente, telefoon 14 0181, een hulplijn bellen.

Ik heb geen brief ontvangen

Woont u in het betaald parkerengebied in Spijkenisse en heeft u geen brief met inloggegevens ontvangen? Lees dan in Brief bezoekersparkeren Centrum Spijkenisse wat u kunt doen.

Uiteraard verwerken wij bij het kentekenparkeren met zorg uw persoonlijke gegevens, zoals kenteken en begin- en eindparkeertijd.

227 kB
Veelgestelde vragen en antwoorden