Receptenboekje ‘Gezond met een budget’ helpt cliënten voedselbank

Afgelopen week hebben de vrijwilligers en de cliënten van de Voedselbank Spijkenisse het boekje ‘Gezond met een budget’ overhandigd gekregen. Vanuit het preventieakkoord Gezonde Voeding is samen met de voedselbanken en verschillende voedingsdeskundigen het idee voor het boekje ontstaan. Het biedt mensen met een krapper budget een handreiking om, bij het bereiden van producten uit het pakket van de voedselbank, zo gevarieerd en gezond mogelijk te blijven eten.

Bewaren

De groenten en het fruit die worden geleverd bij de voedselbanken op Voorne-Putten zijn vaak kort houdbaar. Cliënten vinden het dan ook moeilijk wat zij met deze groenten kunnen doen om ze toch nog wat langer goed te houden. Zo wordt de tip gegeven iets te koken en dit dan vervolgens in de koelkast of vriezer te bewaren. Ook komt het soms voor dat in één pakket één soort groente in grote hoeveelheid wordt geleverd. Wat kun je dan maken, zodat je gedurende de week toch gezond en gevarieerd eet? Ook is niet alle groente even bekend of populair.

Voedingsdeskundigen

In het boekje staan diverse recepten die zijn samengesteld door o.a. vier voedingsdeskundigen uit de regio. Sandra de Jager, holistisch leefstijlcoach, natuurvoedings- en leefstijlcoach Sherryl den Hoedt van ‘Voedingsverbanden’ en Sylvia Lodewijkx en Manon Bos van praktijk ‘Bewust en Gezond'.

Dit boekje is een mooi resultaat van de samenwerking van verschillende partijen en geeft mensen met een kleiner budget praktische tips voor gezonde voeding
[wethouder Wouter Struijk (Volksgezondheid)]

Staafmixer

Voor sommige recepten is een staafmixer nodig. Expert van der Groef in Brielle heeft de staafmixers deels gesponsord. “De cliënten van de voedselbank waren daar zeer verguld mee,” aldus de wethouder. Het boekje geeft niet alleen tips over wat te doen met de restjes, maar er staan ook QR- codes in voor meer informatie over financiële hulp van de gemeente. Bij ieder recept staat aangegeven voor hoeveel personen de maaltijd is en wat de kosten per maaltijd zijn. De Voedselbank Spijkenisse vindt het receptenboekje een mooie stimulans voor de gezinnen die gebruik maken van de voedselbank om meer en gevarieerd te gaan eten. “Heel mooi dat er is ingespeeld op de recepten uit het boekje, door hier een staafmixer aan toe te voegen,” aldus Dini Bonninga, coördinator bij de Voedselbank Spijkenisse.

Meedoen

Mocht u als lokale partner van de gemeente willen aansluiten bij het preventieakkoord Gezonde Voeding, neem dan contact op met de gemeente 14 0181.

Wethouder Wouter Struijk en Dini Bonninga met boek 'Gezond met een budget' en staafmixer in handen