Samenwerken aan de toekomst van Park Vogelenzang

Park Vogelenzang is een bijzondere plek om een wandeling te maken of dieren te spotten. Toch staat het park onder druk. Zeker in deze tijd waarin we zien dat parken voor ons dagelijks leven steeds belangrijker worden. Ook de toegankelijkheid en variatie in gebruiksmogelijkheden is beperkt. Als gemeente zien we volop kansen! Park Vogelenzang moet weer een stadspark worden: de thuisbasis voor een groot deel van de flora en fauna in de stad en een plek waar jong en oud graag komt. Daarom stellen we samen met bewoners, stichtingen en andere belanghebbenden een masterplan op. Met als eindresultaat een bospark voor iedere Nissewaarder met behoud van natuur en ruimte voor recreatie.

Wat zijn uw ideeën en wensen voor Park Vogelenzang?

Om de verschillende ideeën over het park samen te brengen, werken we samen met de stad aan een gezamenlijk toekomstbeeld. “Bij het maken van een masterplan voor Park Vogelenzang vinden we het belangrijk om de kennis en ervaring van de gebruikers mee te nemen. Graag horen we of u bijvoorbeeld nieuwe paden wilt, extra bankjes of juist meer ruimte om te spelen. We hopen verrast te worden met leuke suggesties!” vertelt Van den Ban, landschapsarchitect en extern adviseur van het project. “Alle ideeën en wensen die we nu ophalen verwerken we tot een eerste visie voor het park. Later dit jaar volgt een tweede participatieronde waarbij deze visie wordt getoetst en besproken. Daarna komt er een voorlopig masterplan met beheer- en actieplan met concrete projecten voor de korte en langere termijn.”

Vooronderzoek en masterplan

De afgelopen maanden is er zorgvuldig onderzoek gedaan naar de huidige staat van het park. Begin jaren ‘80 is Park Vogelenzang aangelegd door Staatsbosbeheer. In 1991 is gekozen voor een andere methode van onderhoud, passend bij dat moment. Sindsdien grazen er runderen. Nu zien we dat deze onderhoudsmaatregelen gevolgen hebben voor de huidige ecologische staat van het park en voor de recreatieve mogelijkheden.

De aankomende tijd denken we samen met de stad na over een toekomstvisie voor Park Vogelenzang. Uitgangspunt bij de ontwikkeling van het gebied is dat de huidige identiteit van het park, een bospark met begrazing, wordt versterkt. Dit doen we door de aanwezige beplanting, sloten en vijvers te behouden en versterken. “Hiervoor gebruiken we drie zogenaamde sleutels. Het begint bij de bodem, het water en klimaat. De basis is het park zelf, daar moeten we eerst goed voor zorgen” vertelt Van der Ban. “Daarna kijken we naar het beheer van het park. Door het park op de juiste manier te maaien, dunnen, begrazen of juist nieuwe bomen en struiken aan te planten heb je invloed op wat er groeit en leeft. De laatste sleutel voor een gezond park is zorgen dat bepaalde dier- en plantensoorten de kans krijgen om zich er te vestigen en ontwikkelen. Ook gaan we, met input van de gebruikers van het park, de natuurrecreatie verbeteren. Zo blijft het een plek voor planten, dieren en mensen.”

De toekomst van Park Vogelenzang

“Als we niets doen, is er straks geen bospark meer” vertelt Erik Koppelaar van Bomenwacht Nederland. “Bezoekers kunnen met eigen ogen zien hoe het bos zich ontwikkeld heeft tot een stakenbos. Honderden lange en dunne bomen, vaak van dezelfde soort, staan dicht op elkaar. Dit komt omdat bosvakken niet tijdig zijn gedund. Dat is niet goed voor de ontwikkeling van de bomen zelf, maar levert ook onveilige situaties op die niet passend zijn bij een stadsbos met recreatief gebruik.” In plaats van gras dat direct overgaat in hoge bomen, ziet Koppelaar liever een laag met struiken ertussen. “Voor een toekomstbestendig en gezond bos is ingrijpen nodig. De omgeving wordt dan afwisselender en daardoor interessanter voor de natuur en de mens. Al wandelend word je verrast door de variatie en de uitbundige pracht van de gele dotterbloemen of misschien spot je zelfs wel de ijsvogel.”

Natuurrecreatie

Het masterplan gaat verder dan alleen ‘groenbeheer’. Zo is er ook ruimte voor natuurrecreatie. Daarom wil de gemeente Nissewaard dat gebruikers en belanghebbende organisaties meedenken over de natuurrecreatie in Park Vogelenzang. Van den Ban ziet de noodzaak om belanghebbenden al vroeg in het proces actief te betrekken “Er zit veel praktische kennis in de gemeenschap. We hopen dat veel inwoners en belanghebbende organisaties een bijdrage willen leveren aan het masterplan.” Uw wensen en ideeën kunt u met ons delen tijdens de bewonersmarkt op 7 en 11 mei. Of vul de enquête over Park Vogelenzang in tussen 27 april en 17 mei via www.nissewaard.nl/parkvogelenzang.

Bewonersmarkt

Inwoners van Nissewaard kunnen meedenken over de invulling van Park Vogelenzang tijdens de bewonersmarkt op zaterdag 7 mei tussen 13.00 – 16.00 uur of woensdag 11 mei tussen 15.00 – 19.00 uur op het evenemententerrein (terrein Kinder Vakantie Spelen) in Park Vogelenzang.

Hoe verder?

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van Park Vogelenzang, de planning en de resultaten van de enquête? Download dan gratis de app ‘Park Vogelenzang’ via de Google Play- of Appstore of kijk op www.nissewaard.nl/parkvogelenzang.

Park Vogelenzang