Zonnebusbaan Spijkenisse in gebruik genomen

's Werelds eerste energieopwekkende busbaan ligt in Spijkenisse

In de busbaan langs de Groene Kruisweg (N218) in Spijkenisse en in de gemeente Haarlemmermeer is op donderdag 7 maart 2019 in totaal 150 meter zonnewegdek (SolaRoad) in gebruik genomen. De provincies Zuid-Holland en Noord-Holland gaan hiermee ervaring opdoen met het beheer en onderhoud van zonnewegdekken. In de SolaRoad zitten de zonnepanelen in het wegdek en wordt zonlicht omgezet in elektriciteit.

De verwachte opbrengst per 100 meter zonnewegdek ligt rond de 30.000 kWh per jaar. Wanneer een derde van het Nederlandse wegdek voorzien wordt van dit zonnewegdek zouden alle auto’s gevoed kunnen worden vanuit de Solaroad.

Het is voor het eerst dat er in Nederland (en in de wereld) op deze schaal energie wordt gewonnen uit het wegennet.

Enthousiaste ondernemers van bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering werken aan een lokaal energienetwerk (smart-grid) om de SolaRoad-energie lokaal te gebruiken en op te slaan. Waarmee Halfweg-Molenwatering weer een stap zet om te komen tot een energiepositief bedrijventerrein.

Op de foto: Igor Bal (gemeente Nissewaard), Paul de Krom (TNO), Elisabeth Post (provincie Noord-Holland), Arian de Bondt (Strukton Civiel Regio West) en Floor Vermeulen (provincie Zuid-Holland). Op de foto: Igor Bal (gemeente Nissewaard), Paul de Krom (TNO), Elisabeth Post (provincie Noord-Holland), Arian de Bondt (Strukton Civiel Regio West) en Floor Vermeulen (provincie Zuid-Holland).