Congres ‘Welkom in 2040’:Blankenburgverbinding brengt nieuwe kansen
Woensdag 6 november vond het congres ‘Welkom in 2040’ plaats, over de nieuwe Blankenburgverbinding, die niet alleen een nieuwe verkeersverbinding is maar ook een nieuwe figuurlijke brug slaat tussen de noord- en zuidoever. Aan het congres, dat werd georganiseerd door de gemeenten Nissewaard, Vlaardingen, Voorne aan Zee, Maassluis, Rotterdam en de MRDH, namen zo’n 185 genodigden deel: ondernemers, onderwijsbestuurders, overheden en andere stakeholders. Het congres vond plaats op de Oceandiva, voor deze gelegenheid omgetoverd tot een varend ontmoetingscentrum.
Blankenburgverbinding: een kansrijke start
Met de opening van de Blankenburgverbinding op 7 december 2024 in het vooruitzicht, markeerde dit congres een cruciaal moment om vooruit te blikken naar 2040. De burgemeester van Rotterdam, Carola Schouten, opende de bijeenkomst waarbij zij de Blankenburgverbinding positioneerde als een weg naar brede welvaart voor dit deelgebied van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.
Resultaat
In totaal werd er 43 keer gereageerd met het scannen van de QR-codes. Burgemeester Foort van Oosten kwam even kijken bij de locatie in Spijkenisse.
Onderzoeken en innovaties
Voorafgaand aan het congres zijn drie belangrijke onderzoeken uitgevoerd die de kansen voor de regio zichtbaar maken. Deze onderzoeken, uitgevoerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam in samenwerking met Platform31, TU Delft en Platform LEM, bieden nieuwe inzichten in de sociaaleconomische mogelijkheden van de regio en de effecten van de nieuwe verbinding op o.a. de woningmarkt, ondernemen en recreatie. De congresdeelnemers hebben de mogelijkheden verder verkend en bediscussieerd in zes verdiepingssessies: arbeidsmarkt, ondernemerschap, mobiliteit, onderwijs, recreatie en wonen in de regio. De deelnemers werden uitgedaagd om na te denken over de stappen die nodig zijn om de brede welvaart in de regio daadwerkelijk te realiseren. Ze werden aangemoedigd om actief mee te denken en ook na het congres aan de slag te gaan om de verbinding te realiseren.
Samenwerking als sleutel tot succes
De doelstelling van het congres was helder: het creëren van een ‘Strategische Agenda voor Netwerkontwikkeling’. De focus lag op twee pijlers: Human Capital en Strategische Verbinding. De discussies benadrukten het belang van samenwerking binnen de triple helix van overheid, onderwijs en bedrijfsleven om de regio verder te ontwikkelen en de potentie van de Blankenburgverbinding volledig te benutten.
Resultaten van het congres
Het congres laat een nieuwe opdracht achter om de strategische samenwerking tussen de betrokken partijen concreet handen en voeten te geven. Om met lef het gebied te positioneren en daadwerkelijk aan de slag te gaan om de opening van de Blankenburgverbinding te benutten om ook de figuurlijke verbinding op het gebied van o.a. wonen, recreëren en werken te realiseren.
Een succesvolle afsluiting
Het congres werd afgesloten met een reflectie op de inzichten uit de verdiepingssessies door een panel van experts, gevolgd door een richtinggevende afsluiting door Christel Mourik, algemeen directeur van de MRDH. Zij benadrukte dat MRDH de handschoen graag oppakt om samen met een aantal gemeenten, stoere ondernemers en stevige onderwijsinstellingen de plannen van vandaag waar te gaan maken. Daarna maakten de deelnemers gebruik van de gelegenheid om na te praten en verder ideeën uit te wisselen onder het genot van een hapje en een drankje.