Jeugdlintje

Naast de Koninklijke Onderscheidingen voor volwassenen, beloont de gemeente ook jongeren die zich inzetten voor de samenleving, die een bijzondere prestatie hebben geleverd of een goed initiatief hebben genomen. Ze komen ook in aanmerking wanneer zij enorm uitblinken in een sport of hobby en daarmee Nederlands-, Europees- of zelfs Wereldkampioen zijn geworden of wanneer zij dankzij een andere uitzonderlijke prestatie heel bekend zijn. Kortom: een ieder dat een voorbeeld is voor anderen.

Meld een held!

De gemeente vindt het belangrijk deze jongeren in een positief daglicht te zetten. Daarom wordt het jeugdlintje uitgereikt.

Wie verdient er volgens u een jeugdlintje? U kunt een jongere tussen de 6 en 20 jaar aanmelden.


Let op:
Het lintje wordt uitgereikt in 2 leeftijdscategorie├źn: 6 tot en met 12 jaar en 13 tot en met 20 jaar.

Criteria jongeren 6 tot en met 12 jaar

Kinderen die hiervoor in aanmerking komen, zijn bijvoorbeeld actief (geweest) in het:

  • helpen van ouderen, broers of zussen en/of zieken;

  • opzetten van een actie voor een goed doel;

  • meehelpen bij een sportvereniging, jongerencentrum of school.

Criteria jongeren 13 tot en met 20 jaar

Jongeren die hiervoor in aanmerking komen, hebben een opmerkelijke prestatie verricht op sportief, cultureel of maatschappelijk gebied. Ook zijn zij bijvoorbeeld actief (geweest) in het:

  • organiseren van een activiteit of project ten bate van een wijk of buurt;

  • bespreekbaar maken van lastige onderwerpen, zoals drugs- of alcoholgebruik en mishandeling;

  • in een maatschappelijke organisatie, als vrijwilliger.

Wie beslist?

Een jury die bestaat uit de burgemeester, wethouder sport, wethouder onderwijs, iemand uit de sportwereld, iemand uit het onderwijs en een eerdere winnaar van het lintje, beslist wie in aanmerking komt voor een lintje. Bij de beoordeling wordt per voordracht individueel bekeken of diegene in aanmerking komt. Daarbij wordt rekening gehouden met de leeftijd, de mate van vrijwilligheid en hoe lang de inzet heeft geduurd. Ook de bijzonderheid en uitstraling van de verdienste tellen mee.

Uitreiking

De burgemeester reikt uiteindelijk het lintje uit. Naast de onderscheiding ligt er ook een verrassing klaar voor de jongere.