Verkenning voor opvanglocatie woonvormen in de Markenburgpolder

Op woensdag 28 mei is bekend geworden dat de gemeente een volgende stap maakt in de verkenning voor een opvanglocatie voor verschillende doelgroepen. Het gaat om een locatie met verschillende woonvormen in de Markenburgpolder. Via deze pagina houden we je op de hoogte van de juiste informatie over deze stap en informeren we je over het vervolgproces met de inspreekmogelijkheden. Houd deze pagina in de gaten! 

Verkenning Markenburgpolder van de raadsagenda gehaald

De geplande bespreking van de verkenning van de Markenburgpolder op 2 juli gaat niet door. Het Presidium – bestaande uit de voorzitters van de drie raadscommissies, de griffier en de burgemeester – heeft besloten om dit onderwerp van de agenda te halen. 

Tijdens de commissievergadering op afgelopen 10 juni werd duidelijk dat in de gemeenteraad weinig steun is voor de voorliggende verkenning van de Markenburgpolder. 

Het college van burgemeester en wethouders gaat nu aan de slag met de onderwerpen die zijn besproken in de commissievergadering en komt hier in een later stadium op terug.

Livestream terugkijken

Voor inwoners die de vergadering niet fysiek konden bijwonen, is de vergadering terug te kijken via de livestream op nissewaard.raadsinformatie.nl(Verwijst naar een externe website).

In juli 2024 liet gemeente Nissewaard weten dat ze een verkenning doet naar de opvang van asielzoekers in de Markenburgpolder. Dit is een wettelijke verplichting die iedere gemeente opgelegd krijgt door het Rijk. Daarnaast is er in onze gemeente de behoefte aan verschillende woonvormen. Bijvoorbeeld voor lokale inwoners die (tijdelijk) geen woning hebben en Oekraïense ontheemden. Ook bestond er een uitdaging voor de huisvesting van de Voedselbank.  

Het college komt daarom met een verkenning voor een mogelijke opvanglocatie waarin verschillende doelgroepen gehuisvest kunnen worden. Hierin kunnen verschillende woonvormen bij elkaar komen en komen de huidige appartementen van de Oekraïense ontheemden beschikbaar voor de woningmarkt. Daarnaast zorgt deze combinatie ervoor dat de inwoner van Nissewaard de kosten niet betaalt, omdat er geld vanuit het Rijk komt voor de opvang van al deze groepen. 

Op dit moment is de spreidingswet van kracht. Volgens die wet moeten alle gemeenten in Nederland voor 1 juli 2025 opvangplekken hebben voor asielzoekers. Het huidige kabinet heeft deze wet, tot nu toe, niet ingetrokken. De minister van Asiel en Migratie heeft daarnaast via een zogenoemd verdeelbesluit de gemeente verplicht om asielopvang te realiseren. 

Op basis van het inwonersaantal in de regio zijn wij als gemeente verplicht om 387 asielopvangplekken te hebben per 1 juli 2025. Het college vindt dit aantal te hoog. En kiest er daarom voor om maximaal 250 plekken aan te bieden.

De mogelijke opvanglocatie is in de Markenburgpolder. Om precies te zijn gaat het om een plek achter de stadswerf van Reinis. De locatie is op een rustige plek aan de rand van Spijkenisse en niet direct grenzend aan woonwijken.

De mogelijke opvanglocatie is bedoeld als verzamelplek voor verschillende noodzakelijke woonvormen en maatschappelijke voorzieningen. Op deze locatie is ruimte bedacht voor: 

  • Spoedzoekers, Oekraïense ontheemden en arbeidsmigranten

    Op de mogelijke locatie komen er woningen voor spoedzoekers. Deze woningen bieden tijdelijke woonruimte aan mensen die dringend een woning nodig hebben, maar (nog) geen toegang hebben tot normale huisvesting. Het is geen alternatief voor een normale woning, maar een oplossing voor mensen die anders helemaal geen woonplek hebben. Denk aan lokale inwoners die door persoonlijke omstandigheden tijdelijk zonder onderdak zitten of arbeidsmigranten of tijdelijke havenmedewerkers met werk maar zonder woning. Door woonruimte te bieden aan arbeidsmigranten wordt ook tegengegaan dat huizen in de woonwijken per kamer worden verhuurd. Ook de 160 Oekraïense ontheemden, die momenteel in Spijkenisse verblijven, gaan naar de nieuwe opvanglocatie. Hiermee komen weer appartementen vrij voor de woningmarkt.  

  • Inwoners die minder zelfredzaam zijn

    Sommige inwoners die al wonen in de gemeente Nissewaard hebben moeite om goed te functioneren in een gewone woonomgeving. Dit kan voor overlast voor hun buren of directe omgeving leiden. Voor hen komen er op de mogelijke opvanglocatie zeven Skaeve huse. Dit zijn kleine, eenvoudige woningen voor in een rustige, prikkelarme omgeving in een apart deel van de opvanglocatie. Er is voor deze groep iedere dag begeleiding en toezicht. Op deze manier worden deze bewoners hulp geboden, terwijl de buren niet langer overlast hebben.

  • Asielzoekers  

    Nissewaard heeft aangegeven om maximaal 250 plekken te kunnen realiseren voor zowel gezinnen als alleenstaanden. Hierin zitten ook de 80 asielzoekers die op dit moment al opgevangen worden in een opvanglocatie bij het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC). De opvanglocatie bij het SMC verloopt naar tevredenheid en levert geen klachten van omwonenden. Als de nieuwe opvanglocatie in de Markenburgpolder realiteit wordt, dan verhuizen deze 80 asielzoekers naar de nieuwe locatie. Hiermee voldoen we aan de belofte dat bij het SMC maximaal 80 asielzoekers voor maximaal drie jaar worden opgevangen. De nieuwe opvang wordt beheerd door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en heeft 24/7 beveiliging en begeleiding. Er zal veel aandacht zijn voor veiligheid op de locatie. 

Op de plek waar de Voedselbank (in Haven Noord) nu zit, komen in de toekomst appartementen. Daarom verhuist de Voedselbank naar de nieuwe opvanglocatie. Dit biedt hen een nieuwe, bereikbare plek om hun werk voort te zetten.

Indien de locatie er daadwerkelijk komt zal er veel aandacht zijn voor de veiligheid op en rond de locatie. Voor de gehele locatie wordt een parkmanager aangesteld voor toezicht, beveiliging en beheer. Er is zeven dagen per week begeleiding en toezicht.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Locatie

De mogelijke opvanglocatie komt in de Markenburgpolder. Om precies te zijn gaat het om een plek achter de stadswerf van Reinis. De locatie is op een rustige plek, aan de rand van Spijkenisse en niet direct grenzend aan woonwijken. Hier kiest de gemeente bewust voor, zodat inwoners weinig van de mogelijke opvanglocatie merken.

De locatie ligt in een rustige, omgeving aan de rand van Spijkenisse. Dit biedt rust en ruimte voor bewoners én voorkomt mogelijke overlast voor direct omliggende woonwijken. Tegelijk is de plek goed bereikbaar voor hulporganisaties. 

Nee. Op geen enkele bouwlocatie in Nissewaard zijn stikstofbeperkingen van kracht.

Dat is nog niet helemaal duidelijk. In de verkenning is een eerste schets gemaakt. De exacte inrichting volgt pas als het voorstel daadwerkelijk uitgevoerd mag worden; oftewel wanneer de raad akkoord is. Dan komt er een duidelijke indeling per woonvorm, met voldoende ruimte, toezicht en voorzieningen.

In Nissewaard zijn diverse woningbouwprogramma’s. Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens op NissewaardWoont. Tegelijkertijd hebben we als gemeente wettelijke verplichting tot het opvangen van asielzoekers en Oekraïense ontheemden. De opvanglocatie zorgt ook voor woningen voor inwoners uit Nissewaard. De 160 Oekraïense ontheemden die momenteel in Spijkenisse verblijven, gaan naar de nieuwe opvanglocatie. Hiermee komen weer appartementen vrij voor de lokale woningmarkt.

Tijd en duur

Dat is nog niet bekend. Pas na de verlening van de omgevingsvergunning wordt het voorstel voor de opvanglocatie realiteit en komt er een concrete planning. 

De bedoeling is dat deze locatie 15 jaar gebruikt wordt. Voor de opvang van asielzoekers wordt een contract voor 10 jaar afgesloten.

Mensen die worden opgevangen

Het gaat om mensen van diverse leeftijden en nationaliteiten. Er zullen waarschijnlijk alleenstaande volwassenen worden opgevangen. Het gaat om mensen van diverse leeftijden en nationaliteiten. Het COA is verantwoordelijk voor de invulling van de huisvesting en zorgt voor een evenwichtige samentelling.

Dit kunnen mannen, vrouwen en kinderen zijn al dan niet in gezinssamenstelling.

De groepen worden ruimtelijk van elkaar gescheiden en begeleid. Er is gekeken naar voorbeelden in andere gemeenten waar soortgelijke combinaties succesvol zijn gebleken.

Ja, deze inwoners zijn afkomstig uit Nissewaard en wonen momenteel al in de woonwijken van de gemeente. Echter, hebben zij moeite om goed in deze omgeving te functioneren, wat soms tot overlast voor de omgeving leidt. Voor deze groep worden in het voorstel de zeven mogelijke Skaeve huse gerealiseerd. In deze woonvoorzieningen krijgen zij de begeleiding die ze nodig hebben, terwijl de overlast voor buurtbewoners wordt verminderd. Het gaat nadrukkelijk niet om mensen uit andere gemeenten.

Veligheid en toezicht

Indien de locatie er daadwerkelijk komt besteden we veel aandacht aan de veiligheid op en rond de locatie. Er is 24/7 bewaking en toezicht op het gehele terrein. Voor de gehele locatie wordt een parkmanager aangesteld voor toezicht, beveiliging en beheer. De Skaeve huse en de asielopvang hebben daarnaast begeleiding en toezicht. 

Ja. Als gemeente vinden we de veiligheid op en rondom de locatie van groot belang. Daarom wordt dit, indien het voorstel door de raad komt, meegenomen in de uitwerking.

Ja. Er komt een telefoonnummer en e-mailadres beschikbaar voor meldingen. Daarnaast is ook altijd de politie bereikbaar. 

Voedselbank

De huidige locatie van de Voedselbank in Haven Noord wordt herontwikkeld tot woningen. De mogelijke opvanglocatie biedt een passende, bereikbare en toekomstbestendige plek voor de Voedselbank om haar werkzaamheden voort te zetten.

Ja. De locatie is goed bereikbaar met de auto, het openbaar vervoer of de fiets. 

Inspraak en participatie

Ja. Met de directe omgeving is meermaals contact geweest. Daarnaast is contact geweest met de pachter van de grond. Indien de verkenning kan worden uitgevoerd, volgt een breder participatietraject.

Het omgevingsproces en de verlenging vindt plaats na bindend advies van de gemeenteraad.

Op deze pagina wordt er de komende periode meer informatie gedeeld. Houdt daarnaast ook onze social media kanalen in de gaten.

Ja. Iedereen heeft het recht om in te spreken of te demonstreren. Mits dit op een nette manier gebeurt en men zich aan de regels houdt. Wel is aanmelding verplicht omdat het spreekrecht verdeeld moet worden.

Financiën

Nee. Indien de locatie realiteit wordt, betaalt de Rijksoverheid de bouw en infrastructuur van de locatie als geheel. 

Nee. Maar de gemeente hoeft de kosten voor de bouw en de infrastructuur van de locatie als geheel niet zelf te betalen. Dit wordt betaald door de Rijksoverheid, waardoor ook de andere woonvormen én de Voedselbank mogelijk worden op deze locatie. Er is wel een landelijke regeling waarbij gemeenten extra geld kunnen krijgen per opgevangen asielzoeker, maar deze geldt alleen als een gemeente méér asielzoekers opvangt dan de Rijksoverheid op basis van de wet van hen vraagt. In het huidige voorstel is dat niet het geval. We vangen juist minder mensen op dan van ons is gevraagd. Deze regeling is hier dus niet van kracht.