Spijkhopper

Vanaf 26 september 2021 is openbaarvervoerbedrijf EBS gestart in de gemeente Nissewaard met een nieuwe vorm van openbaar vervoer. Sindsdien rijdt de Spijkhopper in plaats van bus 81 en bus 85. De vaste dienstregeling is nu een flexibel systeem. Dat wil zeggen dat de Spijkhopper alleen rijdt als er online of telefonisch een rit is geboekt en deze bus brengt de reiziger zo snel mogelijk vanaf de vertrekhalte naar de aankomsthalte. Onderweg kunnen er ook andere reizigers worden meegenomen. Dit is een meer duurzame vorm van vervoer. Door aan de bestaande haltes ook nieuwe flexbushaltes toe te voegen, krijgen veel reizigers een halte dichter bij huis of dichter bij hun bestemming.

Nieuwe flexbushaltes

Om haltes dichter bij huis of dichter bij de bestemming van reizigers te realiseren, komen er in totaal negen nieuwe flexbushaltes bij in een aantal straten in Spijkenisse en Hekelingen. Dit is op de bestaande route van de buslijnen 81 en 85 en op een aantal nieuwe locaties:

Hekelingen
  • Halte Dorpshuis ter hoogte van Lede 2B,

  • Halte L. de Raatlaan ter hoogte van Lede 10,

  • Halte Schoollaan ter hoogte van Dorpsstraat 89.

Spijkenisse
  • Halte Kromme Dreef ter hoogte van Kromme Dreef 2-152 (hoofdingang),

  • Halte Uranusstraat ter hoogte van Planetenlaan 101,

  • Halte Herman Gorterhof ter hoogte van Winston Churchilllaan 191,

  • Halte Rivierabad ter hoogte van Groene Kruisweg 19-21,

  • Halte Wielrenpad ter hoogte van Veertig Morgenweg (bij de kruising met de Plaatweg),

  • Halte B. de Roijstraat, voor de kruising met de J. de Baanlaan.

Kaart met nieuwe en bestaande bushaltes Kaart met nieuwe en bestaande bushaltes

Waarom deze nieuwe vorm van vervoer?

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer (OV) in onze regio en wil graag onderzoeken hoe het OV laagdrempeliger, flexibeler en efficiënter kan, zeker ook voor senioren. Daarnaast is er de laatste jaren ook sprake van versobering in het openbaar vervoer en komt het voortbestaan van buslijnen onder druk te staan.

Gemeente Nissewaard wil graag het vervoersaanbod op peil houden en tegemoet komen aan de behoeften van haar inwoners voor wat betreft reizen. De introductie van de Spijkhopper door openbaarvervoerbedrijf EBS, een van de partners binnen de MRDH, sluit hier goed op aan. Zo werden locaties die voor senioren van belang zijn of locaties waar nog geen haltes waren beter bereikbaar gemaakt. De proefperiode duurt twee tot drie jaar.

Hoe werkt Spijkhopper?

Spijkhopper rijdt op reservering van de reiziger. U kunt tot een half uur van tevoren reserveren, per telefoon of via internet. De bus rijdt alleen naar de haltes waarvoor reizigers hebben gereserveerd, zodat reizigers zoveel mogelijk rechtstreeks kunnen reizen naar de halte van hun bestemming. De route die de bus aflegt, kan dus variëren.

Iedere reiziger betaalt zoals gebruikelijk met een OV-chipkaart of koopt met een pinpas een kaartje bij de chauffeur. Er is een vast, laag tarief van € 1,50 per rit.

Op www.ebs-OV.nl/spijkhopper  vindt u meer informatie over Spijkhopper.

Vragen?

In Vragen en antwoorden Spijkhopper vindt u een aantal antwoorden op veelgestelde vragen over de Spijkhopper.

595 kB
Vragen en antwoorden Spijkhopper

Staat het antwoord op uw vraag hier niet bij? Voor vragen over Spijkhopper belt u met EBS via telefoonnummer 088 655 77 24. Voor alle overige vragen kunt u een e-mail sturen naar verkeer@nissewaard.nl of bellen met 14 0181.