Stemmen met volmacht

Als u niet kunt stemmen op de verkiezingsdag, dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen. U geeft dan een volmacht. U kunt kiezen voor een onderhandse volmacht of u vraagt de volmacht schriftelijk aan bij de gemeente. Het schriftelijk verzoek om te mogen stemmen bij volmacht moet uiterlijk 12 maart 2021 om 17:00 uur binnen zijn bij de gemeente van wie u de stempas heeft ontvangen.

Voorwaarden volmacht

Uw verzoek voor een volmacht moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U moet zelf de gemachtigde uitkiezen en uw volmacht nooit weggeven als iemand dat aan u vraagt
  • De gemachtigde mag voor maximaal 3 mensen stemmen, naast zijn of haar eigen stem. Deze stemmen moet de gemachtigde tegelijk met de eigen stem uitbrengen
  • De volmachtgever en de gemachtigde moeten allebei op 1 februari 2021 kiesgerechtigd zijn.
  • De gemachtigde moet in het stembureau het eigen legitimatiebewijs en een kopie van uw legitimatiebewijs tonen. Beide legitimatiebewijzen mogen 5 jaar verlopen zijn.

U mag niet meer zelf stemmen als u iemand anders een volmacht heeft gegeven.

Onderhandse volmacht

Als u een andere kiesgerechtigde binnen Nissewaard voor u wilt laten stemmen, dan geeft u dit aan op de achterkant van de stempas. U en de gemachtigde moeten de pas allebei ondertekenen. U geeft van uzelf een legitimatiebewijs (of kopie ervan) mee aan de gemachtigde.

Ook op de verkiezingsdag zelf kunt u nog een onderhandse volmacht afgeven. U kunt uw onderhandse volmacht intrekken als u op de verkiezingsdag toch kunt stemmen. U vraagt uw stempas dan terug aan de gemachtigde.

In Nissewaard kunt u in ieder stembureau stemmen. Bent u al in het stembureau? Dan kunt u geen onderhandse volmacht meer afgeven.

Volmacht schriftelijk aanvragen

U hoeft niet te wachten op een stempas om iemand te kunnen machtigen. Er is geen begindatum voor de schriftelijke volmachtaanvraag.

905 kB
Schriftelijk verzoek volmacht

Stuur het aanvraagformulier voor de schriftelijke volmacht naar:

Gemeente Nissewaard
t.a.v. Bureau Verkiezingen
Postbus 25
3200 AA Spijkenisse

U kunt het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier voor de schriftelijke volmacht ook scannen en e-mailen naar gemeente@nissewaard.nl.

Als uw verzoek wordt goedgekeurd, dan ontvangt de gemachtigde een volmachtbewijs. U ontvangt zelf een bewijs dat uw verzoek is ingewilligd.