Stemmen met volmacht

Als u niet kunt stemmen op de verkiezingsdag, dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen. U geeft dan een volmacht. U kunt kiezen voor een onderhandse volmacht. Dan laat u een andere inwoner van Nissewaard voor u stemmen. U geeft dit aan op uw stempas, die u allebei ondertekent. Of u vraagt de volmacht schriftelijk aan bij de gemeente.

Voorwaarden volmacht

Uw verzoek voor een volmachtpas moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U moet zelf de gemachtigde uitkiezen, anders is er sprake van ronselen
  • De gemachtigde mag voor maximaal 2 mensen stemmen, naast zijn of haar eigen stem. Deze stemmen moet de gemachtigde tegelijk met de eigen stem uitbrengen
  • De volmachtgever en de gemachtigde moeten allebei op de dag van de kandidaatstelling kiesgerechtigd zijn voor dezelfde verkiezing. In 2023 is de kandidaatstelling op 30 januari.
  • De gemachtigde moet in het stembureau het eigen geldig legitimatiebewijs en een kopie van uw geldig legitimatiebewijs tonen. Beide legitimatiebewijzen mogen 5 jaar verlopen zijn

U mag niet meer zelf stemmen als u iemand anders een volmacht heeft gegeven.

Identificatie bij het stemmen (Kiesraad.nl)

Onderhandse volmacht

Als u een andere kiesgerechtigde Nissewaarder voor u wilt laten stemmen, dan geeft u dit aan op de achterkant van de stempas. U en de gemachtigde moeten de pas allebei ondertekenen.

Ook op de verkiezingsdag zelf kunt u nog een onderhandse volmacht afgeven. En u kunt uw onderhandse volmacht intrekken als u op de verkiezingsdag toch kunt stemmen. U vraagt uw stempas dan terug aan de gemachtigde.

In Nissewaard kunt u in ieder stembureau stemmen. Bent u al in het stembureau? Dan kunt u geen onderhandse volmacht meer afgeven.

Volmacht schriftelijk aanvragen

U hoeft niet te wachten op een stempas om iemand te kunnen machtigen. Er is geen begindatum voor de schriftelijke volmachtaanvraag.

Volmacht bij verkiezing Provinciale Staten


Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten kunt u een volmacht schriftelijk aanvragen als de gemachtigde in een andere gemeente in de provincie Zuid-Holland woont.

Volmacht bij verkiezing Waterschap Hollandse Delta


Bent u en de gemachtigde allebei kiezer voor hetzelfde waterschap? U kunt alleen een kiezer machtigen om voor u te stemmen als deze kiezer voor hetzelfde waterschap als u mag stemmen. Kiezers kunnen ook stemmen in een andere gemeente, als deze gemeente ook in het hetzelfde waterschap valt. Hiervoor kunnen zij de kiezerspas aanvragen.

Welke gemeenten onder Hollandse Delta vallen, vindt u op deze pagina onder Gemeenten in het Waterschap Hollandse Delta.


Stuur het aanvraagformulier voor de schriftelijke volmacht naar:

Gemeente Nissewaard
Bureau Verkiezingen
Postbus 25
3200 AA Spijkenisse

U kunt het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier voor de schriftelijke volmacht ook scannen en e-mailen naar gemeente@nissewaard.nl.

U kunt tot 5 dagen voor de verkiezingsdag de volmacht schriftelijk aanvragen. Voor de verkiezing voor de Provinciale Staten en Waterschap Hollandse Delta vraagt u uiterlijk op 10 maart een schriftelijke volmacht aan.

Als uw verzoek wordt goedgekeurd, dan ontvangt de gemachtigde een volmachtbewijs. U ontvangt zelf een bewijs dat uw verzoek is ingewilligd.

Gemeenten in het Waterschap Hollandse Delta

Wilt u in één van de andere gemeenten stemmen? Raadpleeg eerst de website van deze gemeente voor de stemlokalen waar u mag stemmen.

Albrandswaard Barendrecht
Hoeksche Waard Voorne aan Zee
Ridderkerk Dordrecht
Goeree-Overflakkee Zwijndrecht
Hendrik-Ido-Ambacht Rotterdam
Nissewaard