Hulp bij rondkomen en schulden

Heeft u moeite om rond te komen? Kunt u uw rekeningen niet op tijd betalen? Bent u bang om in de schulden te raken en wilt u dat voorkomen? De gemeente Nissewaard en andere organisaties kunnen u helpen. Niet alleen met geld maar ook met gratis advies, hulp en activiteiten.

Schuldhulpverlening en budgetbeheer

Schuldhulpverlening

Heeft u schulden waar u zelf niet meer uitkomt? De gemeente kan u ondersteunen bij het vinden van een oplossing voor uw schulden. Dit heet schuldhulpverlening. De schulden blijven altijd van u. De gemeente neemt deze niet van u over.

Lees meer over schuldhulpverlening.

Budgetbeheer en -begeleiding

Wanneer u niet (meer) in staat bent om uw eigen inkomsten en uitgaven te beheren of wanneer u even het overzicht kwijt bent, kan de gemeente tijdelijk het beheer van uw financiën overnemen. Dit heet budgetbeheer. Hierbij gaan wij samen met u vaststellen wat uw maandelijkse inkomsten en uitgaven zijn. De budgetbeheerder doet uw maandelijkse betalingen.

Lees meer over budgetbeheer en -begeleiding.

Vrijblijvend financieel adviesgesprek

Heeft u problemen met uw financiën? Vindt u het lastig om financieel rond te komen? De gemeente kan u adviseren bij het vinden van een oplossing.

Het financieel adviesgesprek is vrijwillig en gratis. In dit gesprek bespreken wij samen uw maandelijkse inkomsten en uitgaven en kunnen wij u gericht adviseren en eventueel doorverwijzen, zodat u meer grip op uw financiën zult krijgen. Vanwege het coronavirus bieden wij nu ook telefonisch adviesgesprekken aan.

Kijk voor meer informatie op onze pagina vrijblijvend financieel adviesgesprek.

Online geldplan

Geeft u maandelijks teveel geld uit? Wilt u geld besparen? Of een 'appeltje voor de dorst' opbouwen? Dat kan door een geldplan op te stellen. De gemeente Nissewaard biedt haar inwoners de mogelijkheid om dat online te doen. Het Geldplan is een initiatief van o.a. het Nibud. Het is anoniem en in tegenstelling tot veel vergelijkingssite onafhankelijk.

Kijk voor meer informatie op startpuntgeldzaken.nl/nissewaard.

Minimavoorzieningen

De gemeente kan inwoners met een laag inkomen en weinig spaargeld helpen. Op nissewaard.nl/minima vindt u een overzicht van alle minimavoorzieningen.

Hulp van andere organisaties

Hulp bij formulieren, aangifte en administratie

Vindt u de formulieren die u moet invullen moeilijk? Deze organisaties kunnen u helpen met uw administratie, het invullen van uw belastingaangifte of andere formulieren:

o    STIMOS hulpverlening; http://www.stimos.org

o    Stichting Welzijn Ouderen: https://www.swospijkenisse.nl/

o    Humanitas thuisadministratie: https://www.humanitas.nl/afdeling/voorne-putten-rozenburg/

o    The Papershop: https://www.the-papershop.nl/

o    Budgetmaatjes: http://www.vredevoordestad.nl/projectgroep%20budgetmaatjes.htm

Voorlichting, cursussen en gastlessen

Voorlichtingen

Het preventieteam van de gemeente verzorgt voorlichtingen voor verschillende doelgroepen. Heeft u interesse in een voorlichting over bijvoorbeeld de minimavoorzieningen of over budgetteren, stuur dan een e-mail naar preventie@nissewaard.nl.

 

Budgetcursus

Kunt u moeilijk rondkomen? Geeft u teveel geld uit? Vindt u het moeilijk om een budget op te stellen of een kasboek bij te houden? Dan is de gratis budgetcursus ideaal voor u! Indien u interesse heeft in een budgetcursus kunt u zich aanmelden via bureaudienst.nissewaard@kwadraad.nl.

 

Gastlessen op scholen

Het preventieteam van de gemeente geeft financiële educatie op scholen op verschillende niveaus. In de Week van het geld verzorgen zij gastlessen op basisscholen in samenwerking met medewerkers van lokale banken.

Door het geven van gastlessen over omgaan met geld wordt er een basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd.

Ook voor ouders organiseren we activiteiten over de financiële opvoeding. Mocht u als school interesse hebben in een gastles voor uw leerlingen, stuur dan een e-mail naar preventie@nissewaard.nl.

Hulp voor gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire

Bent u benadeeld door de toeslagenaffaire kinderopvang? Wij kunnen u helpen en adviseren over bijvoorbeeld uw schulden, huisvesting, inkomen of andere zaken.  

Meld u eerst bij het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Telefonisch via (0800) 23 58 358 of via belastingdienst.nl.

Daarna kunt u contact opnemen met de gemeente doot te mailen naar toeslagen@nissewaard.nl of telefonisch via telefoonnummer 14 0181 (vragen naar Anneke de Bruijn).

Nissewaard kom uit je schuld

Eén op de vijf huishoudens in Nederland heeft betalingsachterstanden of grote geldzorgen. De gemeente zet zich in om dit aantal te verkleinen én het taboe rondom het hebben van schulden te doorbreken. Daarom zijn wij aangesloten bij de campagne ‘Kom uit je schuld’ van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De campagne laat zien dat iedereen – jong, oud, rijk, arm – geldproblemen kan krijgen, het kan helpen erover te praten en hulp te vragen. Alles over de campagne leest u op komuitjeschuld.nl.

Persoonlijke verhalen

Onderdeel van de campagne zijn persoonlijke verhalen van mensen die schulden hebben (gehad). Met als doel anderen te motiveren ook hun verhaal te doen en hulp te vragen.  Wij delen graag de verhalen van de inwoners van Nissewaard.

Toen Daniela de Sido (47 jaar) uit Spijkenisse in 2013 door een relatiebreuk moest verhuizen had ze helemaal niets. Geen baan, geen inkomen, geen spaargeld. Niets, behalve een hoop zorgen, stress en schaamte voor de situatie waarin ze was beland. Met haar dochter, die toen nog maar drie jaar oud was, moest ze verhuizen naar een huurwoning. Ze wilde dat haar dochter zo min mogelijk last had van de breuk en een onbezorgd leven kon leiden. Ze deed daar alles voor, maar ondertussen werden de (geld)problemen alleen maar groter. Daniela vertelt haar verhaal. Lees meer

Gefeliciteerd met je 18e verjaardag! Wat betekent dit voor jou?

Vanaf je 18e jaar verandert er een heleboel in je leven. Je bent officieel volwassen en daarmee krijg je ook meer verantwoordelijkheden. We gaan je helpen met tips en tricks.

Misschien ga je op jezelf wonen, studeren of werken. Op wijzeringeldzaken.nl kun je hierover informatie vinden. Op startpuntgeldzaken.nl lees je het 'geldplan bijna 18' wat er geregeld moet worden vóór je 18e verjaardag en wat er daarna nog meer verandert. Je hebt bijvoorbeeld geen toestemming meer nodig van een volwassene voor de het regelen van veel zaken. Je krijg je er ook opeens meer (financiële) verantwoordelijkheden bij. Zoals een eigen huis, je zorgverzekering of vervoerkosten.

Check kinderrechten.nl voor alle rechten en plichten wanneer je 18 jaar wordt. Bij deze rechten die je nu hebt, horen dus ook plichten. Deze plichten kosten geld, denk aan bijvoorbeeld je ziektekostenverzekering. Maar denk ook aan andere zaken als studie, toeslagen, huisvesting, telefonie, werk, DigiD, verzekeringen, belastingdienst en leningen enz.

Hulp nodig?

Vraag om een vrijblijvend financieel adviesgesprek met een medewerker van het preventieteam of neem even contact op via telefoonnummer 140181 of via preventie@nissewaard.nl. Bekijk ook de tips & tricks eens.