Heeft u moeite om rond te komen? Kunt u uw rekeningen niet op tijd betalen? Bent u bang om in de schulden te raken en wilt u dat voorkomen? De gemeente Nissewaard en andere organisaties kunnen u helpen. Niet alleen met geld maar ook met gratis advies, hulp en activiteiten.
Schuldhulpverlening en budgetbeheer
Schuldhulpverlening
Heeft u schulden waar u zelf niet meer uitkomt? De gemeente kan u ondersteunen bij het vinden van een oplossing voor uw schulden. Dit heet schuldhulpverlening. De schulden blijven altijd van u. De gemeente neemt deze niet van u over.
Lees meer over schuldhulpverlening.
Budgetbeheer en -begeleiding
Wanneer u niet (meer) in staat bent om uw eigen inkomsten en uitgaven te beheren of wanneer u even het overzicht kwijt bent, kan de gemeente tijdelijk het beheer van uw financiën overnemen. Dit heet budgetbeheer. Hierbij gaan wij samen met u vaststellen wat uw maandelijkse inkomsten en uitgaven zijn. De budgetbeheerder doet uw maandelijkse betalingen.
Lees meer over budgetbeheer en -begeleiding.
Vrijblijvend financieel adviesgesprek
Heeft u problemen met uw financiën? Vindt u het lastig om financieel rond te komen? De gemeente kan u adviseren bij het vinden van een oplossing.
Het financieel adviesgesprek is vrijwillig en gratis. In dit gesprek bespreken wij samen uw maandelijkse inkomsten en uitgaven en kunnen wij u gericht adviseren en eventueel doorverwijzen, zodat u meer grip op uw financiën zult krijgen. Vanwege het coronavirus bieden wij nu ook telefonisch adviesgesprekken aan.
Kijk voor meer informatie op onze pagina vrijblijvend financieel adviesgesprek.
Online geldplan
Geeft u maandelijks teveel geld uit? Wilt u geld besparen? Of een 'appeltje voor de dorst' opbouwen? Dat kan door een geldplan op te stellen. De gemeente Nissewaard biedt haar inwoners de mogelijkheid om dat online te doen. Het Geldplan is een initiatief van o.a. het Nibud. Het is anoniem en in tegenstelling tot veel vergelijkingssite onafhankelijk.
Kijk voor meer informatie op online geldplan.
Minimavoorzieningen
Hulp van andere organisaties
Hulp bij formulieren, aangifte en administratie
Vindt u de formulieren die u moet invullen moeilijk? Deze organisaties kunnen u helpen met uw administratie, het invullen van uw belastingaangifte of andere formulieren:
o STIMOS hulpverlening; http://www.stimos.org
o Stichting Welzijn Ouderen: https://www.swospijkenisse.nl/
o Humanitas thuisadministratie: https://www.humanitas.nl/afdeling/voorne-putten-rozenburg/
o The Papershop: https://www.the-papershop.nl/
o Budgetmaatjes: http://www.vredevoordestad.nl/projectgroep%20budgetmaatjes.htm
Voorlichting, cursussen en gastlessen
Voorlichtingen
Het preventieteam van de gemeente verzorgt voorlichtingen voor verschillende doelgroepen. Heeft u interesse in een voorlichting over bijvoorbeeld de minimavoorzieningen of over budgetteren, stuur dan een e-mail naar preventie@nissewaard.nl.
Budgetcursus
Kunt u moeilijk rondkomen? Geeft u teveel geld uit? Vindt u het moeilijk om een budget op te stellen of een kasboek bij te houden? Dan is de gratis budgetcursus ideaal voor u! Het wordt gegeven door een ervaringsdeskundige. Indien u interesse heeft in een budgetcursus kunt u zich aanmelden via preventie@nissewaard.nl.
Gastlessen op scholen
Het preventieteam van de gemeente geeft financiële educatie op scholen op verschillende niveaus. In de Week van het geld verzorgen zij gastlessen op basisscholen in samenwerking met medewerkers van lokale banken.
Door het geven van gastlessen over omgaan met geld wordt er een basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd.
Ook voor ouders organiseren we activiteiten over de financiële opvoeding. Mocht u als school interesse hebben in een gastles voor uw leerlingen, stuur dan een e-mail naar preventie@nissewaard.nl.
Hulp voor gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire
Bent u gedupeerde van de kinderopvangtoeslagaffaire? Wij helpen u graag in dit proces. Wij denken graag mee om de schade die veroorzaakt is, zoveel mogelijk te herstellen en waar dat kan, bieden wij praktische ondersteuning.
Kijk voor meer informatie op de pagina Toeslagenaffaire kinderopvang.
Nissewaard kom uit je schuld
Eén op de vijf huishoudens in Nederland heeft betalingsachterstanden of grote geldzorgen. De gemeente zet zich in om dit aantal te verkleinen én het taboe rondom het hebben van schulden te doorbreken. Daarom zijn wij aangesloten bij de campagne ‘Kom uit je schuld’ van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De campagne laat zien dat iedereen – jong, oud, rijk, arm – geldproblemen kan krijgen, het kan helpen erover te praten en hulp te vragen. Alles over de campagne leest u op komuitjeschuld.nl.
Persoonlijke verhalen
Onderdeel van de campagne zijn persoonlijke verhalen van mensen die schulden hebben (gehad). Met als doel anderen te motiveren ook hun verhaal te doen en hulp te vragen. Wij delen graag de verhalen van de inwoners van Nissewaard.
De gemeente Nissewaard is getoetst en gecertificeerd als financiële hulpverlener door NVVK. De NVVK is sinds 1932 de grootste branchevereniging voor schuldhulp en financiële dienstverlening.