Hulp bij rondkomen en schulden

Heeft u moeite om rond te komen? Kunt u uw rekeningen niet op tijd betalen? Bent u bang om in de schulden te raken en wilt u dat voorkomen? De gemeente Nissewaard en andere organisaties kunnen u helpen. Niet alleen met geld maar ook met gratis advies, hulp en activiteiten.

Schuldhulpverlening en budgetbeheer

Schuldhulpverlening

Heeft u schulden waar u zelf niet meer uitkomt? De gemeente kan u ondersteunen bij het vinden van een oplossing voor uw schulden. Dit heet schuldhulpverlening.

Lees meer over schuldhulpverlening.

Budgetbeheer en -begeleiding

Wanneer u niet (meer) in staat bent om uw eigen inkomsten en uitgaven te beheren of wanneer u even het overzicht kwijt bent, kan de gemeente tijdelijk het beheer van uw financiën overnemen. Dit heet budgetbeheer. Hierbij gaan wij samen met u vaststellen wat uw maandelijkse inkomsten en uitgaven zijn. De budgetbeheerder doet uw maandelijkse betalingen.

Lees meer over budgetbeheer en -begeleiding.

Vrijblijvend financieel adviesgesprek

Heeft u problemen met uw financiën? Vindt u het lastig om financieel rond te komen? De gemeente kan u adviseren bij het vinden van een oplossing.

Het financieel adviesgesprek is vrijblijvend en gratis. In dit gesprek bespreken wij samen uw maandelijkse inkomsten en uitgaven en kunnen wij u gericht adviseren en eventueel doorverwijzen, zodat u meer grip op uw financiën zult krijgen.

Kijk voor meer informatie op onze pagina vrijblijvend financieel adviesgesprek.

Online geldplannen

Geeft u maandelijks teveel geld uit? Wilt u geld besparen? Of een 'appeltje voor de dorst' opbouwen? Dat kan door een geldplan op te stellen. De gemeente Nissewaard biedt haar inwoners de mogelijkheid om dat online te doen. Er zijn inmiddels 11 geldplannen beschikbaar. De geldplannen dienen ook ter ondersteuning bij verschillende levensgebeurtenissen zoals een scheiding, werkloosheid of het bereiken van de 18 jarige leeftijd. De verschillende geldplannen helpen om mogelijke acties in kaart te brengen. De geldplannen in plaats van Het Geldplan zijn een initiatief van o.a. het Nibud. De geldplannen zijn anoniem in te vullen en volledig onafhankelijk.

Kijk voor meer informatie op online geldplan.

Minimavoorzieningen

De gemeente kan inwoners met een laag inkomen en weinig spaargeld helpen. Op nissewaard.nl/minima vindt u een overzicht van alle minimavoorzieningen.

Hulp van andere organisaties

Hulp bij formulieren, aangifte en administratie

Vindt u de formulieren die u moet invullen moeilijk? Deze organisaties kunnen u helpen met uw administratie, het invullen van uw belastingaangifte of andere formulieren:

Voorlichting, cursussen en gastlessen

Voorlichtingen

Het preventieteam van de gemeente verzorgt voorlichtingen voor verschillende doelgroepen. Heeft u interesse in een voorlichting over bijvoorbeeld de minimavoorzieningen of over budgetteren, stuur dan een e-mail naar preventie@nissewaard.nl.

 

Budgetcursus

Kunt u moeilijk rondkomen? Geeft u te veel geld uit? Vindt u het moeilijk om een budget op te stellen of een kasboek bij te houden? Dan is de gratis budgetcursus ideaal voor u! De cursus wordt gegeven door een medewerkster van het preventieteam. Heeft u interesse in een budgetcursus? Meld u aan via preventie@nissewaard.nl.

 

Gastlessen op scholen

Het preventieteam geeft financiële educatie op scholen. In de Week van het geld verzorgen zij gastlessen op basisscholen in samenwerking met medewerkers van lokale banken. Gedurende het gehele schooljaar geven verzorgen zij op aanvraag gastlessen op het voortgezet onderwijs en het MBO.

Ook voor ouders verzorgt het preventieteam bijeenkomsten waar de nadruk ligt op financiële opvoeding. Door het geven van gastlessen over omgaan met geld wordt er een basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd.

Mocht u als school interesse hebben in een gastles, stuur dan een e-mail naar preventie@nissewaard.nl.

Hulp voor gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire

Bent u gedupeerde van de kinderopvangtoeslagaffaire? Wij helpen u graag in dit proces. Wij denken graag mee om de schade die veroorzaakt is, zoveel mogelijk te herstellen en waar dat kan, bieden wij praktische ondersteuning.

Kijk voor meer informatie op de pagina Toeslagenaffaire kinderopvang.

Nissewaard kom uit je schuld

Eén op de vijf huishoudens in Nederland heeft betalingsachterstanden of grote geldzorgen. De gemeente zet zich in om dit aantal te verkleinen én het taboe rondom het hebben van schulden te doorbreken. Daarom zijn wij aangesloten bij de campagne ‘Kom uit je schuld’ van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De campagne laat zien dat iedereen – jong, oud, rijk, arm – geldproblemen kan krijgen, het kan helpen erover te praten en hulp te vragen. Alles over de campagne leest u op komuitjeschuld.nl.

Persoonlijke verhalen

Onderdeel van de campagne zijn persoonlijke verhalen van mensen die schulden hebben (gehad). Met als doel anderen te motiveren ook hun verhaal te doen en hulp te vragen.  Wij delen graag de verhalen van de inwoners van Nissewaard.

Toen Daniela de Sido (47 jaar) uit Spijkenisse in 2013 door een relatiebreuk moest verhuizen had ze helemaal niets. Geen baan, geen inkomen, geen spaargeld. Niets, behalve een hoop zorgen, stress en schaamte voor de situatie waarin ze was beland. Met haar dochter, die toen nog maar drie jaar oud was, moest ze verhuizen naar een huurwoning. Ze wilde dat haar dochter zo min mogelijk last had van de breuk en een onbezorgd leven kon leiden. Ze deed daar alles voor, maar ondertussen werden de (geld)problemen alleen maar groter. Daniela vertelt haar verhaal. Lees meer

De gemeente Nissewaard is getoetst en gecertificeerd als financiële hulpverlener door NVVK. De NVVK is sinds 1932 de grootste branchevereniging voor schuldhulp en financiële dienstverlening.