Voorwaarden voor urgentieverklaring

De urgentieverklaring is er alleen voor mensen in een noodsituatie die dringend een andere woning nodig hebben. Aan de algemene voorwaarden moet iedereen voldoen en er gelden extra voorwaarden per situatie. Bekijk voordat je een aanvraag doet of je aan de voorwaarden voldoet.

Deze voorwaarden gelden voor iedereen:

  • Je bent achttien jaar of ouder.
  • Je woont in Nissewaard en verlaat je (huur)woning.
  • Je hebt geen achterstand in het betalen van huur en zorgt als huurder niet voor problemen. Heb je wel een achterstand, maar heb je hierover afspraken gemaakt met de verhuurder? Je komt misschien wel in aanmerking voor urgentie.
  • Het totale inkomen van je huishouden, zoals bekend bij de Belastingdienst, is voor een eenpersoonshuishouden niet hoger dan € 47.699,-, en voor een huishouden met meerdere personen niet hoger dan € 52.671,-.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsstatus. Dit geldt ook voor eventuele gezinsleden.
  • De noodsituatie waardoor je urgentie aanvraagt, is niet je eigen schuld en heb je niet kunnen voorkomen.
  • Je staat ingeschreven bij Woonnet Rijnmond en je hebt al zelf gezocht naar een vrije woning.
  • Als je urgentie aanvraagt vanwege geweld en/of bedreiging, moet iedereen in je huishouden mee verhuizen. 

  • Je hebt een zelfstandige woning in de gemeente Nissewaard die je volgens de wet bewoont.
  • Om gezondheidsredenen is het niet meer mogelijk om in een zelfstandige woning te wonen. De organisatie die de urgentie geeft, heeft een medisch adviseur in dienst die de beoordeling en advies doet.

  • Je woont in een zelfstandige woning in Nissewaard, die je volgens de wet bewoont.
  • Op grond van de ‘Wet werk en bijstand’ krijg je een woonkostentoeslag met verhuisverplichting, of je huishouden heeft in de huidige zelfstandige huurwoning, na aftrek van de woonlasten, minder dan de helft van de voor jouw huishouden geldende netto bijstandsnorm over. Bovendien heeft de woning een huurprijs waarvoor je op grond van de Wet op de Huurtoeslag geen huurtoeslag kunt krijgen.
  • Je woont met je huishouden in een zelfstandige koopwoning. Na aftrek van de woonlasten heb je minder dan de helft van de netto bijstandsnorm over die voor jouw huishouden geldt.

Komt de situatie door een echtscheiding of door het stoppen met samenwonen, of dreigt de situatie hierdoor te ontstaan? We geven op deze grond alleen urgentie aan één van beide partners. Voorwaarde is dat er minderjarige kinderen zijn die meeverhuizen na de scheiding of het stoppen met samenwonen. We vragen je dan om officiële documenten die laten zien dat je van plan bent te scheiden of te stoppen met samenwonen.

  • Je hebt een zelfstandige woonruimte binnen gemeente Nissewaard, die je volgens de wet bewoont.
  • Er is sprake van ernstig psychisch of lichamelijk geweld. Hierdoor kan je niet langer in je zelfstandige woning blijven wonen.
  • Het geweld of de bedreiging moet zich hebben afgespeeld in gemeente Nissewaard.
  • Het geweld of de bedreiging is aangetoond door een schriftelijke verklaring van de (wijk)politie. Daaruit komt naar voren dat je als aanvrager niet meer in de huidige zelfstandige woning kan blijven wonen, omdat het onveilig is. Het gaat altijd om een verhuizing van het hele huishouden.

Je woont tijdelijk in een opvang voor personen die hun woning hebben verlaten vanwege relatieproblemen of geweld. Na het verlaten van de opvang heb je dringend een eigen woonruimte nodig.

De urgentiegrond Mantelzorg kan je aanvragen als je (mantel)zorg geeft of gaat geven en heel snel een woning nodig hebt om zo dicht mogelijk bij de persoon te wonen die de mantelzorg van je je krijgt. Dus in regio Rijnmond. Ook als je mantelzorg ontvangt, kan je urgentie aanvragen om dichter bij je mantelzorger te wonen.

Als mantelzorger geef je voor langere tijd onbetaalde zorg aan familie of een bekende. Het doel van mantelzorg is om te voorkomen dat dit familielid of bekende naar een zorginstelling moet. Daardoor kan die persoon langer thuis blijven wonen. Het geven van mantelzorg en waarom dit echt nodig is, bewijs je als aanvrager met officiële papieren van WLZ, WMO, CIZ en AWBZ. De persoon die de mantelzorg ontvangt, moet wonen in gemeente Nissewaard.

  • Je volgt een traject in een opvanginstelling of hebt zo’n traject gedaan, gericht op re-integratie. Voordat je in de opvang ging wonen, woonde je in regio Rotterdam. Kom je van buiten de regio maar word je in deze regio opgevangen en kan je vanwege je veiligheid niet terugkeren? Dan kan je ook urgentie aanvragen.
  • De urgentieverlener vindt dat er sprake is van een dringend huisvestingsprobleem. De rapportage van de opvangorganisatie zien we als een zwaarwegend advies.

Herhuisvesting houdt in dat je naar een ander huis moet verhuizen. Herhuisvesting is nodig als je huidige huis binnenkort wordt gesloopt, ingrijpend gerenoveerd, of als het gebied van de woonruimte zo verandert, waardoor je niet meer in je huis kan wonen.

Kijk voor meer informatie en de aanvraag op de pagina Woonurgentie