Participatie en adviesrecht

De Omgevingswet stimuleert dat je actief en vroeg meedenkt over nieuwe plannen in je buurt. Ook moet je anderen betrekken als je zelf een plan hebt. Dit gebeurt op verschillende manieren.

Overheden moeten participatie doen bij een omgevingsvisie, omgevingsplan, omgevingsprogramma, projectbesluit, omgevingsverordening en waterschapsverordening. Hiervoor hebben we een beleidsnotitie participatie vastgesteld. Ook hebben initiatiefnemers een belangrijke verantwoordelijkheid bij participatie.

Overheden moeten participatie doen bij een omgevingsvisie, omgevingsplan, omgevingsprogramma, projectbesluit, omgevingsverordening en waterschapsverordening. Hiervoor hebben we een beleidsnotitie participatie vastgesteld. Ook hebben initiatiefnemers een belangrijke verantwoordelijkheid bij participatie.

We moedigen initiatiefnemers aan om participatie uit te voeren. Dit is meestal niet verplicht, maar kan helpen om een plan sneller en beter te laten slagen. Voor sommige activiteiten is participatie door initiatiefnemers wel verplicht, vooral als het gaat om activiteiten die buiten het omgevingsplan vallen en waarvoor je een vergunning nodig hebt.

Bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten is participatie geen wettelijke verplichting, behalve als de raad het verplicht heeft gesteld. Voor plannen met grote impact kan de gemeenteraad advies uitbrengen bij de behandeling van de vergunningaanvraag. Hieronder vind je ede lijst van situaties waarin participatie verplicht is.

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
Categorie Wanneer adviesrecht? Wanneer is participatie verplicht?
Woningen Het toevoegen van 20 of meer woningen binnen de bebouwde kom Het toevoegen van 5 of meer woningen binnen de bebouwde kom
Woningen Het toevoegen of bouwen van 5 of meer woningen in het buitengebied Het toevoegen of bouwen van 2 of meer woningen in het buitengebied
Woningen Het gebruiken van 10 of meer recreatiewoningen voor permanente bewoning het gebruiken van 2 of meer recreatiewoningen voor permanente bewoning
Woningen   Het gebruiken van 1 of meer woningen voor kamergewijze verhuur
Woningen De realisatie van nieuwe huisvesting voor tijdelijke bewoning door arbeidsmigranten (20 of meer woonunits) De realisatie van nieuwe huisvesting voor tijdelijke bewoning door arbeidsmigranten (5 of meer woonunits)
Bedrijvigheid   Het oprichten, veranderen of uitbreiden van bedrijvigheid in een zwaardere categorie dan het omgevingsplan toestaat, zowel in de bebouwde kom als op bedrijventerreinen
Bedrijvigheid Het oprichten, veranderen of uitbreiden van niet-agrarische bedrijvigheid van 5000 m2 of meer in het buitengebied Het oprichten, veranderen of uitbreiden van niet-agrarische bedrijvigheid van 1000 m2 of meer in het buitengebied
rojecten in het kader van energieopwekking Het realiseren van 1 of meer windturbines van meer dan 15 meter as-hoogte; Het realiseren van 1 of meer windturbines, ongeacht de hoogte
rojecten in het kader van energieopwekking Het realiseren van weiden met zonnepanelen van minimaal 1 hectare Het realiseren van weiden met zonnepanelen van minimaal 250 m2
rojecten in het kader van energieopwekking Het opwekken en/of opslag van andere vormen van energie (zoals buurtbatterij, biomassa-installatie en waterstof) Het opwekken en/of opslag van andere vormen van energie (zoals buurtbatterij, biomassa-installatie en waterstof)
Infrastructuur- projecten Het aanleggen/ bouwen van grootschalige infrastructurele (kunst)werken Het aanleggen/ bouwen van infrastructurele (kunst)werken
Bebouwing in/nabij natuurgebieden Het uitbreiden of oprichten van bebouwing van 1000 m2 of meer in Natura 2000 gebieden en in andere gebieden die onderdeel uitmaken van het NatuurNetwerk Nederland (NNN) Het uitbreiden of oprichten van bebouwing van 1000 m2 of meer in Natura 2000 gebieden en in andere gebieden die onderdeel uitmaken van het NatuurNetwerk Nederland (NNN)

Zie verder het Raadsbesluit(Verwijst naar een externe website) van 23 februari 2022 (21ID030347).

Als je een vergunning aanvraagt, moet je aangeven of je aan participatie hebt gedaan. Als initiatiefnemer ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van de participatie. Maak hierbij gebruik van de stappen uit het participatieleidraad. Als participatie verplicht is, dan moet het participatieverslag bij de aanvraag worden ingediend.

In Nissewaard werken gemeente, inwoners, ondernemers en organisaties samen aan de omgeving. De Nissewaardse Participatieleidraad is een handleiding voor iedereen die iets wil veranderen in onze gemeente.

Wat is participatie?

Participatie betekent dat je betrokken wordt bij beslissingen die je aangaan. Dit zorgt ervoor dat mensen zich gehoord voelen en dat beslissingen beter passen bij de behoeften van de buurt.

Voor wie is deze leidraad?

Deze leidraad is voor iedereen die iets wil veranderen in de gemeente, zoals het bouwen van een schuur, huis of appartementencomplex.

Is participatie verplicht?

Participatie is niet altijd verplicht, maar de gemeente vindt goed overleg belangrijk. Bij plannen op de lijst adviesrecht en verplichte participatie is het wel verplicht. Deze verplichte particiaptie moet de initiatiefnemer uitvoeren, voordat de vergunningaanvraag wordt ingediend.

Voordelen van een goed participatieproces

  • betere plannen
  • minder tijd en kosten
  • voorkomen van bezwaren

Wat verwachten we van jou?

Als initiatiefnemer ben je verantwoordelijk voor participatie. Volg de vier stappen in de leidraad en maak aantekeningen van elke stap.

Stap 1: beschrijf je project

  • Omschrijf het project, locatie, duur en gevolgen voor de omgeving.
  • Bedenk wie belang heeft bij je plan en maak een lijst met belanghebbenden.

Stap 2: maak een participatieplan

bepaal de mate van participatie en nodig belanghebbenden uit. Belanghebbenden zijn meestal mensen die in de omgeving wonen, werken of een bedrijf hebben. Het zijn mensen voor wie jouw plannen gevolgen hebben. Betrek ook de betrokken ambtenaar bij de bijeenkomsten.

Stap 3: voer het participatieplan uit

  • praat en luister naar belanghebbenden
  • schrijf reacties op en laat deze controleren
  • pas je projectplan aan als dat nodig is en vertel waarom

Stap 4: maak een participatieverslag

Beschrijf elke stap in een verslag met een lijst van alle belanghebbenden met wie je hebt gesproken. Hoe je de communicatie hebt aangepakt, wat de reacties waren en wat je naar aanleiding daarvan aan je plannen hebt veranderd.

Communicatietips

  • open houding en nieuwsgierigheid
  • duidelijke verwachtingen
  • belangen samenbrengen
  • begrijpelijk proces
  • leer de ander kennen

Wat doet de gemeente?

De gemeente beoordeelt je participatieproces, maakt bestuurlijke beslissingen, stelt regels voor het proces en biedt directe ondersteuning.

Voor vragen over participatie, neem contact op met de gemeente via tel 14 0181(Verwijst naar een telefoonnummer) of e-mail gemeente@nissewaard.nl(Verwijst naar een e-mailadres), met als onderwerp Omgevingswet.