WOZ-gegevens raadplegen
Elk jaar wordt op grond van de Wet Waardering Onroerende Zaken (Wet WOZ) de waarde van woningen en panden bepaald. Dit noemen we de WOZ-waarde. De WOZ-waarde 2024 wordt bepaald op één peildatum: 1-1-2023. Het betekent dat een huis op die datum een bepaalde verkoopwaarde heeft bij verkoop onder normale omstandigheden.
Op je aanslagbiljet zie je ook de toestandsdatum 1-1-2024 staan. We leggen uit wat dit betekent aan de hand van een voorbeeld. Stel, je hebt in 2023 een serre aan je woning gebouwd, dan hoort die vanaf 1-1-2024 officieel bij je woning en vanaf dan wordt die ook meegenomen in de WOZ-waarde 2024.
Hetzelfde geldt voor een nieuwbouwwoning. Om te bepalen wat de WOZ-waarde is, wordt gekeken naar hoe ver ze zijn met de bouw op de toestandsdatum 1-1-2024.
Als je een koopappartement hebt met een VVE, zie je dat er een correctieregel ‘aandeel reservefonds VVE’ staat op het taxatieverslag. Dit betekent dat er een bedrag is afgetrokken van de oorspronkelijk berekende WOZ-waarde in verband met het aandeel in het reservefonds.
Op je aanslagbiljet staat een WOZ-beschikking met een vermelding van de WOZ-waarde 2024 als je op 1-1-2024 eigenaar (BESE) was van een woning of een pand of als je gebruiker (BESG) was van een pand.
Was je op 1-1-2024 huurder van een woning? Op je aanslagbiljet staat dan een huurdersbeschikking met vermelding van de WOZ-waarde 2024. De WOZ-waarde van de woning heeft invloed op de maximale huurprijs van sociale huurwoningen. Hier houdt de woningbouwvereniging rekening mee. Voor meer informatie kan je contact opnemen met de woningbouwvereniging of kijken op huurcommissie.nl(Verwijst naar een externe website).