Planschade of nadeelcompensatie
Heb je schade door veranderingen in plannen of door een verleende vergunning? Wordt je huis bijvoorbeeld minder waard doordat het omgevingsplan verandert, of heb je als bedrijf minder omzet door bijvoorbeeld een wegafsluiting? Voor deze schade hebben we een regeling voor planschade of nadeelcompensatie.
Wil je weten of je hier recht op hebt? Neem dan contact op via het telefoonnummer 14 0181(Verwijst naar een telefoonnummer).
Dit doe je online via het formulier ‘Planschade of nadeelcompensatie(Verwijst naar een externe website)’. Hier heb je als inwoner DigiD voor nodig, en als bedrijf e-Herkenning.
Je kan pas vragen om een vergoeding van planschade of nadeelcompensatie als het besluit definitief is. Dit is meestal zes weken nadat het besluit is genomen. Komt er binnen die periode een bezwaar of beroep, dan is het besluit niet definitief. Een rechter kijkt dan naar de plannen.
Een andere voorwaarde is dat je ‘belanghebbende’ bent. Overlast door herrie of stank is geen belang. Het gaat erom dat je eigenaar van een gebouw bent of een bedrijf bestuurt. Als je een huis huurt, heb je geen recht op een vergoeding.
Bij iedere aanvraag vergelijken we de oude en de nieuwe situatie. Wat verandert er precies? Er kan een nieuw omgevingsplan komen, het bestaande kan veranderen, maar ook een omgevingsvergunning voor bouwactiviteit die volgens het omgevingsplan niet mocht. Vraag je een andere vorm van nadeelcompensatie aan? We vergelijken in dat geval de oude situatie met de nieuwe, ook als die tijdelijk is.
De wet vraagt van het college van burgemeester en wethouders om een onderzoek te laten doen bij een aanvraag voor planschade of nadeelcompensatie. Dit gebeurt door een onafhankelijke deskundige. Die vergelijkt de beide situaties en schrijft een concept-advies. Zowel de gemeente als jij (de aanvrager) kunnen hierop reageren. De deskundige kijkt goed naar de reacties en past het advies mogelijk aan. Daarna komt die met een definitief advies en het college gebruikt dit om de aanvraag te beoordelen.
In sommige gevallen moet je een deel van de schade zelf betalen en wordt dit in mindering gebracht op je vergoeding. Dit heet het ‘normaal maatschappelijk risico’ (NMR). Dat risico is 2 tot 5% van de waarde van het eigendom van de aanvrager. Een voorbeeld: een bedrijfsgebouw is € 400.000,- waard en het NMR is bepaald op 3%, dan wordt € 12.000,- in mindering gebracht op de vergoeding.
Dit kan een geruime tijd duren. Dat komt omdat we externe experts moeten inschakelen als iemand een vergoeding voor planschade of nadeelcompensatie aanvraagt. Dit kost veel tijd.