Veelgestelde vragen en antwoorden over energiebijdrage

Op deze pagina lees je de meest gestelde vragen over de energiebijdrage.

De energiebijdrage en gratis openbaar vervoer hebben niet dezelfde voorwaarden, maar zijn wel allebei bedoeld voor mensen in de AOW-leeftijd met een laag inkomen. Als je recht hebt op de energiebijdrage en ouder bent dan 67 jaar, heb je ook recht op gratis reizen met het openbaar vervoer. Voor de energiebijdrage gelden extra voorwaarden.

Dat kan. Als je aanvraag voor de energiebijdrage is goedgekeurd, ontvang je automatisch de brief voor gratis ov.

Je kan het gratis reizen met het openbaar vervoer aanvragen met DigiD via de pagina Gratis reizen met metro, bus en tram voor AOW’ers.

Het gaat om het netto-inkomen van jou en je eventuele partner. Zorgtoeslag en huurtoeslag tellen niet mee. Als inkomen tellen onder andere wel mee:

  • loon;
  • vakantiegeld;
  • uitkering, zoals WW, ZW, WIA, WAO, bijstand of een andere sociale uitkering;
  • AOW en aanvullend pensioen;
  • inkomen uit eigen onderneming;
  • inkomen uit verhuur;
  • partneralimentatie. 

Een huishouden dat aan de voorwaarden voldoet kan één keer per kalenderjaar de energiebijdrage aanvragen. De persoon uit het huishouden die dit het eerst aanvraagt, ontvangt de energiebijdrage. Alleen de personen uit het huishouden die 67 jaar of ouder zijn, kunnen ook gratis reizen met het openbaar vervoer aanvragen.

Binnen acht weken krijg je van ons een e-mail met onze beslissing over je aanvraag. De uitbetaling van de energiebijdrage is binnen twee weken nadat we een besluit hebben genomen. We betalen de bijdrage in één keer uit. Via Mijn uitkering(Verwijst naar een externe website) zie je de details als jouw bijdrage is uitbetaald.

De energiebijdrage is € 250,- en kan je één keer per jaar aanvragen. Je kan geen energiebijdrage voor eerdere kalenderjaren aanvragen. Heb je hoge energiekosten, bijvoorbeeld door een ziekte? Geef dit aan ons door. Mogelijk heb je recht op individuele bijzondere bijstand. Dit kun je dan aanvragen als kostensoort overige bijzondere bijstand.

Nee. De energiebijdrage is een regeling van gemeente Nissewaard voor AOW-ers die langere tijd een laag inkomen hebben. De energiebijdrage bestaat al jaren in Nissewaard en is niet met terugwerkende kracht aan te vragen. De eenmalige energietoeslag was een tijdelijke regeling vanuit het Rijk en is gestopt op 1 juni 2024.

Ja. De gemeente controleert de aanvraag en kan ook achteraf je gegevens controleren. Op deze manier kunnen we het best beoordelen of je recht hebt op de energiebijdrage en gratis reizen met het openbaar vervoer.

Zien we bij de controle achteraf dat je geen recht had op de energiebijdrage? Dan moet je die terugbetalen. Geef het daarom snel aan ons door als je er geen recht (meer) op hebt.

Heb je geldzorgen? Wij kunnen je helpen. Neem contact op met ons preventieteam voor een vrijblijvend financieel adviesgesprek. Kijk voor meer informatie op de pagina hulp bij geldzorgen.