Aanmeld- en registratieplicht voor handelaren en opkopers
Ben je handelaar in- of opkoper van tweedehands of ongeregelde goederen? (Ongeregelde goederen zijn bijvoorbeeld (edel)metalen, uurwerken, kunst, voertuigen, fietsen, elektronica of apparatuur voor automatische registratie.) Dan moet je je bij de gemeente aanmelden via het Digitaal Opkopers Loket (DOL). Je moet ook je inkoop, verkoop en voorraad bijhouden in het Digitaal Opkopers Register (DOR).
Door registratie verklein je de kans dat je je schuldig maakt aan heling. Je maakt het criminelen ook moeilijker om gestolen goederen te verkopen.
Als opkoper ben je verplicht jouw tweedehands goederen op te nemen in een gewaarmerkt register. Met het Digitaal Opkopers Register (DOR) noteer je onder andere informatie over het product, de verkoper en de prijs. In het verkoopgedeelte noteer je informatie over welke producten aan wie zijn verkocht.
Het DOR zorgt voor minder papierwerk. Voorraadbeheer en magazijncontroles zijn door het register ook veel makkelijker. Daarnaast zoek en sorteer je in het register makkelijk op soort, merk, type of serienummer.
Kijk voor meer informatie op: rijksoverheid.nl(Verwijst naar een externe website).
Via de website ikbenhandelaar.nl(Verwijst naar een externe website) kan je meteen een gebruikersnaam en inlogcode aanvragen voor het DOR.
Maak je liever gebruik van een papieren register? Dan kan je een gewaarmerkt register ophalen bij het politiebureau. Dit kan alleen op afspraak.
Hoe werkt het Digitaal Opkopers Register?
Wanneer je een artikel in het DOR invoert dat als gestolen geregistreerd staat, krijgt de politie hiervan meteen bericht. Dit vergroot de pakkans van criminelen.
Via het DOR kan je ook eenvoudig op stopheling.nl(Verwijst naar een externe website) controleren of een aangeboden artikel als gestolen geregistreerd staat. Het DOR beschermt jou dus beter tegen heling.
De gemeente controleert jaarlijks steekproefsgewijs ondernemers. Heb je tijdens de controle je zaken niet op orde? Dan controleert de gemeente vaker en kan je een boete krijgen.
Als achteraf blijkt dat je zonder het te weten gestolen artikelen hebt gekocht kun je de financiële schade verhalen op de heler via Stichting Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA). Kijk voor meer informatie op so-da.nl(Verwijst naar een externe website).
- Artikel 437 van het Wetboek van Strafrecht(Verwijst naar een externe website)
- Uitvoeringsbesluit ex artikel 437, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht(Verwijst naar een externe website)
- Algemeen Plaatselijke Verordening Nissewaard (APV): Afdeling 9: artikel 2.66 t/m 2.69(Verwijst naar een externe website)
Koop of verkoop je tweedehands goederen en weet of vermoed je dat deze afkomstig zijn van diefstal? Dan maak je je schuldig aan heling. Heling is strafbaar. Controleer daarom voordat je iets opkoopt of dit gestolen is op stopheling.nl(Verwijst naar een externe website).
Bij vragen kun je contact opnemen met de politie via het telefoonnummer (0900) 88 44(Verwijst naar een telefoonnummer) of kijk op politie.nl(Verwijst naar een externe website).