Leerlingenvervoer

Soms hebben kinderen op een (speciale) basisschool of (speciale) middelbare school recht op leerlingenvervoer. Denk je hier recht op te hebben? Je kan bij de gemeente een vergoeding aanvragen. Dit kan als:

  • je jouw kind zelf brengt en ophaalt;

  • je kind zelfstandig of onder begeleiding met het openbaar reist;

  • je kind met een aangepaste taxi reist.

De ouders vragen het leerlingenvervoer aan voor hun kind. Als de rechter een kind uit huis heeft geplaatst doet de voogd de aanvraag. Je stuurt dan bij de aanvraag een kopie van het besluit van de rechter mee.

Aanvragen (Verwijst naar een externe website)

Je hebt niet altijd recht op een vergoeding. Zo moet de afstand tussen het huis waar je kind woont en de school zes kilometer of meer zijn. Voor het berekenen van de afstand gebruiken wij de kortste route uit de ANWB-routeplanner. Bij leerlingenvervoer gaan we er ook vanuit dat je kind naar de school gaat die het dichtst bij jullie huis ligt en toegankelijk is voor je kind. Dat is een school die:

  • het onderwijs biedt dat je kind nodig heeft;
  • rekening houdt met je levensovertuiging, godsdienst of levensbeschouwing. Een onderwijsmethode als Jenaplan of Montessori zien we niet als een levensbeschouwelijke richting.

Je hoeft alleen een deel van de kosten te betalen als je meer verdient dan een bepaald bedrag. Dat noemen we een eigen bijdrage. Voor het schooljaar 2024/2025 kijken we naar je inkomen in 2022. De grens is € 29.700,-. Verdiende je meer? Dan betaal je € 450,-.

Wil je meer weten hoe het zit met de kosten voor het leerlingenvervoer? Bekijk de Verordening bekostiging leerlingenvervoer Nissewaard(Verwijst naar een externe website).

De ouders van het kind vragen het leerlingenvervoer aan. Heeft de rechter het kind uit huis geplaatst, dan doet de voogd dit. Daarbij moet de voogd wel een kopie van het besluit van de rechter meesturen.

In sommige gevallen kan je een openbaar-vervoersabonnement aanvragen als je kind naar een basisschool gaat met een bepaalde levensovertuiging of een speciale basisschool (sbo of so). Je kunt het abonnement aanvragen als je kind in het nieuwe schooljaar negen jaar is.

Openbaar vervoer voor voortgezet speciaal onderwijs (vso)

Kan je kind zelfstandig naar school reizen? Dan heb je geen recht op vergoeding voor het openbaar vervoer. Je hebt er wel recht op als je kind niet zelfstandig naar school kan reizen. Je kan in dit geval een abonnement voor je kind aanvragen. We vragen je om bij de aanvraag een verklaring van de beperking mee te sturen.

Als gemeente vinden we het belangrijk dat kinderen zich zo veel mogelijk zelf kunnen redden. Om die reden vergoeden we het ov-abonnement voor de rest van het schooljaar als je kind tijdens dat jaar leert om zelfstandig te reizen.

Onder aangepast vervoer bestaan we vervoer per taxi, schoolbus of rolstoelbus. In de volgende situaties kan je een vergoeding krijgen voor aangepast vervoer:

  • Je kind heeft een beperking waarmee reizen onder begeleiding met het openbaar vervoer niet mogelijk is. Als dat nodig is, vragen wij bij school een vervoersadvies op.
  • Wij vragen mogelijk om een verklaring van een dokter (geen huisarts) die kort geleden is geschreven. Ook kan het dat we een onafhankelijke keuringsorganisatie vragen een advies uit te brengen.
  • Je hebt als ouder(s) een ernstig of langdurend medisch probleem, waardoor je jouw kind niet kan begeleiden. Hiervoor vragen we een medische keuring bij een onafhankelijke keuringsorganisatie. Voorwaarde is wel dat het kind in ieder geval recht heeft op begeleid openbaar vervoer en dat de afstand van huis naar school zes kilometer of meer is.
  • Je kind heeft een tijdelijke handicap die langer dan drie maanden duurt. Je kind heeft bijvoorbeeld een zware operatie achter de rug. Of je kind heeft een been op meerdere plaatsen gebroken, waardoor die zich een groot gedeelte van het schooljaar voortbeweegt met een rolstoel en/of krukken. Je krijgt het taxivervoer voor de periode dat de tijdelijke handicap duurt. Bij de aanvraag stuur je een verklaring van een dokter (niet de huisarts) mee die kort geleden is geschreven.

Als je kind zelfstandig naar school kan reizen, heb je normaal gesproken geen recht op een vergoeding voor eigen vervoer. Kan je kind niet zelfstandig naar school reizen? Dan kun je een vergoeding aanvragen voor de kosten die je met het eigen vervoer maakt. Daarvoor vragen we je wel om bij de aanvraag een verklaring van de beperking mee te sturen. Bij een vergoeding gaan we uit van een vast bedrag per kilometer.

Kan je niet langer terecht bij leerlingenvervoer, maar heb je wel een minimuminkomen? Je kan dan een aanvraag doen bij de Bijzondere Bijstand.