Ontheffing blauwe zone aanvragen
Een blauwe zone is een gebied waar je niet zomaar mag parkeren. Je moet op werkdagen de blauwe parkeerschijf gebruiken en je mag er maar maximaal twee uur staan met je auto.
Je herkent de blauwe zone aan het verkeersbord E10 en de blauwe streep rondom de parkeerplaats. In de gemeente Nissewaard heb je een parkeerschijf (blauwe kaart) of een parkeerontheffing nodig. Een ontheffing is gratis voor mensen die wonen of ondernemen in het parkeergebied.
Op dit moment telt Spijkenisse vier blauwe zones:
- Bij Winkelcentrum Akkerhof;
- Oberonweg;
- Aspergedreef en omgeving;
- In een gedeelte van de Beverveen, in de wijk Waterland.
Je vraagt bij ons een ontheffing aan en wij beslissen vervolgens of je die krijgt. Voor onze beslissing kijken we naar de volgende dingen:
- Je hebt de ontheffing digitaal aangevraagd.
- Je woont binnen de blauwe zone of hebt daar een bedrijf. Ook ben je eigenaar van een auto, busje of andere motorvoertuig waar je zelf in rijdt.
- Ben je niet de eigenaar, maar rijdt je wel vaak in het voertuig? Dan vragen we je om een bewijs dat je dit voertuig mag gebruiken. Dit kan een leaseovereenkomst, verklaring van je werkgever of huurovereenkomst zijn.
- Als ondernemer of maatschappelijke instelling heb je recht op één ontheffing per adres. We geven de ontheffing alleen aan de eigenaar, directeur of bedrijfsleider als die aantoont dat diens aanwezigheid noodzakelijk is om de organisatie draaiende te houden. We kunnen vragen om dit te bewijzen.
Je krijgt de ontheffing vijf dagen na je aanvraag thuisgestuurd.
Met de ontheffing kun je van maandag tot en met vrijdag van 6.00 uur tot 15.00 parkeren langs de blauwe streep. Je hoeft de parkeerschijf dan niet te gebruiken. De ontheffing garandeert niet dat er altijd plek is om te parkeren in de blauwe zone. Daarbij komt dat de ontheffing alleen geldig is voor de blauwe zone waarvoor je hem hebt aangevraagd.
Vanaf 1 januari 2024 hoef je jouw ontheffingskaart niet meer achter het raam van je auto te zetten. We zetten je kenteken in het parkeerregister. Bij controle zien we die registratie.
Verder vragen we je om ervoor te zorgen dat andere autobezitters geen last hebben van jouw ontheffing. Dat betekent dat je eventuele schade betaalt en zo veel mogelijk voorkomt.
We kunnen de parkeerontheffing intrekken als je je niet aan de regels houdt.
Niet iedereen krijgt een parkeerontheffing. We geven je bijvoorbeeld geen ontheffing als:
- Je je niet houdt aan de regels voor de blauwe zones Akkerhof, Aspergedreef, Beverveen en Oberonweg.
- Je had eerder een ontheffing, maar je hebt de voorschriften niet nageleefd.
- Je werkt bij een organisatie die niet beantwoordt aan de voorwaarden.
- Je bedrijf of maatschappelijke instelling al een ontheffing heeft.