Niet eens met parkeerboete
Ben je het niet eens met een parkeerboete? Dan kun je hier bezwaar tegen maken via ‘Mijn Belastingen(Verwijst naar een externe website)’. Dit is onze digitale belastingbalie waar je makkelijk allerlei informatie vindt en zaken regelt.
Je loopt kans een parkeerboete te krijgen als je je auto, scooter of brommer parkeert zonder te betalen. Of als je te weinig betaalt voor de tijd dat je met je voertuig staat in het centrum van Spijkenisse of de Gildenwijk. We noemen deze boete ‘naheffingsaanslag parkeerbelasting’. De boete vind je op de voorruit van je auto. Thuis krijg je vervolgens een brief, waarmee je de boete kunt betalen.
Je betaalt standaard € 76,70 als boete. Daarnaast betaal je nog de kosten voor één uur parkeren in het gebied waar je auto stond geparkeerd. Bekijk op de pagina betaald parkeren wat je aan parkeergeld betaalt. Vind je de parkeerboete onterecht? Maak hier dan bezwaar tegen.
Je kunt bezwaar maken als:
- Je wel hebt betaald voor het parkeren en dat ook kunt bewijzen.
- Je een parkeervergunning hebt.
- Je jouw auto korter dan drie maanden hebt verhuurd.
- Je te maken hebt met een overmacht of een bijzondere situatie.
Kreeg je een parkeerboete, terwijl je iemand met spoed naar het ziekenhuis of de huisarts hebt gebracht? Dan kun je bezwaar maken. We trekken de parkeerboete in als je overmacht kunt aantonen. Hiervoor vragen we je een verklaring van een dokter mee te sturen.
Een parkeerboete valt niet onder de verkeersovertredingen. Bij verkeersovertredingen houd je je niet aan de verkeersregels: je rijdt bijvoorbeeld te snel, parkeert fout of hebt te veel alcohol op. Voor zo’n overtreding krijg je een ‘Aankondiging van beschikking’ of Mulder-beschikking. Deze boete betaal je niet aan de gemeente, maar aan het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Bezwaar maken kan niet via ons, je kunt in beroep gaan bij het Openbaar Ministerie. Meer informatie over verkeersboetes vind je via rijksoverheid.nl(Verwijst naar een externe website).
Als je het niet eens bent met de parkeerboete, kun je binnen zes weken bezwaar maken. Dit doe je via ‘Mijn Belastingen(Verwijst naar een externe website)’. Hier log je in met je DigiD. Als je bezwaar is verstuurd, krijg je altijd een bevestiging via de mail. Totdat we beslissen over je bezwaar, hoef je de parkeerboete niet te betalen.
Wel betaald? Stuur bewijs mee
Heb je wel voor het parkeren betaald? Stuur dan altijd een betaalbewijs mee. Dit kan een bonnetje van de parkeerautomaat zijn, een screenshot van je belparkeer-app of een overzicht van je bankrekening met de betaling. Zorg ervoor dat het tijdstip, de plaats en je kenteken te lezen zijn. Het betaalbewijs voeg je als bijlage toe aan je bezwaar.
Niet de eigenaar van de auto?
Rijd je veel in een auto die niet van jou is? Waarvan je niet de kentekenhouder bent? Bijvoorbeeld omdat je een zakelijke leaseauto hebt of de auto had geleend. Bij een parkeerboete kun je geen bezwaar maken via ‘Mijn Belastingen(Verwijst naar een externe website)’. In plaats daarvan schrijf je een brief met:
- jouw naam en adres;
- de datum waarop je bezwaar maakt;
- het bonnummer van je parkeerboete;
- waarom je het niet eens bent met de boete;
- je handtekening.
Deze verstuur je met (betaal)bewijzen naar:
Gemeente Nissewaard
T.a.v. de heffingsambtenaar
Postbus 25, 3200 AA Spijkenisse
Binnen zes weken beslissen we over je bezwaar. Hierover krijg je een brief van ons. Daarin staat wat er nu gebeurt. Als de parkeerboete onterecht is, hoef je hem niet te betalen. Was de boete terecht, dan vragen we je vriendelijk om het bedrag alsnog te betalen.
Niet eens met de beslissing?
Moet je de parkeerboete alsnog betalen, maar ben je het daar niet mee eens? Dan kun je je beroep aantekenen. Hoe je dit doet, staat in onze beslissing over je bezwaar.