Parkeerkaart voor mensen met een handicap

Ben je langdurig ziek of heb je een handicap? Heb je moeite om lange afstanden te lopen, rijd je in een auto of rijd je mee? Je kunt een parkeerkaart aanvragen, speciaal voor mensen met een handicap. Er zijn drie soorten kaarten: een bestuurders-, passagiers- en gecombineerde kaart.

Met deze kaart kan je onder andere parkeren op een speciale parkeerplaats. Die herken je aan het blauwe verkeersbord, met een grote, witte P en rolstoel. Dit soort parkeerplaatsen vind je vaak dicht bij de ingang van een openbare gelegenheid. Zo hoef je niet ver te lopen.

Sinds 1 januari 2024 vraag je de parkeerkaart voor mensen met een handicap digitaal aan. De wachttijd is veertien tot zestien weken. Je krijgt een brief van ons als je naar het gemeentehuis kan om jouw parkeerkaart op te halen. Neem dan een pasfoto mee en vergeet niet je handtekening te zetten. Hiervoor hoef je geen afspraak te maken.

Inloggen met DigiD Aanvragen (Verwijst naar een externe website)

Er zijn drie soorten parkeerkaarten voor mensen met een handicap:

  • de bestuurderskaart (B);
  • de passagierskaart (P);
  • de gecombineerde kaart (B+P).

Bestuurderskaart (B)

Heb je een handicap en bestuur je de auto zelf? Dan vraag je de bestuurderskaart aan. Daarmee kan je in onze gemeente gratis parkeren op de algemene parkeerplaatsen voor mensen met een handicap en de parkeervakken op straat. Je betaalt wel als je parkeert in een parkeergarage, op de parkeerplaats bij het ziekenhuis of op andere parkeerplaatsen die met een slagboom zijn afgesloten. Je kan jouw bestuurderskaart gebruiken voor iedere auto. Zolang jij maar achter het stuur zit.

Passagierskaart (P)

De passagierskaart is voor mensen die niet zelfstandig kunnen reizen. Je rijdt dan niet zelf, maar bent passagier. Met de passagierskaart parkeer je in de gemeente Nissewaard gratis op de speciale parkeerplaatsen voor mensen met een handicap en de parkeervakken op straat. Je kan niet gratis parkeren in een parkeergarage, de parkeerplaats bij het ziekenhuis of andere parkeerplaatsen die met een slagboom zijn afgesloten. De kaart geldt alleen als jij in de auto zit.

Gecombineerde kaart (B+P)

Kan je wel zelf autorijden, maar reis je ook geregeld mee als passagier? Dan is de gecombineerde kaart heel geschikt voor jou. Deze geldt alleen als jij in de auto zit.

Wanneer kan ik een parkeerkaart voor mensen met een handicap aanvragen? Daarvoor gelden de volgende regels:  

  • je woont in de gemeente Nissewaard;
  • je bent langer dan zes maanden ziek of hebt een blijvende handicap;
  • je kan niet meer zelfstandig 100 meter lopen. Ook niet met een rollator of een ander hulpmiddel.  
  • je hebt een auto of brommobiel;
  • je rijdt zelf of bent passagier.*

* Je kan alleen een passagierskaart krijgen als je buitenshuis niet kan lopen zonder hulp van een bestuurder óf als je altijd in een rolstoel zit.

Je vraagt de parkeerkaart digitaal aan en betaalt gelijk de kosten. Pas daarna kijken we naar je aanvraag. Ook als we je aanvraag afwijzen, betaal je voor de parkeerkaart. De kosten voor een aanvraag zijn:

  • Een aanvraag van een parkeerkaart voor mensen met een handicap kost € 89,60.
  • Een aanvraag van een kopie (bij diefstal of kwijtraken) kost € 53,80.

Hoe lang is de parkeerkaart voor mensen met een handicap geldig?

Een parkeerkaart voor mensen met een handicap is maximaal vijf jaar geldig. Soms is deze korter geldig. Dat hangt af van jouw handicap. Na die periode kan je opnieuw de speciale parkeerkaart aanvragen.  

Deze parkeerkaart is geldig in heel Nederland en in de meeste Europese landen. De regels ervoor kunnen verschillen per gemeente. Zoek altijd eerst even hoe het werkt per plaats als je ergens naartoe reist.  

Ben je jouw parkeerkaart kwijt, is deze gestolen of kapot? Meld dit bij de gemeente en vraag dan een vervangende kaart (duplicaat) aan. Deze is net zo lang geldig als de kaart die gestolen, vermist of beschadigd is. Je hoeft geen aangifte te doen bij de politie, dat mag uiteraard wel. De vervangende kaart vraag je ook digitaal aan.