Kind erkennen en ouderlijk gezag
Vanaf 1 januari 2023 krijg je automatisch ouderlijk gezag als je een kind erkent. Voor 31 december 2022 was dit niet het geval. Je kunt het ouderlijk gezag nog steeds aanvragen via rechtspraak.nl(Verwijst naar een externe website).
Om de erkenning van je geboren of nog ongeboren kind te regelen, maak je samen met je partner een afspraak bij de gemeente. Kinderen vanaf 12 jaar moeten aanwezig zijn bij de afspraak. Dit moet je samen doen. Als je partner al eerder een kind uit dezelfde relatie heeft erkend, kan hij of zij dit alleen doen. De moeder hoeft dan niet mee te gaan, maar moet wel schriftelijk toestemming geven. In deze brief moeten staan:
Haar voor- en achternaam;
Toestemming voor de erkenning van het kind;
Aan wie de toestemming wordt gegeven;
Handtekening (zoals op het identiteitsbewijs van de moeder).
De moeder moet ook haar identiteitsbewijs meegeven aan de partner. De partner moet het eigen legitimatiebewijs meenemen. Was de moeder van het kind 18 jaar of ouder toen ze vanuit het buitenland in Nederland kwam wonen? Bel dan de gemeente via 14 0181(Verwijst naar een telefoonnummer).
Krijg je samen met je partner een kind, maar ben je niet getrouwd en heb je geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt alleen de moeder automatisch ouderlijk gezag. De vader moet het kind eerst erkennen om ook ouderlijk gezag te krijgen. Dit gebeurt automatisch, tenzij bij de erkenning is afgesproken dat het gezag alleen bij de moeder blijft.
Ben je na 28 februari 2009 een geregistreerd partnerschap aangegaan of getrouwd? Dan ben je automatisch geregistreerd als vader en heb je ook automatisch ouderlijk gezag.
Een duomoeder is de vrouwelijke partner van de biologische moeder van het kind. Als je partner een kind krijgt en jullie zijn niet getrouwd en hebben geen geregistreerd partnerschap, krijgt alleen de moeder die het kind heeft gebaard automatisch het ouderlijk gezag. De duomoeder kan het kind erkennen en dan hebben jullie beiden automatisch gezag. Tenzij bij de erkenning is afgesproken dat het gezag alleen bij de biologische moeder blijft.
Om een kind te erkennen, maak je een afspraak bij het gemeentehuis. Je gaat samen met je partner en jullie nemen allebei een geldig legitimatiebewijs mee, zoals een paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of verblijfsdocument.
Is je kind al geboren?
Als je kind niet in de gemeente Nissewaard is geboren, neem dan een recent afschrift van de geboorteakte mee. Is je kind in het buitenland geboren? Bel dan Burgerzaken via: 14 0181.
Hebben jullie samen al eerder een kind erkend?
In dat geval kan de erkenning zonder de moeder gedaan worden. De erkenner moet dan het volgende meenemen:
- Een brief met de voor- en achternaam van de moeder;
- toestemming voor de erkenning van het kind;
- aan wie de toestemming wordt gegeven;
- handtekening van de moeder, zoals op haar legitimatiebewijs.
Daarnaast moet de moeder haar legitimatiebewijs meegeven aan de erkenner. De erkenner moet ook zijn of haar eigen legitimatiebewijs meenemen.
Bij de erkenning van je kind kun je ook de achternaam kiezen. Je geeft aan welke achternaam je voor het eerste kind wilt gebruiken. Alle volgende kinderen uit dezelfde relatie krijgen dezelfde achternaam.
Wil je tijdens de erkenning ook de achternaam kiezen? Dan moet de moeder erbij zijn. Vanaf 2024 kun je ook kiezen voor een combinatie van de achternamen van de ouders. Er is een overgangsregeling voor kinderen geboren op of na 1 januari 2016.
Lees meer over de keuze achternaam kind op rijksoverheid.nl(Verwijst naar een externe website).
Als je niet getrouwd bent en de moeder geen Nederlandse nationaliteit heeft, maar de erkenner wél, kan het kind onder bepaalde voorwaarden de Nederlandse nationaliteit krijgen.
Kind krijgt niet de Nederlandse nationaliteit
Als je kind geen Nederlandse nationaliteit krijgt, geldt de Vreemdelingenwet voor hem of haar. Dan moet je mogelijk een verblijfsvergunning voor je kind aanvragen. Je kunt geen Nederlands paspoort voor je kind aanvragen. Een kind zonder Nederlandse nationaliteit valt onder het naamrecht van het land waar het geboren is. De wetten van dat land gelden dan, en die kunnen verschillen van het Nederlandse naamrecht.
Je kunt ouderlijk gezag aanvragen door een brief te schrijven of online via rechtspraak.nl(Verwijst naar een externe website). Voor een online aanvraag heb je een DigiD-inlogcode nodig. De moeder die volwassen is en het kind krijgt, heeft automatisch ouderlijk gezag.
- Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap vanaf 28 februari 2009? Dan hebben jullie samen automatisch ouderlijk gezag over de kinderen die tijdens dit huwelijk of partnerschap geboren zijn. Dit geldt ook voor kinderen die al erkend zijn voordat het huwelijk of partnerschap begon.
- Heb je een geregistreerd partnerschap gesloten voor 28 februari 2009? Dan hebben jullie niet automatisch samen het ouderlijk gezag. Dit moeten jullie dan zelf aanvragen.
- Ben je niet getrouwd en heb je geen geregistreerd partnerschap, maar wil je wel samen het ouderlijk gezag? Dan moet je eerst het kind erkennen. Alleen erkennen maakt je nog niet automatisch de wettelijke vertegenwoordiger. Vanaf 1 januari 2023 krijg je na de erkenning automatisch samen het gezag. Voor die tijd was dit niet zo geregeld. Je kunt dit gezag nog steeds online aanvragen(Verwijst naar een externe website) via rechtspraak.nl.
Lees meer over ouderlijk gezag aanvragen op rechtspraak.nl(Verwijst naar een externe website).
Lees meer over hoe je ouderlijk gezag krijgt op hoe krijg ik het ouderlijk gezag rijksoverheid.nl(Verwijst naar een externe website).