Andere achternaam kiezen

Je kunt een andere achternaam kiezen om te gebruiken op brieven van de gemeente en andere overheidsinstellingen. Dat kan als je gaat trouwen, tijdens een huwelijk of geregistreerd partnerschap, of na een scheiding. Je eigen achternaam verandert niet.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het kiezen van een naam:

  • Eigen achternaam;
  • achternaam van je echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner;
  • achternaam van je echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner vóór de eigen achternaam;
  • achternaam van je echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner na de eigen achternaam.

Jouw eigen officiële achternaam verandert niet door het veranderen van je naamgebruik. De achternaam die je aangeeft bij naamgebruik wordt gebruikt in brieven van de gemeente, de belastingdienst of jouw pensioenfonds. In officiële documenten zoals jouw paspoort, rijbewijs, het trouwboekje en op uittreksels van de gemeente staat altijd jouw eigen achternaam.

Ga je in Nederland trouwen en heb je de Nederlandse nationaliteit? Dan houd je altijd je achternaam van voor je huwelijk. Dat betekent dat in het trouwboekje bij ‘achternaam voor het huwelijk’ en ‘achternaam na het huwelijk’ je meisjes-achternaam staat.

Ben je gescheiden, weduwe of weduwnaar, of is je geregistreerd partnerschap gestopt? Dan kun je de achternaam van je ex-partner blijven gebruiken. Dit kan alleen als je niet opnieuw met iemand anders getrouwd bent of opnieuw een geregistreerd partnerschap bent aangegaan.