Briefadres aanvragen
Met een briefadres ben je ook zonder woonadres bereikbaar voor de overheid. Je kan je alleen in laten schrijven op een briefadres (postadres) als je dak- of thuisloos bent, in een instelling verblijft of een reizend beroep hebt. Je kan een briefadres niet als postbus gebruiken.
Je moet je inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) als je in een half jaar minstens vier maanden in Nederland woont. Dit doe je met jouw woonadres. Of anders op een briefadres. De gemeente bepaalt of je een briefadres krijgt.
Vertrek je voor acht maanden of langer naar het buitenland? In dat geval kun je geen briefadres aanvragen. Je laat je dan uitschrijven bij de gemeente.
Een woonadres is het adres waar je woont, een briefadres is het adres van een andere persoon of een instelling. In het laatste geval spreken we over een briefadresgever. Met het adres van de briefadresgever ben je zonder woonadres toch bereikbaar voor de overheid. Met de briefadresgever maak je afspraken over de post die voor jou is. Je moet actief contact hebben met een briefadresgever, daarom kan je briefadres geen postbus zijn.
De briefadresgever zorgt ervoor dat jij de post van de overheid krijgt. Denk aan brieven, belastingformulieren, een stempas of een dagvaarding. De briefadresgever is óf een persoon, óf een instelling die wij daarvoor hebben aangewezen. Als er geen briefadres beschikbaar is, kan de gemeente ook briefadresgever zijn.
De gemeente bepaalt of je een briefadres krijgt. We vragen je daarom om uit te leggen waarom je de aanvraag doet. Je vult de reden in op het formulier en stuurt documenten mee. Op het formulier lees je welke documenten dit zijn. Je stuurt het formulier vervolgens naar de gemeente, samen met de verplichte documenten:
Gemeente Nissewaard
t.a.v. Burgerzaken
Postbus 25
3200 AA Spijkenisse
Je krijgt na je aanvraag binnen vier weken een reactie.
Na je verzoek voor briefadres
De gemeente onderzoekt altijd of je een woonadres hebt en of je je op dit woonadres kan inschrijven. Je kunt niet worden ingeschreven op een postbusnummer of op het adres van een bedrijf.
Let op: bij verblijf op een camping kun je geen briefadres aanvragen.
Je bent dakloos als je geen vaste woon- of verblijfplaats hebt. Je hebt dan geen adres om te wonen of te logeren. En je staat ook niet met een adres ingeschreven in de BRP. Je bent thuisloos als je steeds wisselt van onderdak of woonplaats.
Als je dak- of thuisloos bent, gebruik je het formulier hieronder om een briefadres aan te vragen.
Let op: laat het formulier ook invullen door de briefadresgever.
Na je aanvraag nodigen we je uit voor een gesprek om uitleg te geven over je aanvraag. We onderzoeken of je toch wel op een woonadres ingeschreven kunt worden. Na dit gesprek doen we mogelijk verder onderzoek. Hierna nemen we binnen vier weken een beslissing.
Kijk voor meer informatie op onze pagina hulp voor dak- of thuislozen.
Een persoon als briefadresgever
Iemand die is ingeschreven in de BRP op een woonadres, kan briefadresgever zijn. Het briefadres is het woonadres van die persoon. Dit kan in elke gemeente in Nederland zijn, maar je moet wel schriftelijke toestemming hebben van deze persoon. Je vraagt de inschrijving op een briefadres aan bij de gemeente waar de briefadresgever woont. Woont die in gemeente Nissewaard, dan doe je dat bij ons.
De gemeente als briefadresgever
Heb je niemand die je een briefadres kan geven? In dat geval kan de gemeente briefadresgever zijn.
Je kunt een briefadres krijgen als je in een instelling verblijft. Als je bijvoorbeeld in de gevangenis, een opvang of verzorg- of verpleeghuis verblijft. Vul het formulier hieronder in en geef aan in welke instelling je verblijft. Stuur ook de verklaring van de instelling mee. Dit mag onderaan het aanvraagformulier of in een aparte verklaring van de instelling zelf.
Reis je voor je werk en heb je geen vast woonadres in Nederland? Je krijgt alleen een briefadres als je korter dan acht maanden in het buitenland zit. We vragen je om een kopie van je arbeidsovereenkomst of contract mee te sturen en aan te geven waar je verblijft als je in Nederland bent.