Afval

We laten in Nissewaard het afval gescheiden inzamelen door Reinis. Woon je in een huis met maximaal één verdieping en een zolder? Bij jouw laagbouwwoning heb je meestal drie minicontainers: plastic, metaal- en drankverpakkingen (PMD), oud papier en karton (OPK) en groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Restafval gooi je in een ondergrondse container. Heb je twee of meer verdiepingen? Bij hoogbouw breng je jouw afval naar een ondergrondse container in de buurt. Deze open je met jouw afvalpas.

Naar de website van Reinis (Verwijst naar een externe website)

Op reinis.nl(Verwijst naar een externe website) vul je je postcode in voor de afvalkalender van je wijk.

 PMD (paarse deksel)

Al het afval dat je in de PMD-container gooit, recyclet Reinis weer. Ze maken hier nieuwe plastic bekers, fleece truien en nieuwe verpakkingen van. Zorg dat plastic verpakkingen, zoals flesjes, altijd leeg zijn. Ze hoeven niet schoon te zijn en de doppen kun je er op laten zitten. Op Recyclemanager staat wat in de PMD-container mag. Reinis heeft ook een eigen app op reinis.nl. Als je twijfelt, gooi je afval dan bij het restafval. Hard plastic (zoals pvc-pijp) mag niet bij het PMD. Dit lever je gratis in bij de Stadswerf of bij het Mobiel Milieustation.

GFT (groene deksel)

De laagbouw heeft standaard een kleine GFT-bak van 140 liter. Deze kun je omruilen voor een bak van 240 liter. Als je in de hoogbouw woont, gooi je het GFT-afval bij het restafval en breng je het naar de ondergrondse container.

OPK (blauwe deksel)

Papier en karton zamelen we apart in en worden direct gerecycled tot nieuw papier.

Restafval gooi je gratis in de ondergrondse container bij jou in de buurt. Deze staan op loopafstand. Heb je moeite met afval wegbrengen? Vraag aan je buren, vrienden of familie om te helpen.

In de klep van de container passen zakken van maximaal 40 liter. Stop ze niet te vol, anders komt de klep vast te zitten. De containers hebben een automatisch systeem dat in de gaten houdt hoe vol ze zitten. Als ze voor 80% vol zijn, krijgt Reinis een seintje. Zo kunnen ze op tijd worden geleegd. Is de container toch vol of zit de klep vast? Stuur dan een e-mail naar info@reinis.nl(Verwijst naar een e-mailadres) of bel 0181 612 864(Verwijst naar een telefoonnummer). Plaats afval nooit naast de container. Hiervoor kan je een boete krijgen.

Met de afvalpas van Reinis maak je alle ondergrondse containers in jouw buurt open. Hier kun je jouw restafval weggooien. De pas staat niet op jouw naam, maar is verbonden met je adres. Daarom laat je de pas bij verhuizing achter, op je nieuwe adres krijg je een nieuwe pas. De pas houdt niet bij wát en hoeveel je weggooit, maar wel waar en hoe vaak je iets weggooit. Met deze informatie kan Reinis ervoor zorgen dat alle containers op tijd worden geleegd. Je hebt de pas ook nodig om grofvuil weg te brengen op de Stadswerf.

Ben je net verhuisd en heb je nog geen pas? Je vraagt de pas gratis aan bij Reinis(Verwijst naar een externe website). Hiervoor moet je wel je bewijs van inschrijving bij gemeente Nissewaard opsturen. Raak je jouw pas kwijt of is hij kapot? Je kan een nieuwe kopen.

Grofvuil breng je weg op de Stadswerf (Mosterweg 1, Spijkenisse). Je kunt gratis acht keer per jaar afval brengen tot 1m³ per keer. Ook is het mogelijk om vier extra bezoeken te kopen. Hiervoor heb je de afvalpas nodig. Je mag hier niet je bouw- en sloopafval en grond heen brengen.

Thuis laten ophalen van grofvuil is ook mogelijk. Hiervoor doe je een melding via reinis.nl(Verwijst naar een externe website). Zij halen per melding maximaal 5m³ grofvuil op.

Voor het inleveren van klein huishoudelijk afval, klein chemisch afval (zoals verfblikken en kwasten), kleine elektrische apparaten, metalen, karton, hout, frituurolie en -vet kun je ook terecht bij het Mobiel Milieustation. Deze staat op verschillende locaties en dagen in Nissewaard. Kijk voor een overzicht op Mobiel Milieustation Reinis(Verwijst naar een externe website).

Bedrijfsafval mag je niet in een minicontainer gooien of wegbrengen op de Stadswerf. Als bedrijf kun je met jouw afval terecht op twee locaties in Rotterdam-Waalhaven:

  • Suez Recycling | Waalhavenweg 50 (havennr. 2524), 3089 JJ Rotterdam
  • Renewi | Ophemertstraat 9 (havennr. 2524), 3089 JJ Rotterdam

Samen met Reinis hebben we een belangrijke ambitie: het aantal kilo’s restafval per inwoner verder verminderen. Van 200 naar 100 kilo per persoon per jaar in 2026. Door goed afval te scheiden, gaat dit lukken. Zo voorkomen we dat onder andere GFT, oud papier, plastic en glas bij het restafval terechtkomen.

Aan de hand van de afvalbarometer(Verwijst naar een externe website) kan heel Nissewaard zien of we op de goede weg zijn. Aan het eind van iedere maand publiceert Reinis de nieuwste afvalscheidingscijfers.

Hoe beter we ons afval scheiden, hoe meer materialen of grondstoffen we kunnen hergebruiken. Dat is goed voor het milieu en het helpt de gemeente om de jaarlijkse afvalstoffenheffing (gemeentelijke belastingen) zo laag mogelijk te houden. We moeten namelijk belasting betalen om restafval te verbranden.