Maaien
De gemeente maait het gras in de openbare ruimte op verschillende momenten in het jaar, tussen maart en november. Hoe vaak en wanneer het gras gemaaid wordt is afhankelijk van de groei, het gebruik en het gewenste beeld van het gras. Op deze pagina vertellen we alles over het maaien in Nissewaard.
Maaien
De maaikalender vertelt je wanneer en waar wij maaien. Soms wijken we af van deze planning door bijvoorbeeld het weer.
Op dit moment is er nog geen maaikalender.
Een gazon is een veld met kort gras, meestal gelegen in woonwijken. Denk aan kleine veldjes langs de straten en op speelplekken. Gazons maaien we 23 keer per jaar, tussen maart en november. Het maaisel laten we liggen, dat is voedsel voor het gras.
Staan er bloembollen? Dan maaien we pas als de bladeren van de bloembollen dood zijn (meestal half juni). Zodat de bloembollen het jaar erop weer goed groeien en bloeien.
Ruw gras is lang gras, waarin vaak diverse kruiden en bloemen groeien. Je vindt ruw gras vooral buiten de bebouwde kom, op dijken en langs het water. Ruw gras vormt een natuurvriendelijk leefgebied voor veel soorten planten en dieren. Het trekt insecten, vogels, kleine zoogdieren en bodemdieren aan. Zij vinden hier voedsel en schuilplekken en kunnen er overwinteren.
Om de biodiversiteit te stimuleren maaien we ruw gras minder vaak, namelijk twee keer per jaar. Het maaisel voeren we na een paar dagen af, waardoor er minder voedingsstoffen en stikstof in de grond komen. Hierdoor krijgen bloemen en kruiden meer kans om te groeien en ontstaat er meer diversiteit.
In mei maaien we geen ruw gras in verband met de bescherming van nesten en van planten en dieren.
In Nissewaard zie je veel aangelegd grasland met grassen en vele (ingezaaide) meerjarige bloemen. Dit geeft een kleurrijk en gevarieerd beeld en draagt bij aan de biodiversiteit.
Om de bloemen te behouden, maaien we bloemrijk grasland twee keer per jaar. Het maaisel voeren we af, zodat ook hier minder voedingsstoffen en stikstof in de grond komen. Hierdoor zijn er meer planten en dieren.
Bij kruispunten, rotondes, oversteekplaatsen en bermen maaien we vier keer per jaar, zodat de situatie overzichtelijk blijft voor iedereen in het verkeer.
Van maart tot en met oktober maaien we iedere negen dagen de hondenuitlaatstroken. Ook ruimen we ze dan af. In de winter houden we de stroken schoon met een drollenzuiger.
De hondenuitrenvelden maaien we vier keer per jaar.
In de gemeente geldt een opruimplicht. Kijk op de pagina Honden uitlaten voor meer informatie.