Speeltuinen
In Nissewaard hebben we verspreid over 262 locaties 1.232 speelobjecten. Dit zijn vooral speeltuinen en toestellen, maar we hebben ook natuurspeeltuinen en openbare sportlocaties met voetbal, basketbal en panna. Ieder jaar controleren we al deze speelplekken. We voeren dan onderhoud uit en knappen samen met buurtkinderen en hun ouders de speeltuinen op.
Ieder jaar controleren we de speeltuinen. We kijken naar de veiligheid en voeren kleine en grote reparaties uit. Per jaar knappen we ongeveer 20 speeltuinen op. Dit kan gaan om een deel of een complete vervanging van de speeltuin. We werken volgens een prioriteitenlijst, want we kunnen niet alle plekken tegelijkertijd vernieuwen. Vaak knappen we ook de directe omgeving op, zoals de bestrating, bomen en riolering. Op deze manier pakken we alles in één keer mee, waardoor we de kosten en overlast zo klein mogelijk houden.
Bij het opknappen van speeltuinen vinden we het fijn als buurtkinderen en hun ouders meedenken. Dan wordt het ook echt hún speeltuin. Bij het inrichten van een speeltuin wisselen we af tussen materialen, toestellen en kleuren. Denk bijvoorbeeld aan hout en staal, maar ook verschillende soorten speelobjecten.
De gemeente knapt ieder jaar tussen de 15 en 20 speelplekken op. Dit kan een vervanging zijn of we pakken een gedeelte aan. Dit ligt aan de staat van de speeltuin, de veiligheidsinspectie en de levensduur van de speeltuin (15 tot 20 jaar). We maken een prioriteitenlijst van speeltuinen die het eerst aan de beurt zijn. Wil je weten wanneer we welke speeltuin aanpakken? Bekijk dan de planning op de pagina Vernieuwing speeltuinen.
We combineren zoveel mogelijk werkzaamheden
Als er meer werkzaamheden moeten gebeuren, zoals bestraten, bomen planten of riolering aanpassen, combineren we dit. Hierdoor hebben inwoners minder vaak overlast van de werkzaamheden. Hierdoor kan het zijn dat de speeltuin bij jou in de buurt nog niet aan de beurt is. Kunnen we het niet combineren? Dan pakken we de speeltuin als eigen project op.
Kinderen en ouders mogen meedenken met het ontwerp
We vinden het belangrijk dat de kinderen en de ouders meedenken bij het opknappen van een speelplek. Bij het ontwerpen van een speelplek, vragen we de kinderen en ouders in de buurt om mee te denken over materialen, speeltoestellen en kleuren. Ook als je geen kinderen hebt, mag je meedenken.
Is er een speeltoestel kapot of heb je last van jongeren die dingen kapot maken (vandalisme)? Doe een melding via de pagina Melding over de openbare ruimte.