Conceptverzoek
Voordat je een aanvraag voor een omgevingsvergunning doet, is het slim om bij de gemeente na te vragen of je plan kans van slagen heeft. Hiervoor doe je een conceptverzoek via het Omgevingsloket. Je legt je plan voor bij de gemeente en wij bekijken of je een vergunning nodig hebt. Ook onderzoeken we of jouw plan wenselijk en haalbaar is. Het conceptverzoek is geen vergunningsaanvraag, maar de stap daarvoor.
Voorkom verrassingen voor jezelf en je omgeving. Begin óók voor jouw eenvoudige plan gratis met een conceptverzoek.
Of je plan nu ingewikkeld of eenvoudig is: begin altijd met een conceptverzoek. Dit doe je via omgevingsloket.nl(Verwijst naar een externe website). Bij stap zeven in het aanvraagformulier van het Omgevingsformulier kies je voor ‘verzoek indienen’.
Wij beoordelen of je plan ingewikkeld of eenvoudig is.
Eenvoudige plannen
Voorbeelden van eenvoudige plannen zijn: het bouwen van een dakkapel, het plaatsen van een schutting, het gebruiken van een winkelpand of het verbouwen van een huis. Eenvoudige plannen beoordelen we snel en gaan daarna door naar de formele aanvraag.
Ingewikkelde plannen
Voorbeelden van ingewikkelde plannen zijn: het openen van een huisartsenpraktijk, het bouwen van een huis op een weiland, de functie van grond of een gebouw laten veranderen of een bedrijf beginnen dat het milieu zwaar belast.
We beoordelen je conceptverzoek en laten je weten welk proces we volgen: het proces van de snelle service of van het ingewikkelde plan. Hieronder lees je het verschil tussen deze twee procedures.
We beoordelen eenvoudige plannen op vier punten:
- Vergunnings- en/of meldingsplicht: is er voor je plan een omgevingsvergunning of een melding nodig? Wij gaan het voor je na.
- Toets Omgevingsplan: past jouw plan binnen de regels van het Omgevingsplan? Als dit niet het geval is kijken we of van die regels kan worden afgeweken. Let op: dit is niet altijd mogelijk.
- Toets ruimtelijke kwaliteit: we gaan na of je bouwplan de regels voor ruimtelijke kwaliteit volgt. Kortom, of het ervoor zorgt dat de wijk prettig, duurzaam en aantrekkelijk blijft. Vroeger heette dit welstand en monumenten.
- Bijzonder plaatselijke omstandigheden: we geven aan of er bijzondere plaatselijke omstandigheden zijn. Dit is vooral van belang voor het bouwen.
Hebben we voor de beoordeling van het conceptverzoek extra informatie nodig? Dan krijg je van ons de vraag om die alsnog op te sturen.
Je hoort het persoonlijk van ons als je plan ingewikkeld is. Wij bieden namelijk maatwerk bij ingewikkelde plannen en vertellen je hoe het proces verder gaat. Ook komt er een casemanager voor je plan. Dit is je enige aanspreekpunt dat je begeleidt bij het verdere proces.
De eerste stap daarna is de intaketafel. Hierna volgen mogelijk nog een startgesprek en omgevingstafel.
Je hebt een startgesprek met de casemanager. Je bespreekt wat er nog is voor de verdere procedure. Zijn bijvoorbeeld alle stukken compleet, zijn er nog adviezen nodig, wat hebben wij van jou nodig?
Ook krijg je informatie over de kosten van het vervolgproces. Dit noemen we leges. Als alles duidelijk is voor jou en ons, bereiden we de volgende stap voor: de Omgevingstafel.
Als je het startgesprek achter de rug hebt volgt de Omgevingstafel. Dit is een open gesprek over je plan met jou, de gemeentelijke adviseurs en adviseurs van andere expert-organisaties. Denk hierbij aan: provincie Zuid-Holland, het Waterschap, de Dienst centraal milieubeheer Rijnmond (DCMR), de welstandscommissie, brandweer en GGD. Samen kijken we of jouw plan haalbaar is.
We zoeken naar de beste manier om je plan mogelijk te maken. Het kan zijn dat je jouw plan moet veranderen of dat we rekening moeten houden met het beleid van provincie Zuid-Holland. Soms hebben we meer Omgevingstafels nodig voor één plan. Je kan natuurlijk ook afzien van je plan. Ook in deze fase is de casemanager jouw contactpersoon bij gemeente Nissewaard.
De casemanager geeft ‘groen licht’ als uit de Omgevingstafel(s) komt dat je plan haalbaar is. Je kan nu de echte vergunningsaanvraag doen via het Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website). De kans is groot dat je de vergunning krijgt als je het met ons besproken plan opstuurt én dit plan voldoet aan alle eisen.
De eisen kunnen veranderen. Om die reden geldt de uitkomst van het conceptverzoek maar voor korte tijd. Na het ‘groene licht’ van je casemanager moet je de definitieve aanvraag binnen zes weken doen.
Een conceptverzoek voor eenvoudige plannen (snelle service) is gratis.
Je betaalt pas leges als we je ingewikkelde plan aan de Omgevingstafel bespreken. De casemanager vertelt je dit in het startgesprek. Er zijn legeskosten voor een ingewikkeld plan. Daarnaast zijn er aparte kosten voor adviseurs van andere organisaties. De kosten voor het conceptverzoek gaan af van de kosten voor een definitieve vergunningsaanvraag.
Type plan | Kosten |
---|---|
Eenvoudig plan | Gratis |
Ingewikkeld plan | € 1.500,- |