Groen Doener Delia kweekt haar eigen groente en fruit
Ontmoet hier Delia! Zij laat zien dat je geen grote tuin nodig hebt om toch je eigen groente en fruit te verbouwen. In haar achtertuin in Vriesland kweekt zij sinds enkele jaren met succes vele soorten groente en fruit. Zo geniet ze bijna het hele jaar van verse producten en bespaart ze geld voor de boodschappen!
Daarbij helpt een groene tuin ook nog eens om de omgeving koel te houden, houdt het water vast bij veel regenval en helpt het de biodiversiteit! Wij stelden Delia wat vragen over haar moestuin.

Wie ben je en waar woon je?
“Mijn naam is Delia, een naam uit de Griekse mythologie. Of dat mijn talent voor tuinieren verklaart, durf ik niet te zeggen. De olijfboom in mijn tuin maakt in ieder geval ook een mooie verbinding met de Griekse oudheid. Ik woon in de wijk Vriesland in Spijkenisse en geniet elk jaar van mijn zelfgekweekte groenten en fruit uit mijn moestuin.”

Waarom heb jij een moestuin?
“Ik ben gek op tuinieren. Met mijn bescheiden tuin wilde ik zo goed mogelijk gebruik maken van de ruimte. Volkstuinen trokken me aan, maar door mijn drukke baan was dat lastig te combineren. Daarnaast zocht ik naar een manier om gezonder te eten en vaker buiten te zijn. Na wat online onderzoek en goede voorbeelden besloot ik: ik ga het gewoon doen! Inmiddels is mijn moestuin een vast onderdeel van mijn dagelijks leven.”

Wat zijn de voor- en nadelen van een moestuin?
"Een moestuin biedt veel voordelen. Zo heb je altijd verse groenten binnen handbereik, hoef je minder vaak naar de supermarkt (en doe je dus minder impulsieve aankopen), en breng je meer tijd door in de buitenlucht. Ook kun je een deel van de oogst delen met buren of mensen die het goed kunnen gebruiken. En niet te vergeten: tuinieren werkt ontspannend en is goed voor de gezondheid!
Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. Ongedierte kan lastig zijn, en vieze handen horen erbij. Rupsen en slakken kunnen een bedreiging vormen voor je planten en vruchten. Ik ben altijd druk bezig om deze uit mijn tuin te jagen. Ook is een moestuin in de winter minder groen. Dat geldt natuurlijk voor alle tuinen, omdat planten dan hun bladeren laten vallen. Kortom: met een beetje geduld en slimme oplossingen is alles mogelijk!"

Hoeveel bespaar je met een moestuin?
"Mijn moestuin levert mij een grote mix aan verse groenten en vers fruit op voor minstens 8 maanden van het jaar. Na het eerste jaar wist ik welke groenten wij het liefst uit de tuin wilden eten, daar heb ik daarna het meeste van geplant. Bonen, bieten, wortels, pompoenen en broccoli vries ik in voor de winter, en knoflook koop ik al twee jaar niet meer. Binnen twee jaar had ik mijn al mijn geld terugverdiend en nu bespaar ik gemiddeld €30 per week.
Ook zijn zelfgekweekte groenten vaak gezonder en smaakvoller. Het motiveert mij om gezonder te eten: in plaats van snacks uit de supermarkt, pluk ik nu een handvol frambozen of een sappige peer uit de tuin. Verder vang ik regenwater op met een eenvoudige regenton en maak ik zelf compost. Mijn GFT-afval en een laag aarde vormen samen een natuurlijke voeding voor de bodem – en met een paar wormen erbij, ontstaat de beste compost!"

Hoeveel tijd kost een moestuin?
"In oktober ruim ik op en haal ik alle planten uit de bakken. Alleen wat wortels en enkele wintergroenten blijven over. Dat kost ongeveer een dag werk. Daarna hoef je alleen maar je gft in de bakken te gooien en de natuur zijn gang te laten. Zo krijg je eigen compost zonder een composteerbak te hoeven kopen!
In februari begin ik met zaaien, in maart verplaats ik de jonge plantjes naar de kas en in april begint het planten. Dan vul ik de bakken ook met extra aarde en compost. Het kost niet veel tijd, en het planten van de plantjes is ook echt niet moeilijk.
Vervolgens is het vooral een kwestie van water geven en de groei in de gaten houden. Als je van tuinieren houdt, voelt het nauwelijks als werk!"

Welke tips geef je iemand die wil starten met een moestuin?
"Begin met een plan. Welke groenten wil je laten groeien? Waar in je tuin valt het meeste zonlicht? Een eenvoudige schets helpt om de indeling van je tuin te bepalen. Online zijn gratis tuinkalenders en overzichten van combinatieteelt te vinden, met deze overzichten zie je welke planten goed naast elkaar kunnen groeien en kan je voorkomen dat planten elkaar in de weg zitten. Gebruik deze dus om de indeling van jouw moestuin slim te kiezen.
Verder hoef je niet veel geld uit te geven. Moestuinbakken hoeven niet volledig gevuld te worden met dure aarde – een mix met takken en houtsnippers werkt net zo goed. Hier zijn online veel tips over te vinden. Veel materialen kun je namelijk (online) gratis verzamelen. Met de juiste voorbereiding kun je daarna snel van je eigen oogst genieten!"
Start je eigen moestuin!
Ben je nou enthousiast geworden van Delia’s verhaal en wil je ook een moestuin starten? Dan helpt de gemeente Nissewaard jou graag. Ga tussen 26 februari en 16 maart langs bij Boerderijwinkel Zevenbergen (Koekendorpseweg 1 in Zuidland) en ontvang gratis zaadjes van de heerlijkste verse groenten voor in jouw moestuin.
De openingstijden van Boerderijwinkel Zevenbergen zijn:
- Maandag: 13.30 – 17.30 uur
- Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 – 17.30 uur
- Zaterdag: 09.00 – 16.00 uur