Laadpalen elektrische auto's

Heb je een elektrische auto? Of wil je elektrisch gaan rijden? Mooi! Een elektrische auto is schoon, stil en zuinig. Beter voor het milieu, onze gezondheid en de omgeving. En met minder geluidsoverlast. Belangrijk is wel dat er genoeg oplaadpunten zijn. Op deze pagina lees je waar je oplaadpalen vindt bij jou in de buurt. Wat je kunt doen als meerdere inwoners er gebruik van maken, en hoe je een nieuwe laadpaal aanvraagt of laat aanleggen. 

Vind een laadpaal (Verwijst naar een externe website) Laadpaal aanvragen (Verwijst naar een externe website)

Vraag de laadpaal gratis digitaal aan via laadpaalnodig.nl(Verwijst naar een externe website). Gebruik hiervoor onze online plankaart(Verwijst naar een externe website). De groene punten zijn bestaande laadpalen. De rode punten zijn plaatsen waarvoor je een nieuwe laadpaal kunt aanvragen. Klik op een rood punt en noteer het locatienummer/adres (bijvoorbeeld "Loc.nr. 16 Valkhoek 14"). Zet dit nummer in je aanvraag (onder ‘opmerkingen’), samen met het kentekenbewijs of koop- of leasecontract van je auto. 

Is er bij jou in de buurt geen beschikbare locatie? Dan zoeken wij een nieuwe geschikte plek uit.

Staat er een laadpaal in jouw buurt waar meerdere inwoners gebruik van maken? Dan is het soms lastig om de auto op te laden. Als gemeente moedigen we buurtbewoners aan om het gebruik van laadpalen samen te regelen, bijvoorbeeld via een app-groep.

Uitbreiding van het aantal laadpalen kan ook via de gemeente. Bijvoorbeeld door een extra parkeervak af te kruisen voor het opladen van elektrische auto's. Of door een nieuwe laadpaal in de buurt te plaatsen. Bekijk hieronder wat je kunt doen als er te weinig laadpalen zijn in in jouw buurt.

Bij de plaatsing van een laadpaal reserveren we als gemeente standaard een van de twee aangrenzende parkeervakken als laadvak. Zijn er bij jou in de buurt al twee laadvakken geselecteerd en is het toch lastig om je elektrische auto op te laden? Vraag dan via laadpaalnodig.nl(Verwijst naar een externe website) een uitbreiding van het aantal laadpalen aan. Schrijf in de aanvraag dat er al twee laadvakken zijn geselecteerd en er een extra laadpaal gewenst is. Wordt de laadpaal veel gebruikt, dan is het plaatsen van een extra laadpaal mogelijk. Equans bekijkt of jouw aanvraag aan de voorwaarden voldoet. Er wordt dan gekeken of de laadpaal genoeg wordt gebruikt om een extra laadpaal in jouw buurt te plaatsen. 

Heb je een eigen oprit of garage? Dan kun je een oplaadpunt laten aanleggen. Je moet dit zelf regelen en betalen. Goed om te weten: de meeste auto's laden bij 230 volt, de spanning uit een normaal stopcontact. Je hebt hiervoor een speciale groep nodig waarop alleen de auto wordt geladen. Er zijn ook auto's die alleen laden met een speciaal oplaadprotocol en een speciale stekker (Type 2, Mode 3). Hiervoor heb je een 'wallbox' nodig. Een erkende installateur sluit dit voor je aan.

Heb je een eigen oprit of garage? Dan kun je een oplaadpunt laten aanleggen. Je moet dit zelf regelen en betalen. Goed om te weten: de meeste auto's laden bij 230 volt, de spanning uit een normaal stopcontact. Je hebt hiervoor een speciale groep nodig waarop alleen de auto wordt geladen. Er zijn ook auto's die alleen laden met een speciaal oplaadprotocol en een speciale stekker (Type 2, Mode 3). Hiervoor heb je een 'wallbox' nodig. Een erkende installateur sluit dit voor je aan.

Een laadpaal aanvragen in jouw buurt kan als je voldoet aan deze voorwaarden:

  • je hebt een elektrische auto of hebt deze besteld (aan te tonen met het aankoopbewijs of leasecontract)
  • je hebt geen eigen parkeerplaats
  • je kunt niet vanuit een eigen woning opladen
  • je woont of werkt in Nissewaard
  • er is binnen 200 meter loopafstand geen ander laadpunt

Voor een aanvraag in een gebied waar betaald parkeren geldt:

  • Stuur een kopie van de bewonersparkeervergunning mee met je aanvraag.

Voor een aanvraag bij een gehandicaptenparkeerplaats geldt: 

  • Stuur het bewijs van je gehandicaptenparkeerplaats mee met je aanvraag. 

Doe je een aanvraag? Dan neemt het bedrijf Equans deze in behandeling. Ook de gemeente en Stedin moeten de plaatsing van een laadpaal goedkeuren. De gemeente besluit over de locatie en publiceert dit op de website Mijn Overheid.

Je ontvangt van Equans een bevestiging en een besluit op de aanvraag. Als de aanvraag definitief is goedgekeurd, plaatst Equans de laadpaal meestal na vier tot zes maanden. 

Je ontvangt van Equans ook een bericht als de aanvraag niet wordt goedgekeurd. Ben je het daar niet mee eens? Dan kun je binnen zes weken een brief (bezwaarschrift) schrijven naar Equans. Zet in deze brief je naam, adres en de datum waarop je de brief hebt geschreven. Leg uit waarom je het niet eens bent met het besluit. Als je dit niet binnen zes weken doet, kan Equans jouw bezwaar niet meer in behandeling nemen. 

Dan laten we je dat weten en vragen we je deze laadpaal te gebruiken, mits deze laadpaal nog genoeg laadruimte heeft voor een extra gebruiker.