Veelgestelde vragen over windenergie locatie Brielse Maasdijk

Meerdere partijen houden zich bezig met het project. Zij hebben ieder een eigen rol. Onderstaand overzicht laat zien hoe deze rolverdeling eruitziet.

Rolverdeling

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
Gemeente Nissewaard HVC Waterschap Hollandse Delta
Inspanningsverplichting 18 MW Ontwikkelen Grondeigenaar
Bevoegd gezag bestemmingsplan omgevingsvergunning (na overdracht door provincie) Realiseren Bevoegd gezag waterveiligheid
Belang van inwoners Exploiteren van windturbines  
Bevorderen van maatschappelijk draagvlak    
Participatie / communicatie    

Een overgrote raadsmeerderheid wil wel meewerken aan drie windmolens, maar niet aan de vijf die ontwikkelaar HVC aan de Brielse Maasdijk wil plaatsen. De tegenstemmers vinden de verwachte overlast van de twee windmolens ten westen van de Hartelbrug te groot. Twee windmolens die volgens hen ook nog eens te dicht bij woningen komen te staan. Zo zegt de mogelijke nieuwe afstandsnorm uit het concept landelijk normenkader. Ook denkt een raadsmeerderheid dat de twee molens niet nodig zijn om de afgesproken 18 MegaWatt opgewekte windenergie te halen.

Het college heeft de vergunningsaanvraag van HVC Landwind getoetst aan een goede ruimtelijke ordening. Dit betekent dat het college de impact van windmolens op de omgeving moest afwegen tegen algemene belangen zoals de energietransitie, het tegengaan van klimaatverandering, waterveiligheid en ander overheidsbeleid, maar ook het belang van de aanvrager zelf.

Bij die afweging heeft het college in de wet geen doorslaggevende redenen gevonden om de vergunning te weigeren. Ook omdat strenge normen een voorwaarde zijn van de gemeente.

Iedereen die dat wilde, kon binnen zes weken na het definitieve besluit in beroep gaan bij de Raad van State. Daarnaast is het mogelijk dat de Provincie het bevoegd gezag overneemt.

Vaststaat dat gemeente Nissewaard met de Provincie afgesproken heeft om tenminste 18 MW windenergie te realiseren op de locatie Brielse Maasdijk voor eind 2025. Als het Nissewaard zelf niet lukt om dat voor elkaar te krijgen, is het mogelijk dat de Provincie de regie weer terugpakt.

Een definitieve afwijzing betekent niet dat er geen of minder windmolens aan de Brielse Maasdijk komen. Dat hangt ook af van de uitspraak van de Raad van State naar aanleiding van het beroep van onder andere HVC en de provincie. Als de rechter of Raad van State het besluit van gemeente Nissewaard vernietigt, dan moet de vergunning alsnog verleend worden of een deel van de procedure moet opnieuw doorlopen worden.

Dat is nog niet bekend. De procedure valt onder de crisis- en herstelwet waardoor deze zaak met voorrang behandeld moet worden. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft volgens die wet zes maanden na het einde van de beroepstermijn de tijd om een uitspraak te doen. Het kan gebeuren dat de Raad van State iets langer nodig heeft.

De gemeente heeft zelf - ook op aandringen van de raad - aangeboden aan de provincie om het gebied Brielse Maasdijk aan te wijzen als zoeklocatie voor tenminste 18 MegaWatt windenergie om daarmee tot 2030 andere locaties uit de wind te houden.