Erfgoed en monumenten

Nissewaard heeft een rijke geschiedenis die zichtbaar is in het erfgoed van de gemeente. In totaal telt Nissewaard 189 rijks- en gemeentelijke monumenten, waaronder huizen, kerken en molens. De gemeente zet zich, samen met eigenaren, in voor het behoud en de toekomst van dit erfgoed.

Rijksmonumenten

Rijksmonumenten zijn van nationale betekenis. De bescherming hiervan wordt geregeld in de Erfgoedwet(Verwijst naar een externe website). Alle rijksmonumenten staan in het Monumentenregister(Verwijst naar een externe website) van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Gemeentelijke monumenten

Gemeentelijke monumenten hebben cultuurhistorische, architectuurhistorische of stedenbouwkundige waarde op plaatselijk niveau.

Beschermd stads- of dorpsgezicht

De historische kernen van Abbenbroek, Geervliet, Heenvliet en Zuidland zijn door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangewezen als beschermd stads- of dorpsgezicht.

Omgevingsvergunning

Ben je eigenaar van een monument en wil je het verbouwen of restaureren? Dan heb je meestal een omgevingsvergunning nodig. Via het Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website) kun je controleren of een vergunning nodig is. Is dat het geval, dan kun je de aanvraag daar ook meteen indienen.

Subsidiemogelijkheden

Rijksmonumenten

Op monumenten.nl(Verwijst naar een externe website) vind je de subsidieregelingen van de Rijksoverheid en de Provincie. 

Gemeentelijke monumenten

De gemeente heeft de Subsidieregeling gemeentelijke monumenten. Dit is een subsidie voor vooraf vastgestelde onderhoudswerkzaamheden. Zie Subsidieregeling gemeentelijke monumenten Nissewaard(Verwijst naar een externe website)

Subsidie aanvragen

De geschiedenis van Nissewaard gaat terug tot ongeveer 2900 voor Christus. In de bodem bevinden zich diverse sporen en resten uit verschillende perioden. Deze archeologische vondsten maken deel uit van het archeologisch bodemarchief van onze gemeente.

Volgens de archeologiewetgeving zijn gemeenten verantwoordelijk voor de archeologie binnen gemeentegrenzen. De kern van de archeologiewet is om archeologisch erfgoed zoveel mogelijk in situ (in de bodem) te bewaren. Daarom moet de gemeente bij het maken van bestemmingsplannen rekening houden met archeologie.

Archeologisch onderzoek 

Wanneer werkzaamheden leiden tot bodemverstoring die niet kan worden voorkomen, vindt archeologisch onderzoek plaats. De gemeente beoordeelt per project welk type onderzoek nodig is. Daarbij kijken we naar de locatie, de bestaande bodemverstoring en de omvang van de nieuwe ingreep.

Ga je bouwen of verbouwen en moet je daarbij graven? Dan kan het zijn dat de bodem eerst archeologisch onderzocht moet worden. Via het Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website) kun je controleren of dit nodig is. 

Nissewaard kent een uniek en divers kerkenlandschap. Alle dorpskernen beschikken over een monumentaal middeleeuws of in de 19e eeuw herbouwd kerkgebouw. Spijkenisse heeft een relatief grote collectie moderne kerken. Deze gebouwen zijn waardevol religieus erfgoed en betekenisvolle plekken in onze dorpen en wijken.

De samenleving verandert. Kerken hebben te maken met teruglopende ledenaantallen, lagere inkomsten en een tekort aan vrijwilligers. Ook het verduurzamen en behouden van de gebouwen vraagt steeds meer aandacht. Tegelijkertijd hechten veel inwoners emotionele waarde aan hun kerk.

Daarom heeft de gemeente samen met kerkeigenaren, vrijwilligers en maatschappelijke partners een kerkenvisie opgesteld. Het doel is om samen te werken aan een duurzame toekomst voor onze kerkgebouwen. In de visie staan zes toekomstprincipes, gericht op behoud, herbestemming en samenwerking. Denk aan gebruik voor culturele of maatschappelijke activiteiten, verduurzaming en het betrekken van omwonenden bij nieuwe functies.