Vervanging beschoeiingen

Veel beschoeiingen langs de watergangen en singels in de gemeente zijn aan vervanging toe. Een beschoeiing is een constructie die een oever of waterkant beschermt tegen water, golven of andere invloeden die de waterkant in gevaar brengen. Sommige zijn lek, waardoor de grond uit tuinen en waterkanten in het water verdwijnt.

Daarom zijn we begin 2021 gestart met het vervangen van de beschoeiingen langs ruim 500 tuinen van bewoners in de gemeente en bij een aantal watergangen (sloten en singels). Hierbij werken we samen met het waterschap Hollandse Delta. Samen zijn we verantwoordelijk voor het beheer van de watergangen en de beschoeiing in Nissewaard. Het is een flinke klus, waarbij we in een paar jaar ruim twintig kilometer aan beschoeiing gaan vervangen. Op 16 juni 2021 gaven wethouders Jan Willem Mijnans en Igor Bal, samen met heemraad Anne Mollema, officieel de aftrap van dit project.

We laten alle betrokken bewoners persoonlijk en ruim op tijd weten wanneer de werkzaamheden beginnen. Tijdens deze grote opdracht bieden de gemeente en het waterschap de inwoners uit het gebied ook de optie om te beginnen met het vergroenen van de tuin.

Veelgestelde vragen

Vervanging beschoeiingen en vergroenen tuinen

Het vervangen van de beschoeiingen is een goed moment om ook te kijken naar het vergroenen van de tuinen. De omgevingsmanager komt namens de gemeente bij de inwoners in het gebied langs om de beschoeiing te beoordelen. Op hetzelfde moment adviseert de omgevingsmanager ook over groene aanpassingen in de tuin. Aannemer Dick Klok Cultuurtechniek voert namens de gemeente de werkzaamheden aan de beschoeiing uit. Bewoners kunnen meteen de kleine aanpassingen aan hun tuin laten doen door de aannemer. Het doel van de aanpassingen is om de tuin voor te bereiden op veranderingen van het klimaat.

Aan alle betrokken bewoners in het projectgebied wordt persoonlijk informatie gestuurd, voordat er met de beschoeiing wordt gestart. Daarna komt de omgevingsmanager langs om de beschoeiing te beoordelen, te bespreken wat er moet gebeuren en advies te geven over de tuin. Om zo min mogelijk overlast te veroorzaken werkt de aannemer vanaf een drijvend platform (een ponton) in het water. Hierdoor hoeven we maar in een klein deel van de tuin te werken.

In 2020 is er een proef (pilot) uitgevoerd in de wijk Maaswijk in Spijkenisse. Op deze proeflocatie met dertig woningen hebben we de beschoeiingen vervangen en konden de bewoners meteen hun tuin vergroenen. Dankzij deze pilot weten we wat we nodig hebben en hoe we de overlast voor bewoners en de omgeving zo laag mogelijk kunnen houden.

Er wordt in vier jaar tijd ongeveer 20 kilometer beschoeiing vervangen. Elk jaar ongeveer vijf kilometer. De stukken beschoeiing die het slechtst zijn vervangen we als eerste. We houden rekening met het broedseizoen van de (water)vogels en andere dieren. Ook kan het weer de planning beïnvloeden.

Omdat het klimaat verandert moeten we ons daarop voorbereiden. Maar dat kunnen we niet alleen. Een groene tuin helpt hierbij. Daarom helpen we als gemeente de inwoners graag op weg. En we zien nu al dat er enthousiaste bewoners zijn, die deze kans daadwerkelijk aangrijpen.

Met meer groen is je tuin op hete zomerse dagen koeler. Daarnaast vangt een groenere tuin bij een forse regenbui het teveel aan regen op, net als een spons. Zo houd je je voeten droog.

Meer informatie over groene tuinen.