Cybercrime

Cybercrime is het Engelse woord voor internetcriminaliteit. Het is criminaliteit waarbij digitale middelen worden gebruikt. Bijvoorbeeld een computer, smartphone, tablet en het internet. 

Veelvoorkomende vormen van cybercrime

Phishing, malware, ransomware, DDoS-aanvallen, Tikkiefraude en QR-code-fraude komen het meest voor. Hieronder leggen we uit wat dit is.

Bij phishing sturen criminelen een bericht van bijvoorbeeld je bank. In een mail, via WhatsApp of een sms vragen ze om je inloggegevens. Ze ‘vissen’ naar deze gegevens. Als je deze geeft, kunnen ze inloggen en het geld van je bankrekening stelen. Phishing via een sms wordt smishing genoemd.

Er is ook vishing. Vishing staat voor voice phishing. Een crimineel probeert dan je inlog- of andere belangrijke gegevens te krijgen via een telefoongesprek. Bij phishing, smishing en vishing maken criminelen vaak gebruik van spoofing. Ze vervalsen dan een mailadres of telefoonnummer. Hierdoor blijft de dader anoniem.

Malware is kwaadaardige software. De naam komt van het Engelse 'malicious software’. Malware kan gegevens op je computer beschadigen of verwijderen. Ook kan er namens jou spam worden gestuurd naar mensen waarvan jij een e-mailadres of telefoonnummer hebt. Met malware kan ook geld van je bankrekening worden gestolen. Malware kan op je computer, tablet of smartphone komen door op een link te klikken in een nep e-mail, sms of WhatsApp-bericht.

Ransomware wordt gebruikt om je computer te gijzelen. Criminelen versleutelen de gegevens op je computer. Hierdoor kun je er zelf niet meer bij. De criminelen beloven dat ze je de sleutel geven wanneer je geld betaalt. Ze geven deze sleutel niet altijd nadat je hebt betaald. Je kan ransomware op je computer krijgen door bijvoorbeeld een bijlage in een e-mail te openen of op een advertentie te klikken. Controleer altijd goed wie jou een e-mail of advertentie stuurt.

Bij een DDoS-aanval wordt heel veel internetverkeer tegelijk naar een website gestuurd. Hierdoor raakt de server overbelast. Een website is hierdoor niet meer bereikbaar of wordt heel langzaam.

Bij Tikkiefraude vraagt iemand via de Tikkie-app om een klein bedrag te betalen. Diegene vertelt je dat dit nodig is om je bankgegevens te controleren. Deze persoon is een oplichter die via een nepwebsite jouw bank- en inloggegevens wil krijgen.

Bij QR-code fraude vraagt iemand aan jou om een QR-code te scannen. Deze persoon kan hierdoor inloggen bij je bankrekening. Vaak halen criminelen je via een babbeltruc over om de QR-code te scannen. Ze vertellen bijvoorbeeld dat je iets kan winnen of zeggen dat ze geen parkeergeld hebben en vragen je om de QR-code te scannen.

De gemeente Nissewaard is aangesloten bij het programma Hackshield. Dit programma helpt mensen om zichzelf te beschermen tegen cybercrime. Het wordt nu al gebruikt voor basisschoolleerlingen. Binnenkort komt er ook een programma voor volwassenen. Kijk voor meer informatie op joinhackshield.com(Verwijst naar een externe website).

Op maakhetzeniettemakkelijk.nl(Verwijst naar een externe website) en veiliginternetten.nl(Verwijst naar een externe website) vind je informatie over wat je zelf kan doen tegen cybercrime.