Woo-verzoek indienen

De gemeente deelt al veel informatie zonder dat je een officieel verzoek hoeft te doen volgens de Wet open overheid (Woo). Je kunt deze informatie vinden op de websites die in het overzicht staan.

Je kunt veel informatie vinden zonder dat je daar een speciaal verzoek voor hoeft te doen. Hier is waar je het kunt vinden:

Als je de informatie die je zoekt niet op de genoemde websites kunt vinden, neem dan contact op met de gemeente. We kunnen je vaak de benodigde informatie geven zonder dat je een speciaal verzoek hoeft in te dienen volgens de Wet open overheid (Woo).

Bel ons of kom langs en vertel ons wat je wilt weten. We helpen je graag.

Wil je informatie die nog niet openbaar is en valt deze informatie onder de Wet open overheid (Woo)? Maak een Woo-verzoek en dien deze bij ons in. Beschrijf in je verzoek zo duidelijk mogelijk waar het over gaat en welke informatie je nodig hebt. Op die manier kunnen we je verzoek sneller beantwoorden. Je kunt een Woo-verzoek online maken met DigiD of zonder in te loggen door zelf je contactgegevens op te geven. Namens een bedrijf kun je dit doen met eHerkenning. Je kunt een Woo-verzoek ook schiftelijk indienen.

Maak een Woo-verzoek (Verwijst naar een externe website)
Informatie:

Je kunt een Woo-verzoek niet op een andere digitale manier insturen. Dus ook niet via bijvoorbeeld e-mail, Facebook of WhatsApp.

De gemeente neemt binnen vier weken een beslissing en mag dit met twee weken verlengen. Je krijgt bericht van ons voordat de eerste vier weken voorbij zijn.

Als de gemeente jouw verzoek goedkeurt, krijg je de informatie. Je kunt een (meestal digitale) kopie van een document ontvangen. We kunnen je ook uitnodigen om de documenten in het stadhuis te bekijken.

De gemeente kan niet alles openbaar maken. Soms is er een belang dat te belangrijk is. Denk aan privé-informatie van mensen, gegevens over beveiliging, of informatie die schadelijk kan zijn voor het milieu.

Er zijn zelfs dingen die nooit openbaar mogen worden. Bijvoorbeeld informatie over de veiligheid van Nederland, geheime bedrijfsgegevens, of BSN-nummers.

Soms kan alleen een deel van de informatie openbaar worden gemaakt. Sommige delen worden dan onleesbaar gemaakt.

Als we de documenten niet openbaar maken, leggen we dat uit in het Woo-besluit. Wijst de gemeente jouw verzoek af of beslist de gemeente niet binnen de termijn? Dan kun je binnen zes weken bezwaar maken.