Hulp voor dak- of thuislozen

Je bent dakloos als je geen vaste woonplaats of verblijfplaats hebt. Je hebt dan geen adres om te wonen of te logeren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de woningbouwvereniging jou uit huis zet, je relatie uitgaat, je thuis te maken hebt met ruzie of als je om een andere reden nergens anders terecht kan. Je bent thuisloos als je steeds wisselt van onderdak of woonplaats.

Wanneer je dak- of thuisloos bent, kan je recht hebben op opvang. De gemeente kan je daarmee helpen. De gemeente biedt onderdak en begeleiding aan mensen die geen woonplek meer hebben en die hulp nodig hebben. Het is de bedoeling dat je je weer zo snel mogelijk kan redden in de samenleving.

De gemeenten Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee, Nissewaard en Voorne aan Zee regelen samen met elkaar de maatschappelijke opvang voor mensen die meerdere problemen en hulpvragen hebben. De gemeente Nissewaard regelt dit voor al deze gemeentes, dit heet de centrumgemeente.

De centrumgemeente Nissewaard regelt specifiek de opvang van mensen die dakloos zijn en die veel hulp nodig hebben waardoor er altijd een begeleider in de buurt moet zijn. We noemen dit ook wel “een behoefte aan 24/7 zorg en/of toezicht”.

Je gaat naar jouw eigen gemeente en maakt een melding van de problemen die je hebt. De gemeente zal samen met jou kijken naar jouw situatie en de mogelijkheden onderzoeken. Je kan hulp krijgen bij het maken van de melding. Jouw eigen gemeente kan je vertellen welke organisatie jou hierbij kan helpen.

Je neemt contact op met Thuis in Nissewaard over jouw vragen vragen en/of problemen. De zorgprofessionals kijken samen met jou naar jouw situatie en onderzoeken de mogelijkheden. Stichting MEE kan je helpen met het doen van de melding.

De gemeente neemt jouw melding in behandeling en bespreekt met jou jouw situatie. Als je alleen een woning nodig hebt of weinig hulp, dan kijkt jouw eigen gemeente welke hulp er mogelijk is. Als je een opvangplek nodig hebt waar 24/7 zorg en/of toezicht is, wordt jouw melding doorgestuurd naar de regionale klantmanagers maatschappelijke opvang van de gemeente Nissewaard.

De gemeente Nissewaard kijkt of je recht hebt op een plek in de maatschappelijke opvang. Als dit zo is dan zal de gemeente Nissewaard jou een opvangplek aanbieden. Het kan zijn dat er nog geen plek is in de opvang, je komt dan op een wachtlijst. Je zal een deel van de kosten zelf moeten betalen. Dit noemen we een eigen bijdrage.

Ben je dak- of thuisloos en wil je een briefadres aanvragen? Kijk voor meer informatie op de pagina Briefadres aanvragen.

Welke soorten opvang zijn er?

De vrouwenopvang is voor vrouwen die (met of zonder kind(eren)) gevlucht zijn uit een situatie die onveilig is. Bijvoorbeeld door huiselijk geweld. De hulp wordt geboden door de zorgorganisatie Enver(Verwijst naar een externe website). De locatie van de Vrouwenopvang is geheim.

Huiselijk geweld houdt in dat er geweld wordt gebruikt door familieleden, gezinsleden, partners of mantelzorgers.

U krijgt bij de vrouwenopvang maximaal één jaar hulp bij:

  • het vinden van werk en een woning;
  • het wegwerken van schulden;
  • het leren van nieuwe dingen;
  • het opvoeden van de kinderen.

Aanmelden voor de Vrouwenopvang kan door aan te melden bij Enver. Het kan ook zijn dat je aangemeld wordt door anderen zoals Veilig Thuis of de politie.

Contactgegevens

Telefoonnummer: (0181) 625 652(Verwijst naar een telefoonnummer)

Gratis telefoonnummer: (0800) 625 555(Verwijst naar een telefoonnummer)

E-mailadres: vrouwenopvang@enver.nl(Verwijst naar een e-mailadres)

Bij crisis bel Veilig Thuis op: (0800) 2000(Verwijst naar een telefoonnummer)

In acute noodsituatie bel: 112(Verwijst naar een telefoonnummer)

De gezinsopvang 'De Opstap' is een opvang voor gezinnen en wordt geboden door zorgorganisatie Leger des Heils(Verwijst naar een externe website). Deze locatie is in Nissewaard. De gezinsopvang heeft 12 woonunits. Er zijn 5 woonunits voor 3 personen en 7 woonunits voor 2 personen.

Je kan hier terecht als je een kind(eren) hebt en in een crisissituatie zit door bijvoorbeeld door huisuitzetting, relatieproblemen, psychische problemen of financiële problemen. Je wordt geholpen om te herstellen, zo snel mogelijk zelf een woning te krijgen en weer voor jezelf en jouw gezin te kunnen zorgen. Bij de Opstap is er 7 dagen per week en 24 uur per dag hulp aanwezig.

Contactgegevens

Adres: Breeweg 11, 3201 VB Spijkenisse

Telefoonnummer: (0181) 659 883(Verwijst naar een telefoonnummer)

E-mailadres: btm.rzw@legerdesheils.nl(Verwijst naar een e-mailadres)

De herstart is een 24-uurs opvang voor alleenstaande volwassenen en wordt geboden door de zorgorganisatie Leger des Heils(Verwijst naar een externe website). Deze locatie is in Nissewaard. Er is plek voor 23 mensen.

Je wordt geholpen om zo snel mogelijk weer zelf een woning te kunnen krijgen en weer voor jezelf te zorgen. Bij de herstart is er 7 dagen per week en 24 uur per dag hulp aanwezig. Je hebt een eigen kamer. Er is een persoonlijk begeleider die je helpt van binnenkomst tot vertrek.

Contactgegevens

Adres: Hoeklaan 82, 3201 JE in Spijkenisse

Telefoonnummer: (088) 065 51 11(Verwijst naar een telefoonnummer)

E-mailadres: btm.rzw@legerdesheils.nl(Verwijst naar een e-mailadres)

Dit is een 24-uurs opvang voor alleenstaande volwassenen (man/vrouw) en wordt geboden door de zorgorganisatie Centrum voor Dienstverlening (CVD)(Verwijst naar een externe website). Er is plek voor 17 mensen. Dit is een tijdelijke locatie in de ontmoetingskerk in Nissewaard. In juli 2025 sluit deze opvang.

Je wordt geholpen om zo snel mogelijk weer zelf een woning te krijgen en weer voor jezelf te zorgen. Bij het CVD is er 7 dagen per week en 24 uur per dag hulp aanwezig. Je hebt een eigen kamer. Er is een persoonlijk begeleider die je helpt van binnenkomst tot vertrek.

Dit is een 24-uurs opvang voor jongeren (man) en alleenstaande volwassenen (man) en wordt geboden door de zorgorganisatie Stichting Kairos op Goeree-Overflakkee. Er zijn 5 plekken beschikbaar via de centrumgemeente Nissewaard voor 2024.

Contactgegevens

Adres: Voorstraat 14, 3247 CE Dirksland

Telefoonnummer: (06) 19 60 31 76(Verwijst naar een telefoonnummer)

E-mailadres: info@stichtingkairos.nl(Verwijst naar een e-mailadres)

De jongerenopvang is voor jongeren van 18 tot 27 jaar en wordt geboden door zorgorganisatie Enver(Verwijst naar een externe website). Er is plek voor 18 jongeren. Deze locatie is in Nissewaard. Je kan hier jezelf aanmelden door te bellen of langs te gaan op het inloopspreekuur van dinsdag tot en met vrijdag van 9.30 tot 13.00 uur.

De jongerenopvang is voor jongeren die om wat voor reden dan ook onderdak en hulp nodig hebben. In deze opvang krijg je hulp van maatschappelijk werk en groepswerkers.

Contactgegevens

Adres: Zwanenhoek 125, 3201 HT in Spijkenisse.

Telefoonnummer: (06) 24 50 59 64(Verwijst naar een telefoonnummer)

E-mailadres: cjv@enver.nl(Verwijst naar een e-mailadres)

De winteropvang is een nachtopvang waar u zelf naar toe kunt in de periode van 1 november tot en met 31 maart. Deze opvang is open als de plaatselijke gevoelstemperatuur volgens Weerplaza ’s nachts onder 2 graden Celsius is. U hoeft zich niet eerst bij de gemeente te melden. De winteropvang wordt geboden door de zorgorganisatie Leger des Heils(Verwijst naar een externe website) op de locatie van de Herstart. Ook zijn er enkele plekken beschikbaar bij Stichting Kairos(Verwijst naar een externe website) in Goeree-Overflakkee.

Contactgegevens Leger des Heils

Adres: Hoeklaan 82, 3201 JE in Spijkenisse

Telefoonnummer: (088) 065 51 11(Verwijst naar een telefoonnummer)

E-mailadres: btm.rzw@legerdesheils.nl(Verwijst naar een e-mailadres)

Contactgegevens Stichting Kairos

Adres: Voorstraat 14, 3247 CE Dirksland

Telefoonnummer: (06) 19 60 31 76(Verwijst naar een telefoonnummer)

E-mailadres: info@stichtingkairos.nl(Verwijst naar een e-mailadres)