Jeugdbeschermingsplein voor jongeren

Jij moet thuis goed en veilig kunnen opgroeien. Wanneer dit niet vanzelf gaat, kan een hulpverlener jou en jouw ouder(s) proberen te helpen. Als het jullie met deze hulp niet lukt om te zorgen dat jij goed en veilig kunt opgroeien, dan kan de hulpverlener de zorgen bespreken bij het Jeugdbeschermingsplein (JB-plein).

Het Jeugdbeschermingsplein is een overleg waar een vaste kern van medewerkers van team Jeugd, Veilig Thuis, de Jeugdbescherming en de Raad voor de Kinderbescherming de zorgen over jou en je gezin met elkaar bespreken. Er wordt bekeken wat er moet gebeuren en of er een hulpverleningsplan/veiligheidsplan moet worden gemaakt. Ook wordt besproken wie dat het beste samen met jou en je ouder(s) kan doen en wie daarbij nog meer kunnen helpen. Een voorzitter helpt de medewerkers om een onafhankelijk besluit te nemen dat in het belang is van jouw veiligheid en ontwikkeling.

Om te zorgen dat iedereen aan het Jeugdbeschermingsplein goed kan meedenken, vult de hulpverlener vooraf een meldingsformulier in. Op het meldingsformulier schrijft de hulpverlener welke zorgen er zijn en waarom het niet lukt om met de hulp ervoor te zorgen dat jij goed en veilig kunt opgroeien. De hulpverlener bespreekt dit met jou en ook met je ouder(s). De hulpverlener schrijft op het formulier wat jij en je ouder(s) ervan vinden.

Ben je tussen de twaalf en zestien jaar? Dan kun je een gesprek hebben met de voorzitter van het Jeugdbeschermingsplein. Je ouder(s) moet(en) dat goed vinden.

Ben je zestien jaar of ouder? Dan mag je zelf beslissen of je bij het gesprek van je ouders bij het Jeugdbeschermingsplein wil zijn.

Met de voorzitter van het Jeugdbeschermingsplein kun jij vooraf bespreken wat er goed gaat. Maar ook wat de zorgen zijn en wat er moet verbeteren bij jullie thuis. Daarbij is jouw mening belangrijk. Het gesprek duurt ongeveer een half uur. Als je dat fijn vindt, mag je iemand meenemen naar het gesprek. 

Elke week is er een Jeugdbeschermingsplein. Zo snel mogelijk na het JB-plein vertelt de hulpverlener jou en je ouder(s) wat er is besloten. Dit kan het volgende zijn:

  • Vrijwillige hulp

Dat kan de hulpverlener zelf zijn, die daarvoor tips heeft gekregen op het JB-plein. We noemen dat vrijwillige hulp. We verwachten dat jij en je ouder(s) meewerken aan de hulpverlening. 

  • Intensieve Vrijwillige Hulpverlening

Samen met jou en je ouder(s)/verzorger(s) wordt een plan voor Intensieve Vrijwillige Hulp gemaakt. Dat kan zonder of met onderzoek van de Raad voor de Kinderbescherming. Een medewerker van team Jeugd komt bij jullie langs om afspraken te maken over een plan van aanpak. Als er ook een onderzoek van de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) wordt opgestart, betekent dit dat de zorgen over jou en/of je gezin groot zijn. De uitkomst van dit onderzoek kan zijn dat de RvdK een kinderbeschermingsmaatregel nodig vindt. De kinderrechter beslist hierover en wanneer hij/zij dit ook nodig vindt, vindt de hulpverlening niet langer vrijwillig plaats. Als de stap naar Veilig Thuis nog niet genomen is, kan ook een onderzoek door Veilig Thuis een mogelijkheid zijn.

Na het gesprek dat jij met de voorzitter van het Jeugdbeschermingsplein hebt, hebben ook je ouders een gesprek bij het JB-plein. De voorzitter houdt tijdens dat gesprek rekening met jouw mening en ideeën.

Na het gesprek met je ouders nemen we met elkaar een besluit of de Raad voor de Kinderbescherming een onderzoek moet gaan doen. Of dat we misschien toch nog goede afspraken kunnen maken om mee te werken aan de hulp die we met elkaar nodig vinden. Aan deze afspraken moet iedereen zich dan ook echt gaan houden.

Misschien heb je na het lezen van deze informatie nog vragen. Dan kan je contact opnemen met je hulpverlener die met jou heeft gesproken over de melding bij het JB-plein.