Jeugdhulp
De gemeente is volgens de Jeugdwet verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Kinderen verdienen een goede start en niet ieder kind krijgt zo’n start. De overheid wil kinderen en gezinnen die dat nodig hebben goed beschermen, begeleiden en behandelen. Als een gezin veel hulp nodig heeft, zorgt de gemeente voor één professioneel contactpersoon. Deze contactpersoon coördineert alle hulp.
De gemeente is ook verantwoordelijk voor de zorg voor kinderen en jongeren met psychische problemen. En voor de uitvoering van maatregelen van kinderbescherming, de jeugdreclassering en het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling.
Ouders of verzorgers zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor het opvoeden van hun kinderen. Als ouders tegen vragen of problemen bij de opvoeding aanlopen die zij zelf niet kunnen oplossen, vragen zij in de eerste plaats hun netwerk om hulp bij het zoeken naar een oplossing. Dit kan familie of vrienden zijn, maar ook leerkrachten of trainers. Op die manier kunnen ouders en de jeugd zelf, samen met hun netwerk, een groot deel van de problemen oplossen.
Heb je vragen over je kind of problemen met de opvoeding? Neem dan contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Nissewaard via cjgnissewaard.nl(Verwijst naar een externe website).
CJG Rijnmond is dé plek waar (aanstaande) ouders, verzorgers, kinderen, jongeren en professionals terecht kunnen met vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid. Vanaf de zwangerschap totdat je kind achttien jaar is, kijken zij op verschillende momenten of jouw kind zich goed ontwikkelt. Dit doen ze via (beeld)bellen, bij jou thuis, op één van de CJG-locaties én op school.
Naast jeugdverpleegkundigen werken bij het CJG Rijnmond ook jeugdartsen, (dokters)assistenten, (orthopedagogen) en andere deskundigen om gezond en veilig opgroeien mogelijk te maken.
Ouders of verzorgers zijn als eerste verantwoordelijk voor het opvoeden van hun kinderen. Als je tegen een probleem aanloopt probeer je dat eerst zelf op te lossen. Daarna kijk je binnen je netwerk of iemand je kan helpen. Dit kan familie zijn, vrienden, maar ook een leraar of trainer. Zo kunnen ouders en jongeren zelf, samen met hun netwerk, een groot deel van de problemen oplossen.
Als jongeren en hun ouders zelf geen oplossing vinden, kan Team Jeugd van de gemeente Nissewaard helpen. Neem eerst contact op met de zorgprofessionals van Thuis in Nissewaard via thuisinnissewaard.nl(Verwijst naar een externe website).
Het Jeugdbeschermingsplein (JB-plein) Nissewaard is er voor kinderen van nul tot achttien jaar. Bij deze kinderen is sprake van zorgen over hun veiligheid en/of ontwikkeling, waarbij de hulpverlening voor te weinig verbetering van de situatie heeft gezorgd. Hulpverleners melden deze kinderen aan bij het Jeugdbeschermingsplein om te kijken welke aanpak nodig is. Elke melding wordt besproken op het JB-plein.
De ouder(s)/verzorger(s) en jongeren vanaf zestien jaar kunnen meepraten tijdens het overleg. Aan jongeren van 12 tot en met 15 jaar wordt, voor het overleg, een belafspraak met de voorzitter voorgesteld waarin zij hun mening delen. Hiervoor moet wel toestemming van de gezaghebbende ouder(s) zijn.
Meer informatie over het JB-plein lees je op de pagina JB-plein informatie voor ouder(s)/verzorger(s) of op de pagina JB-plein informatie voor jongeren.
Langskomen bij het JB-plein
Als je bent uitgenodigd op gesprek voor het Jeugdbeschermingsplein, kan je je melden bij de receptie van het stadhuis, Raadhuislaan 106 in Spijkenisse. Er gelden wel een aantal huisregels:
- Je mag één (vertrouwens) persoon meenemen. Wij benadrukken dat wij jouw mening willen horen. Je bent daarom het aanspreekpunt tijdens het overleg. De (vertrouwens) persoon is er voor jouw ondersteuning. Neem je iemand mee? Laat dat dan van te voren weten. Dit is nodig voor de aanmelding bij de receptie.
- Alleen kinderen die zijn uitgenodigd, zijn welkom.
- Zorg ervoor dat je een geldig legitimatiebewijs bij je hebt.
- Wij starten op tijd. Als je te laat komt, kunnen wij je helaas niet meer toelaten.
- Ben je onder invloed van alcohol en/of drugs? Dan wordt de toegang geweigerd.
- De voorzitter van het Jeugdbeschermingsplein leidt het gesprek en bepaalt wie aan het woord is.
- We gaan respectvol met elkaar om.
- Wapens en andere gevaarlijke voorwerpen zijn niet toegestaan.
- Geweld en bedreiging zijn niet toegestaan. Ook grof taalgebruik staan wij niet toe.
- Wij vragen u om uw telefoon tijdens het overleg uit te schakelen.
Houd je je niet aan onze huisregels? Dan stoppen wij het gesprek.
Ben je bijna 18? We hebben wat tips voor je die handig zijn om te weten. Lees de tips op de pagina Bijna 18.