Jeugdbeschermingsplein voor ouders

Het Jeugdbeschermingsplein Nissewaard (JB-plein) is er voor kinderen van tot 18 jaar. Bij deze kinderen is sprake van zorgen over hun veiligheid en/of ontwikkeling, waarbij de hulpverlening voor te weinig verbetering van de situatie heeft gezorgd. Hulpverleners melden daarom deze kinderen aan bij het Jeugdbeschermingsplein om te kijken welke aanpak nodig is. Elke melding wordt besproken op het Jeugdbeschermingsplein.

We bespreken welke zorgen er zijn over de ontwikkeling van jouw kind. De voorzitter stelt aan iedereen vragen en iedereen mag zijn mening geven over de melding. Je mag vertellen hoe je tegen de situatie aankijkt en wat je denkt dat nodig is voor de toekomst. Je hoeft geen antwoord te geven als je dat niet wilt. De voorzitter van het Jeugdbeschermingsplein wil door het stellen van vragen een goed beeld krijgen van de situatie van uw kind. Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf kiezen of zij meedoen/aanwezig zijn. Aan het einde van het overleg wordt bekeken wat de beste vervolgaanpak is. Het overleg duurt ongeveer 45 minuten.

  • Jij en jouw (ex-)partner en jouw kind vanaf zestien jaar als die dat wil 
  • De medewerker die het verzoek heeft ingediend 
  • De voorzitter van het JB-plein 
  • De secretaris van het JB-plein 
  • Een medewerker van Team Jeugd
  • Een medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming 
  • Een medewerker van Jeugdbescherming Rotterdam-Rijnmond of William Schrikker Stichting 
  • Een medewerker van Veilig Thuis

De mensen van de verschillende organisaties hebben allemaal dezelfde informatie. Daarnaast kunnen zij informatie hebben van hun eigen organisatie als zij jou of jouw gezin al kennen. Deze informatie delen zij tijdens het overleg met jou en met elkaar. De voorzitter van de gemeente is onafhankelijk. Dat betekent dat de voorzitter boven de partijen staat. Hij/zij luistert naar ieders mening en deelt aan het einde van het overleg mee welke vervolgaanpak het meest in het belang van het kind is. Je kan één vertrouwenspersoon meenemen, bijvoorbeeld een goede vriend(in) of familielid. Je moet dit wel vóór de bespreking doorgeven via jbplein@nissewaard.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

Na het overleg krijg je een thuis een brief met uitleg over de vervolgaanpak. Er zijn drie mogelijkheden:

Hulpverlening wordt ingezet of voortgezet 

Aan de hulpverlener wordt gevraagd door te gaan met de hulpverlening. Als er nog geen hulpverlening is, kan deze gestart worden.

Plan voor Intensieve Vrijwillige Hulp, met of zonder onderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming

Bij intensieve vrijwillige hulp komt er een medewerker van Team Jeugd bij jou langs om afspraken te maken over een plan van aanpak. Als de Raad voor de Kinderbescherming tegelijkertijd een onderzoek start, gebeurt dit omdat de zorgen over jouw kind of gezin groot zijn. De uitkomst van dit onderzoek kan zijn dat de Raad voor de Kinderbescherming een zogenoemde kinderbeschermingsmaatregel nodig vindt. De kinderrechter beslist hierover en wanneer hij/zij dit ook nodig vindt,  is de hulpverlening niet langer vrijwillig.

Veilig Thuis

Als de stap naar Veilig Thuis nog niet genomen is, kan ook een onderzoek door Veilig Thuis een mogelijke vervolgstap zijn.

We bewaren de informatie over de melding en de afspraken die op het Jeugdbeschermingsplein zijn gemaakt, volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Soms wisselen we ook gegevens over jouw gezin met elkaar uit. Lees meer hierover op de pagina Privacy en gemeente Nissewaard.

Voor ondersteuning of advies, ook bij vragen of advies over klachten, kan je terecht bij het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ). Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer (088) 555 10 00. Je kan ook chatten met een medewerker via akj.nl(Verwijst naar een externe website). Het is niet mogelijk om in bezwaar te gaan tegen de vervolgaanpak van het Jeugdbeschermingsplein.

Als je vragen hebt over de melding kan je deze bespreken met degene die de melding heeft gedaan bij het JB-plein. Wil je contact met iemand van het Jeugdbeschermingsplein, dan kan je van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 16.00 uur bellen met 14 0181(Verwijst naar een telefoonnummer). Ja kan ook mailen naar jbplein@nissewaard.nl(Verwijst naar een e-mailadres).