Dubbele achternaam voor eerste kind kiezen

Als ouders bepaal je welke achternaam jullie eerste kind krijgt: jouw achternaam of die van je partner. Vanaf 1 januari 2024 kunnen jullie ook kiezen voor een dubbele achternaam, een combinatie van beide achternamen. De volgende kinderen krijgen dezelfde achternaam als het eerste kind.

Alle ouders in de gemeente Nissewaard die een achternaam voor hun eerste kind willen kiezen, waarbij het kind geboren is op of na 1 januari 2024. Er zijn twee uitzonderingen: 

Het kind wordt geboren in 2024 maar je hebt de naamskeuze al doorgegeven in 2023. 

Als je kind in 2024 wordt geboren en je wilt de naamskeuze wijzigen naar een dubbele achternaam, maak dan een afspraak bij Burgerzaken. Tijdens de geboorteaangifte kun je de achternaam wijzigen. Hiervoor moeten jullie samen langskomen. De wijziging is gratis. 

Het kind is geboren voor 1 januari 2024 

Het is mogelijk voor ouders om een dubbele achternaam te kiezen voor het eerste kind dat al is geboren. Dit geldt voor kinderen die tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2024 zijn geboren. Hiervoor geldt een tijdelijke regeling. Zie de 'tijdelijke regeling voor al geboren kinderen'. 

De keuze van de achternaam leg je samen met je partner vast in een akte. Dit kan bij elke gemeente in Nederland en hoeft niet de gemeente van geboorte of woonplaats te zijn.

  • Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan maakt de gemeente een akte van naamskeuze op
  • Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap? Dan moet het kind eerst erkend worden. Hiervoor maak je een afspraak bij de gemeente. De naamskeuze van het eerste kind gebeurt tijdens de erkenning.

Alleen bij het eerste kind is het mogelijk om een achternaam te kiezen. Alle volgende kinderen krijgen automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind.

Let op:
Regel de keuze van de achternaam vóór de geboorte van het kind. Zodra het kindje geboren is, kun je de aangifte verder digitaal regelen. Als je dit niet doet, moet je binnen drie dagen na de bevalling samen naar het stadhuis om de aangifte te doen.

Wil je graag dat je kind of kinderen een combinatie van achternamen van beide ouders als achternaam krijgen? Dat kan. Van 1 januari tot en met 31 december 2024 geldt een tijdelijke regeling. Het is belangrijk dat de keuze in 2024 wordt vastgelegd. Vanaf 1 januari 2025 is dit niet meer mogelijk.

Wanneer kan je gebruik maken van deze tijdelijke regeling?

  • Het eerste kind is geboren tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2024;
  • als er ook opvolgende kinderen zijn in die periode.

Is je eerste kind geboren vóór 1 januari 2016? In dat geval is een dubbele achternaam niet mogelijk.

Maak telefonisch een afspraak via 14 0181(Verwijst naar een telefoonnummer). Je moet samen met je partner langskomen om dit te regelen.

De kosten voor een dubbele achternaam zijn gratis voor:

  • Kinderen geboren in 2024 of later
  • tijdens de erkenning van een kind.

Maak je gebruik van de tijdelijke regeling voor kinderen die geboren zijn na 1 januari 2016 en voor 1 januari 2024? Dan betaal je legeskosten:

  • Eerste kind: € 75,-
  • Elk volgende kind: € 50,-

Deze legeskosten betaal je aan de balie tijdens je afspraak voor het ondertekenen van de akte van naamskeuze.

Let op: 
Het wijzigen van de achternaam heeft gevolgen voor alle registraties van je kind. Denk aan een nieuw identiteitsbewijs, maar ook inschrijvingen bij scholen, sportverenigingen en banken. Als het aanpassen hiervan geld kost, dan betaal je dat zelf.